Europos Sąjungoje siekiant mažinti aplinkos taršą, nuo šių metų liepos 3-osios draudžiama tiekti rinkai plastikinius butelius ir kombinuotą gėrimų tarą su nepritvirtintais, iš plastiko pagamintais kamšteliais. Interneto platybėse pastaruoju metu galima rasti juokelių, susijusių su šia naujove: žmonės diskutuoja apie tvarumo naujienos nepatogumą, komplikuotą situaciją geriant iš buteliuko.

Išmokti gerti buvo lengva 3 iš 4 Lietuvos gyventojų

Gegužę Lietuvoje atlikta visuomenės apklausa. VšĮ „Užstato sistemos administratoriaus“ užsakymu ją atliko bendrovė „Spinter tyrimai“. Apklausa parodė, kad 76 proc. žmonių priima pokyčius, kurie sumažina galimybę plastiko kamšteliams atsidurti gamtoje. Išmokti gerti iš plastiko butelio su pritvirtintu kamšteliu buvo lengva 3 iš 4 Lietuvos gyventojų.

Tyrimas parodė, kad vos mažiau negu ketvirtadaliui (24 proc.) respondentų prisitaikyti prie pokyčio buvo sunku. Panaši dalis (23 proc.) respondentų atsakė, kad pritvirtintas kamštelis trukdo gerti. Daugiau negu ketvirtadalis net nevertina – patogu ar nepatogu – tiesiog toliau perka ir geria mėgstamus gėrimus.

72 proc. vartotojų nepakeitė savo elgesio dėl atsiradusio pritvirtintų kamštelių pokyčio. Maždaug vienas iš septynių gyventojų prisipažįsta, jog nusprendė rinktis tuos gėrimų gamintojus, kurie tvirtina kamštelius prie plastikinio butelio ir palaiko tvarumo sprendimą.

Beveik pusė žmonių sako, kad gerdami gėrimus iš labiau draugiško aplinkai butelio jaučiasi geriau emociškai.

Vertindami naują tvarką Lietuvoje, tik 8 proc. gyventojų abejojo, kad sprendimas neveiks. Dauguma palaikė idėją, jog gerai, kai yra kas laiko: gamintojai ir importuotojai įgyvendina reikalavimus, kuriais siekiama sumažinti aplinkos taršą.

Plastiko kamštelius Lietuvos žmonės įvardija tarp penkių dažniausiai aplinkoje pastebimų šiukšlių.

Kamšteliai ir dangteliai patenka į dažniausiai ES paplūdimiuose, pajūryje ir jūroje randamų šiukšlių dešimtuką – tai parodė Europos Komisijos užsakymu atlikta studija. Lengvai nuimami kamšteliai ir dangteliai dažnai pasimeta, o ir taromatai priima pakuotes be jų. Todėl surinkti šias šiukšles ar grąžinti jas kartu su pakuotėmis žmonės neskuba.

Tačiau plastikas, patekęs į gamtą, tampa tikrais spąstais gyvūnams – paukščiams, žuvims ir kitiems, klaidingai palaikantiems tai maistu. Be tiesioginės žalos gyvūnams, tai kelia grėsmę ir žmonėms. Veikiamas aplinkos plastikas yra į vis mažesnes daleles, vadinamas mikroplastiku. Šių dalelių aptinkama įvairiuose maisto produktuose ir net geriamajame vandenyje.

Šiukšlės vandenyne, plastikas

Tikisi, kad lietuviai taps sąmoningesni

„Vienas pagrindinių užstato sistemos tikslų Lietuvoje yra saugoti aplinką – užtikrinti, kad gamtoje dažniausiai vartojamų gėrimų pakuotės atsidurtų surinkimo vietose ir nukeliautų pas perdirbėjus.

Užstato sistemą įsteigę ir palaikantys gėrimų gamintojai ir importuotojai dabar žengia reikšmingą žingsnį, į rinką išleisdami PET plastiko pakuotes su pritvirtintais kamšteliais. Ši praktika didina tikimybę, kad kamšteliai į taromatus pateks kartu su buteliais, atitinkamai sumažės galimybių jiems atsidurti pievose, parkuose, miškuose ar paežerėse“, – pranešime spaudai minėjo VšĮ „Užstato sistemos administratorius“ vadovas Gintaras Varnas.

Lietuvos gyventojai į taros surinkimo vietas grąžina 9 iš 10 užstato sistemoje dalyvaujančių butelių ir skardinių. Pasak G. Varno, šis aukštas rezultatas buvo pasiektas ne iš karto – užstato sistemos starto metais fiksuoti kiek mažesni rodikliai. Dėl to USAD vadovas tikisi, kad kamštelių naujovei įsitvirtinti irgi prireiks šiek tiek laiko, tačiau ilgainiui gyventojams tai kels vis mažiau nepatogumų, nes vis daugiau žmonių supras šio sprendimo naudą gamtai, taps sąmoningesni ir palaikys idėją, jog „gerai, kai yra, kas laiko“.

G. Varnas sako, kad užstato sistemai grąžinant tarą minėti pokyčiai įtakos neturės. Tvarka nesikeis, taromatai priims PET pakuotes ir su kamšteliais ir be jų.

Tūkstantinės baudos nesilaikantiems reikalavimų

Aplinkos apsaugos įstatyme nurodyta, kad nustatytų reikalavimų neatitinkančios trijų litrų ir mažesnės talpos gėrimų taros su iš plastiko pagamintais kamšteliais ir dangteliais pateikimas Lietuvos rinkai užtraukia baudą nuo 1,7 iki 4 tūkst. eurų.

Jei pažeidimas padarytas pakartotinai, tai jau užtraukia baudą nuo 3 iki 6 tūkst. eurų.

Administracinių nusižengimų kodekse nurodyta, kad nustatytų reikalavimų neatitinkančios trijų litrų ir mažesnės talpos gėrimų taros su iš plastiko pagamintais kamšteliais ir dangteliais pateikimas Lietuvos rinkai užtraukia baudą juridinių asmenų vadovams ar kitiems atsakingiems asmenims nuo 1,4 iki 3 tūkst. eurų.