Būtent Šventojoje kasmet vyksta kurorto pagrindiniai Joninių renginiai. Pasak Palangos kultūros centro direktorės Vitos Petrauskienės, kiekvienais metais tradiciniai ilgiausios metų dienos ir trumpiausios nakties akcentai išlieka tie patys – ąžuolo vainikų pynimas, vandens ir ugnies temų plėtojimas, folkloro kolektyvų šokiai ir dainos, tautodailininkų mugė ir šventę vainikuojantys vakaro koncertai. Ir svarbiausia – laužas pliaže.

Tačiau iki vakaro miestelio svečiai sukinėjosi po mugę.

Mugėje skanėstus pardavinėjęs iš Rygos kasmet į Šventąją atvažiuojantis neblogai lietuviškai kalbantis Dmitrijus sakė, kad lietus nei jam, nei vasarotojams šventės nesugadino. „Užteko tų pirkėjų. Nors ir lijo, bet žmonių buvo. Į Šventąją atvažiuoju kasmet jau trylika metų. Taip ir išmokau lietuviškai. Ne viską galiu pasakyti, bet su pirkėjais susišneku. Va, buvau dvi dienas Liepojoje, dabar su šeima atvažiavome į Šventąją. Taip, Latvijoje Lyguo (Joninių atitikmuo) didelė šventė, bet trunka vos vieną dieną. Šiemet Lietuvoje – net keturias“, – juokėsi Dmitrijus.

Mugėje netrūko ir įvairių pramogų. Merginos ir moterys pynė vainikus, kuriuos išplukdys į jūrą, o tuo tarpu vaikinai ir vyrai dalyvavo rungtyje – stengėsi išsilaikyti ant skersinio dvi minutes. Deja, tą dieną vos vienam kitam pavyko iškabėti bent minutę. Atrakciono vedėjas Dominykas sakė, kad šeštadienį vienam vaikinui pavyko atlikti tą užduoti ir laimėti 50 eurų.

Šiemet Joninės Šventojoje sulaukė ir į Dainų šventę atvykusių Argentinos lietuvių, kurie neatsispyrė pagundai užsukti ir į Jonines prie jūros. Būtent jų šokiai prie liepsnojančio laužo taip uždegė santūrius lietuvaičius, kad vienas kitas išdrįso pasekti ir jų pavyzdžiu.

Iki šokių visą sekmadienį Argentinos lietuvių kolektyvas „Nemunas“ kartu su Palangos kultūros centro kolektyvais „Mėguva“, „Guboja“, „Bočiais“ ir „Banguoliu“ pynė tradicinius Joninių vainikus iš šalimais surinktų pievų gėlių.

Joninių Šventojoje kulminacija – paplūdimyje prie senojo molo toje vietoje, kur Šventoji įteka į Baltijos jūrą vykusi misterija „Saulės palyda“. Ant paplūdimio smėlio vyko teatralizuotas folkloro kolektyvų pasirodymas.

Tačiau vienas pagrindinių šventės akcentų – vainikėlių paleidimas į upę, kuriuos srovė turėjo nunešti į jūrą, baigėsi fiasko. Stiprus vakarų vėjas visus vainikėlius grąžino atgal ir priplakė prie kranto.

Jonines Šventojoje uždarys linksmos šėlionės kartu su „Hiperband grupe“. Koncertas skirtas legendinių ir į Lietuvos istoriją įrašytų dainų gerbėjams.