Delfi vėlyvą ketvirtadienio vakarą apsilankė Dangės upės pakrantėje ir kruizinių laivų terminale, kur jau buvo prisišvartavę įspūdingo grožio buriniai laivai.

Žmonės rinkosi pažiūrėti, kaip atrodo uostas ir leido sau pasimėgauti jūreivystės kultūros kuriama atmosfera ir pasidžiaugti iš užsienio atplaukusių jūreivių draugija.

Visų dėmesį traukė ne tik patys laivai, bet ir nerūpestingas gyvenimas juose. Štai viename iš Lenkijos atplaukusiame laive visa įgula dainavo tradicines lenkiškas dainas, pritarant jaukiam gitaros skambesiui.

Burlaivių lenktynės „The Tall Ships Races 2024"

Netoliese prisišvartavęs iš Italijos atplaukęs burlaivis „Stella Polare“ patvirtino seną gerą posakį apie itališką gyvenimo būdą – „La Dolce Vita“. Ir ne veltui – temperamentingi italai taip gyventi sugeba bet kuriame pasaulio kampelyje. Skambi jų kalba, ramybe alsuojanti vakaro nuotaika ir ant denio patogiai įsitaisiusi, lengva suknele ir skrybele pasipuošusi dama – atmosfera lyg iš filmo.

Burlaivių lenktynės „The Tall Ships Races 2024"

Dėmesio vertas kruizinių laivų terminale prisišvartavęs milžiniškas trijų stiebų fregatos tipo burlaivis Dar Młodzieży“. 94 metrų ilgio ir 44 metrų aukščio burlaivį galima apžiūrėti iš arti ir įsiamžinti fantastiško grožio kadruose.

Pamatykite, kaip atrodo burlaiviai Klaipėdoje nuotraukų galerijoje. O jei turite galimybę – šį savaitgalį verta apsilankyti uostamiestyje.

„The Tall Ships Races“ lenktynių pradžia – birželio 30-ąją. Iš Klaipėdos startavę burlaiviai iš viso per varžybas lankysis 6 uostuose: Klaipėdoje, Helsinkyje, Taline, Turku, Mariahaminoje ir Ščecine. Renginys į uostamiestį sugrįžta jau penktą kartą, tačiau šiemet Klaipėda pirmą kartą pasirinkta tapti varžybų starto uostu.

Iš Klaipėdos startavę burlaiviai išskleis bures ir lenktyniaus iki Helsinkio, kuriame „The Tall Ships Races“ dalyvaujantys laivai grįš po dešimtmečio pertraukos. Liepos 7 dieną jie jau kels bures ir nelenktyniniame etape (Cruise-in-Company) plauks iki Estijos uostamiesčio Talino, UNESCO pripažinto pasaulio paveldo vietove.

Liepos 14 d. startuos antrasis lenktynių etapas palei kvapą gniaužiančią Suomijos pakrantę iki Auros upės Turku mieste. Liepos 21 d. startuos nelenktyninis etapas (Cruise-in-Company) iki Mariehamno, Alandų administracinio centro, kur nuo seno puoselėjamos buriavimo tradicijos.

Paskutiniame lenktynių etape, kurio startas liepos liepos 27 d., burlaiviai įveiks 400 jūrmylių į pietus per Baltijos jūrą iki Ščecino. Šis miestas, nuolat svetingai atveriantis jūros vartus burlaiviams, tapo draugišku buriuotojams uostu, kur jau ne kartą finišavo tarptautinės lenktynės ir regatos.“

„The Tall Ships Races“ į Klaipėdą sugrįžta penktą kartą. Pirmą kartą istorijoje Klaipėdai patikėta tapti šių unikalių lenktynių starto uostu – tai didelis tarptautinės jūrinės bendruomenės įvertinimas Lietuvai, kaip jūrinei valstybei.