Vaikštinėdami Vingio parke, šalia estrados pastebėsite įspūdingą J. Vaitkutės meninę instaliaciją. Šis kūrinys, jungiantis miško ir miesto elementus, savo didybe ir raudonos spalvos fonu traukia praeivių dėmesį, kviesdamas prisiminti, kad net ir gražiausiomis akimirkomis gamtoje reikia išlikti atsargiems ir sąmoningiems. Šis įspėjimas skirtas atkreipti dėmesį į erkių keliamą pavojų ir būtinybę laikytis saugumo priemonių gamtoje.

Siekdama skatinti žmones dažniau susimąstyti apie erkių keliamus pavojus, menininkė Jolita Vaitkutė sukūrė meninę instaliaciją „Erkė slepiasi“

„Man svarbu rasti naujų būdų edukuoti ir informuoti visuomenę. Dažnai būnant gamtoje lengvumą apsunkina baimė, kad reikia nuolat likti sąmoningai ir saugotis erkių. Pati esu pasiskiepijusi, tačiau artimoje aplinkoje esu mačiusi skaudžių atvejų, kai erkinis encefalitas iš žmonių atima sveikatą. Turime ne tik saugotis ir būti informuoti apie grėsmę, bet ir nesunkiai įgyvendinti prevenciją.

Manau, kad nauji, vizualūs, ne tik poliklinikos buklete surašyti būdai, gali padėti atkreipti dėmesį į egzistuojančią problemą, o galbūt tai įvertinę ir apsisaugoję išvengs didelės žalos savo sveikatai. Man tai atrodo svarbi misija“, – sakė menininkė J. Vaitkutė.

Norint apsisaugoti nuo erkių rekomenduojama naudoti efektyvius repelentus, kurie jas atbaido. Taip pat svarbu rinktis drabužius, kurie dengia kuo daugiau kūno – ilgos rankovės, kelnės ir aukštesnio aulo batai yra puikus pasirinkimas. Po buvimo gamtoje būtina atlikti kruopščią kūno apžiūrą, ypatingą dėmesį skiriant sritims, kuriose erkės gali lengvai pasislėpti: plaukų linijai, ausims, pažastims, juosmeniui ir keliams. Jei randate erkę, ją reikia nedelsiant pašalinti naudojant pincetą.

Medikai primena, kad skiepai yra mūsų nematomas skydas, apsaugantis nuo vienos erkių platinamų ligų – erkinio encefalito – viruso, tad pasiskiepyti itin svarbu visiems, o ypač tiems, kurie dažnai lankosi gamtoje, kur erkių populiacija yra didelė. Dėl išsamesnės informacijos apie skiepus kreipkitės į artimiausią sveikatos priežiūros įstaigą.