Kas bent kartą atvyko švęsti Valstybės dieną į Merkinę ir išgirdo kaip aidi giesmė per girias, menančias karalių medžiokles ir Dzūkijos partizanų auką, stengiasi čia sugrįžti vėl ir vėl. Liepos 6-osios vakarą Merkinės piliakalnio papėdėje susibūrusioje minioje, pasidabinusioje tautine atributika, susitiko dzūkai iš Varėnos, Druskininkų, Lazdijų ir Alytaus, šio krašto sodybose apsistoję vasarotojai ir specialiai čia švęsti atvažiavę vilniečiai bei kauniečiai, grybautojai ir politikai, laiptus į kalną sunkiai įveikiantys senoliai ir vos išmokę savomis kojomis vaikščioti vaikai.

Prieš Tautiškos giesmės giedojimą šventės svečiams koncertavo folkloro ansamblis „Kukumbalis“ – nuoširdžių Merkinės patriotų Ritos ir Vytauto Černiauskų užaugintas kolektyvas, tapęs ne vieno muzikos kūrėjo ir atlikėjo kūrybinio kelio pradžia. Iš autentiško folkloro ir įvairių muzikos žanrų sintezės gimę „Kukumbalio“ kūrybiniai eksperimentai stebėtinu būdu prasibrauna į kiekvieno klausytojo sielą, nepriklausomai nuo jo muzikinių pomėgių ir išprusimo. Bet ypatingai jie suskamba ne koncertų salėse, o tokiose daugelio kartų primelstose ir pridainuotose, krauju laistytose ir kaulais patręštose vietose, kaip Merkinės piliakalnio papėdė

Atrodė, kad virš Jonionių miško pakibusi vakaro saulė sustingo danguje pasiklausyti, kai keli šimtai vėliavomis apsigaubusių ir rankas prie širdies pridėjusių žmonių vieningai užtraukė „Lietuva, Tėvyne mūsų...“ Patyrus sukrečiantį vienybės jausmą, dar ilgai niekam nesinorėjo skirstytis. Belaukiant kol country muzikos grupė „Jonis“ iš Šiaulių ir atliks publikai puikiai pažįstamas dainas, spontaniškai prie mikrofono įsiprašė aktorė Olita Dautartaitė, padeklamavusi keletą patriotinių eilėraščių. Organizatoriams nepavyko apdovanoti lauko gėlių puokštėmis nė vieno vardadienio švenčiančio Mindaugo – visi kuklinosi išeiti prie scenos. Todėl šventės rengėjams teko juos po vieną minioje sugaudyti ir pasveikinti.

Ne vienas merkiniškis pastebėjo, kad žmonių giedoti Tautišką giesmę šį kartą susirinko gerokai mažiau, negu pernai, bet turėjo tam paaiškinimą – daugelis išvyko į sostinę Dainų šventėn.