Medikės teigimu, karštą dieną būtina gerti kuo daugiau skysčių, tačiau vaisvandeniai nerekomenduotini, o kava skysčių neatstoja.

Prakaitavimas yra apsauginė organizmo reakcija nuo perkaitimo. Todėl turime vartoti kur kas daugiau skysčių, taip pat praturtintų mineralais, nes su prakaitu pasišalina kalis, natris, kurie yra reikalingi“, – pabrėžia N. Vaicekauskienė.

Gydytojos teigimu, kuomet labai karšta, vartoti alkoholį nėra gerai. Tai kenkia kraujagyslėms, širdžiai, gali sutrikti kraujo spaudimas, krešumas. Alkoholis dar labiau blogina orientaciją.

Savo ruožtu gydytoja, mitybos ir maisto saugos specialistė Roma Bartkevičiūtė pastebi, kad žmogus per karščius labiau pavargsta, iš organizmo pasišalina daugiau skysčių, o alkoholis dar labiau skatina skysčių pasišalinimą, alkoholio kiekis gėrime gali veikti stipriau nei kitu atveju.

Kava skysčių neatstoja

Pasak N. Vaicekauskienės, kava nėra pats tinkamiausias gėrimas per karščius, nes pasižymi lengvu skysčius varančiu poveikiu. „Kava niekuomet neįsiskaičiuoja į tą skysčių normą, kurią mes turime išgerti per dieną. Tad kavą gerti galima, tačiau ji naudinga tik tiek, kad kažkam suteikia žvalumo ar maloniai sudirgina skonio receptorius, o skysčių ji atstoti negali“, – pažymi pašnekovė.

R. Bartkevičiūtė atkreipia dėmesį į tai, kad kava apskritai yra produktas, kurį reikia vartoti saikingai, mat per didelis kavos kiekis gali pakenkti. „Vienas puodelis kavos karštą dieną nėra nuodas, nėra įrodyta, kad tai gali pakenkti sveikam žmogui, tačiau kava piktnaudžiauti nevertėtų, ypač žmonėms, kurių kraujospūdis aukštas“, – pažymi medikė.

Geriausia gerti vandenį

Kadangi prakaituojant pašalinama daug vandens, su juo ir mineralinių medžiagų, tad reikėtų gerti vandenį ir mineralinį vandenį.

R. Bartkevičiūtės teigimu, gerai žinoma rekomendacija išgerti maždaug 1,5 litro vandens per dieną yra vidutinė, tačiau kiekvienas žmogus tą normą turėtų prisitaikyti individualiai.

Kalbintos medikės rekomenduoja gerti vandenį arba lengvai mineralizuotą mineralinį vandenį. Anot N. Vaicekauskienės, vaisvandenių reikėtų vengti, nes jie yra praturtinti angliarūgšte, kenkiančia skrandžiui, virškinimui, turi nereikalingų kalorijų bei įvairių saldiklių.

„Vandenį gurkšnoti galbūt atsibosta, tad jį galima paskaninti citrinos ar apelsino griežinėliais, mėtomis, gvazdikėliais. Taip pat galima vandeniu skiesti sultis. Jos nebus tokios saldžios, o vanduo turės skonį“, – pataria N. Vaicekauskienė.

Gydytojų teigimu, karštą vasaros dieną skysčių būtina suvartoti daugiau nei įprastai, dar daugiau jų reikia, jei per karščius žmogus yra fiziškai labai aktyvus, sportuoja, daug juda.

„Jei neteksime nedidelio kiekio skysčių, neigiamų simptomų gali nepasireikšti, tačiau jei nuolat netenkama daugiau skysčių, gali pasireikšti silpnumas, bendras nuovargis, galvos svaigimas“, – sako R. Bartkevičiūtė.