Nuo nieko nesislepia

Jeigu nuvykę prie lietuviško pajūrio neišgirstume garsiai klykaujančių čeburekų prekeivių, tikėtina, kad greitai jų netgi pasigestumėte. Šventosios paplūdimyje prekiautojai siūlo tik garsiuosius čeburekus – netgi įvardina konkrečią kavinę, kur jie yra gaminami. „Karšti skanūs „Žaros“ čeburekai“, – skelbia paplūdimyje vaikščiojantys čeburekų pardavėjai. Vieno kaina – 3.50 euro.

Štai Palangoje prekeivių asortimentas gausesnis – čia galima įsigyti ir keptos duonos. Šiame kurorte čeburekai brangesni – 4 eurai. Maisto prekeivių nei Šventosios, nei Palangos paplūdimiuose neįmanoma nepastebėti. Šventojoje jie netgi vaikšto po kelis vienu metu arba tiesiog vienas po kito be ilgų pertraukų. Kadangi Palangos paplūdimys didesnis, tai susidaro įspūdis, kad čeburekų prekeivių ten yra mažiau. Tačiau, tikėtina, kad jie tiesiog pasklidę po didesnę teritoriją. O galbūt kadangi Palangoje poilsiautojų paplūdimyje yra daugiau, tai prekeiviai labiau tarp jų pasislepia. Tačiau jų galima sutikti ir prie gelbėtojų stoties, ir moterų pliaže, ir kopose – kad ir kur pajūryje leistų laiką, alkani poilsiautojai nelieka.

Palanga

Tiek Šventosios, tiek Palangos paplūdimiuose poilsiautojai nevengia nusipirkti čeburekų iš čia vaikščiojančių prekeivių. Tačiau Palangos pajūryje kartas nuo karto per garsiakalbius skelbiama informacija, kad maisto prekyba paplūdimyje yra nelegali veikla, todėl nereikėtų pirkti prekeivių siūlomų maisto produktų. Taip pat perspėjama apie galimą neigiamą poveikį sveikatai. Nežinia, kiek iš tiesų tokia informacija veikia.

Klausimas dėl leidimų nesvarstomas

Palangos miesto savivaldybės administracijos Viešosios tvarkos skyriaus vyresnioji patarėja Inga Šileikienė sako, kad Palangos miesto savivaldybės tarybos sprendimu išnešiojamoji prekyba ne tik čeburekais, bet ir apskritai maistu negalima.

„Paplūdimiuose yra nustatytos viešosios vietos, kuriose teikiama viešojo maitinimo paslauga. Šiose paplūdimio kavinėse yra galimybė kontroliuoti, kokiomis sąlygomis maistas yra ruošiamas ir laikomas, prieš pateikiant jį vartotojui“, – sakė I. Šileikienė.

Anot jos, klausimas dėl leidimų išdavimo vykdyti išnešiojamą prekybą maisto produktais paplūdimiuose šiuo metu nėra svarstomas.

„Palangos miesto savivaldybės administracijos Viešosios tvarkos skyriaus specialistai nuolat rengia patikrinimus, kurių metu atkreipia dėmesį į įvairius pažeidimus, tarp jų – ir į prekybą maisto produktais neturint leidimo. Už išnešiojamąją prekybą maisto produktais paplūdimyje Viešosios tvarkos skyriaus specialistai šiemet surašė 10 protokolų“, – patikino pašnekovė.

Palanga

Pasak jos, prekeivių kontrolę taip pat vykdo ir policijos pareigūnai, kurie taip pat rašo protokolus už prekybą paplūdimyje be leidimo. Šiais metais paplūdimyje dėl prekybos, dėl savivaldybės taisyklių pažeidimų, policijos pareigūnai yra fiksavę penkis pažeidimus.

„Skundų mes nesame gavę būtent dėl tokios prekybos, bet pareigūnai patys dirbdami pastebėjo ir pavyko sulaikyti pažeidėjus“, – sakė Palangos miesto policijos komisariato viršininkas Kęstutis Bončkus. Vadinasi, prekeiviai dažniausiai lieka nenubausti – pilietiškų poilsiautojų, pranešančių apie nelegalią veiklą, nėra, tad pagaunami tik tie, kuriuos patys pastebi patruliuojantys pareigūnai.

Įdomu tai, kad, pasak savivaldybės specialistės, nebuvo atvejų, kad Viešosios tvarkos skyrius protokolą surašytų pakartotinai tam pačiam asmeniui.

Protokolas išrašomas pagal ANK 154 str. Jis sako, kad savivaldybių tarybų patvirtintų prekybos viešosiose vietose taisyklių pažeidimas užtraukia baudą nuo 16 iki 30 eurų. Jeigu administracinis nusižengimas padaromas pakartotinai, gali sumokėti baudą nuo 30 iki 80 eurų.

Specialistė paklausta, ar išrašant protokolą nelegalią veiklą vykdančiam asmeniui, aiškinamasi, kur ir kaip buvo gaminamas parduodamas maistas, pabrėžė, kad tai nėra savivaldybės funkcija.

Siūlo rinktis sveikesnį maistą

Tuo tarpu Vilniaus visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ visuomenės sveikatos specialistė, vykdanti visuomenės sveikatos stiprinimą, Jugnė Junė Jonušaitė patikino, kad apskritai išnešiojamoji prekyba čeburekais paplūdimiuose nėra draudžiama, tačiau tokia veikla turi būti registruota Valstybinėje maisto ir veterinarijos tarnyboje (VMVT).

Palanga

„Poilsiautojas prieš pirkdamas čebureką gali pasiteirauti, ar pardavėjas prekiauja turėdamas VMVT leidimą. Nors čeburekus išnešiojančiam pardavėjui nėra privaloma su savimi turėti veiklos registraciją VMVT įrodančio dokumento, tačiau pardavėjas, galintis pateikti VMVT leidimą veiklai, vartotojui gali kelti didesnį pasitikėjimą“, – kalbėjo pašnekovė.

Anot specialistės, žmonėms, gaminantiems čeburekus, maisto saugos ir higienos reikalavimus užtikrinti privaloma.

„Čeburekų, kaip ir kitų greitai gendančių ir jautrių temperatūrai produktų, saugą lemia tinkamos laikymo sąlygos. Čeburekai vartotojui turi būti pristatomi per 2 valandas nuo pagaminimo arba turi būti laikomi +68 laipsnių temperatūrą palaikančiose talpose. Jei šios sąlygos nėra išpildomos, gali kilti rizika produktų saugai ir kokybei bei vartotojų sveikatai“, – akcentavo J. J. Jonušaitė.

Ji perkantiems čeburekus paplūdimyje rekomenduoja vizualiai įvertinti, ar gaminys yra geros prekinės išvaizdos bei neturi pašalinio, gaminiui nebūdingo, kvapo.

„Taip pat siūlau prisiminti, kad čeburekas nėra sveikatai palankus gaminys ir apsvarstyti kitus, sveikatai palankesnius gaminius. Gruzdinant maistą riebaluose aukštoje temperatūroje susidaro trans riebalai, kurie didina MTL („blogojo cholesterolio“) ir mažina DTL („gerojo cholesterolio“) kiekį kraujyje, skatina uždegiminius procesus organizme, skatina atsparumą insulinui bei gali veikti kancerogeniškai“, – detalizavo pašnekovė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (34)