Ežerus vertino penkiabalėje sistemoje

V. Benokraitis juokėsi, kad dėl šios jo avantiūros kaltas S. Vigraitis, kurio organizuotoje išvykoje jam teko prieš metus dalyvauti: „Pamokino, davė tam tikrų patarimų ir, nepameluosiu pasakydamas, kad labai rimtai užkabino“. „Taip, aš žvejojau ir anksčiau įvairiais metodais, bet tie praktiniai patarimai man davė impulsą – tie paskutiniai metai buvo toks gilimasis ir suvokimas, kad man čia patinka, aš noriu daugiau išmokti. Apskritai man patinka būti gamtoje, jau vaikystėje daug žvejojau, tad, vadinkime, kuo toliau, tuo labiau į gylį eini. O tada prasideda visokie planai, idėjos, ir bekalbant su Sauliumi ir kilo tokia mintis, kad sugalvokime kažką tokio unikalaus ir padarykime“, – pasakojo V. Benokraitis.

Bendrakeleiviai išsirinko aštuonis ežerus, juos visus išbandė ir labai plačiai aprašė, išfotografavo, išfilmavo.

„Išsamiai aprašėme pavadinimais, kur ką pagavome, kokio dydžio – viskas buvo užfiksuota, surinktos ir nuotraukos, ir video medžiaga. Visus ežerus paskui įvertinome penkiabalėje sistemoje“, – sakė V. Benokraitis ir pasidžiaugė, kad jam pačiam viename jų pavyko pagerinti asmeninį rekordą ir pagauti 10,2 kilogramo starkį.

Svarbiausias tikslas – kuo išsamesnė apžvalga

Be abejo, kiekvienam žvejui malonu pagauti kuo didesnį laimikį, bet šiuo atveju projekto kūrėjų tikslas buvo ne parsivežti trofėjus, o parengti kuo išsamesnes apžvalgas, papasakoti ne tik apie pagautas žuvis, bet ir apie kelionės, apgyvendinimo, maisto kainas ir tt.

„S. Vigraitis turi daugiau patirties, šiuo metu jis taip pat yra Skandinavijoje, tad ežerus parinko jis kartu su kita kolega Algirdu Vaičaičiu. Mano užduotis buvo kiek kitokia – reikėjo pasirūpinti gyvenamosiomis vietomis, kurias vis keitėme, taip pat apskritai rūpintis viso šito projekto išpildymu, kad tai būtų kažkas tokio, ko Lietuva dar nematė“, – sakė V. Benokraitis.S. Vigraitis pasakojo, kad rinkdamasis ežerus kliovėsi ne tik savo ilgamete patirtimi, bet ir bendravimu su Švedijos žvejais, gidais profesionalais, įrankių, masalų kūrėjais ir tt.

„Aš ir su mūsų Lietuvos žvejais tokią išsamią apžvalgą darau ne vienerius metus. Be to, pasijungiant Švedijos sukurtas programėles, telefonui skirtus ar internetinius puslapius, visą šitą medžiagą kartu sudėjus ir ištraukus šaknį, buvo pasirinkti tam tikri ežerai. Iš tikrųjų net šitame mūsų kelionės cikle bus rodoma, kaip mes tai darome, kaip pasirenkame ežerus, kaip naudojamės programėlėmis, kaip galima patiems preliminariai susiplanuoti kažkokią žvejybą ir pasirinkti tam tikrus ežerus, kurie bus perspektyvūs ir bus galima pagauti daug žuvies“, – kalbėjo jis.

Griaus dažnus mitus

Projektas „Ežerų keliais“ griaus įvairius mitus, susijusius su žvejyba Švedijoje, tiek apie tokio malonumo kainas, tiek apie pagaunamas žuvis ir tt.

„Man mieliausia dūšiai žuvis pirmiausia yra starkis. Lietuviams tai irgi artima žuvis, kuri yra šiek tiek gaubiama tam tikros paslapties – tą paslapties šydą mes bandysime atskleisti, kaip jį suvilioti. Savaime aišku, ten taip pat yra lydekos, ešeria: iš tikrųjų pietų Švedija daugiausiai pasižymi tomis pačiomis žuvų rūšimis kaip ir Lietuva, neskaitant tam tikrų ežerų, kur yra šiek tiek egzotikos, kaip didieji du ežerai Venernas ir Veternas, kur galima sugauti ir lašišinių žuvų“, – pasakojo S. Vigraitis.V. Benokraitis sakė, kad vienas iš šio projekto tikslų taip pat buvo išsiaiškinti kainas: „Visas kainas, kiek kas kainavo, ne tik nakvynės, bet ir keltai, maistas, užkandžiai – visa tai bus surašyta pačiame projekte. Bet jei konkrečiai kalbant apie apgyvendinimą, tai tikrai yra gerokai pigesnis variantas nei vasarą nakvynes gauti kažkur Palangoje ar Nidoje, ypatingai jei tu pasinaudoji tomis populiariomis programėlėmis“.

„Reikia suprasti, kad pietų Švedijoje, kaip visoje Skandinavijoje, yra daug ežerų, o prie jų – daug namukų. Mes norėjome būti netoli tų vietų, kur žvejojome, tad ir pasiūla buvo didelė. Tarkime, Lietuvoje tų ežerų irgi yra, bet pasiūla ne tokia didelė ir tai kainas šiek tiek kelia. Tad tikrai yra mitas, kad tai yra brangu. Kitas mitas, kuris irgi bus atskleistas – tos pačios maisto kainos, kurias labai detaliai išnagrinėjome ir kurios mus irgi labai nustebino. Kad intrigą palaikyčiau, dabar gal ir neatskleisiu, bet aš manau, kad daug mitų šita kelionė tikrai sugriauna“, – kalbėjo V. Benokraitis.

Projektas „Ežerų keliais“, skirtas „Delfi Plius“ prenumeratoriams – visą vasarą naujienų portale „Delfi“