Dilgėlių raugą patyrę daržininkai gamina kasmet. Jam nereikia jokių specialių ingredientų, jį pagaminti – labai lengva. „Instagram“ socialiniame tinkle paskyrą „Jaunimas kaime“ kurianti Gabrielė taip pat nusprendė šiemet savo augalus palepinti dilgėlių raugo trąšomis. Ir nors ji sako, kad šios trąšos gaminimo procesas – itin paprastas, daržininkė pataria nusiteikti ir vienam, ne itin maloniam, dilgėlių raugo šalutiniam efektui.

Gausu augalams naudingų medžiagų

Teigiama, kad dilgėlės yra bene stipriausia ir efektyviausia gamtoje randama trąša. Pakankamą laiko tarpą pamirkius dilgėles vandenyje išgaunamos itin naudingos maistinės medžiagos: azotas, kalis, kalcis, geležis. O juk šie komponentai yra gyvybiškai svarbūs augalų sveikatai ir sparčiam jų augimui.

Dilgėlių raugas padeda augalams ne tik sparčiai augti, tačiau ši trąša veikia ir kaip veiksmingas natūralus insekticidas, saugantis mylimus augalus nuo vabzdžių ir kitų kenkėjų.

Reguliariai palepinant daržo augalus dilgėlių raugu, galima sulaukti gausesnio derliaus, o taip pat ir išvengti įvairių populiarių ligų, kuriomis neretai suserga augalai. Taip pat itin svarbu ir tai, kad ši trąša – absoliučiai natūrali, tad ir derlius užauga sveikesnis bei skanesnis, o aplinkai nėra daromas neigiamas poveikis.

Dilgėlės

Susigundė išbandyti pirmąjį kartą

Paskyros „Jaunimas kaime“ kūrėja Gabrielė pasakoja, kad pati susigundė išbandyti dilgėlių raugo trąšas prisiklausiusi pažįstamų daržininkų liaupsių.

„Teigiama, kad ši trąša labai padeda auginti augalo žaliajai masei, o taip pat padeda augalui sutvirtėti. Vis tik prieš išbandant pačiam gaminti šias trąšas, patariu įsivertinti, kad jų kvapas – labai intensyvus. Todėl raugą laikyti reikėtų kažkur atokiau, užtikrinti, kad jo netyčia neužsiverstų ant savęs gyvūnas ar vaikas. Jei taip nutiks, nemaloniu aromatu ilgą laiką kvėpuos visa šeima“, – sako pašnekovė.

Ji pasakoja, kad nusprendė išbandyti šią trąšą labiausiai dėl auginamų arbūzų. Gabrielė teigia, kad pasodinus arbūzų daigus į dirvą, po dviejų savaičių juos pravartu patręšti azotinėmis trąšomis. O dilgėlių raugas – tikra azoto „bomba“.

„O dar ir visai natūrali“, – priduria daržininkė.

Gaminimo procesas visai nesudėtingas

Nusprendus pasigaminti dilgėlių raugą, reikėtų pasirūpinti reikiamomis priemonėmis bei ingredientais. Prireiks didelio kiekio dilgėlių, pirštinių, žirklių, vandens, kibiro su dangčiu, maišymo lazdelės.

Pirmiausia reikia prisirinkti tinkamą kiekį dilgėlių. Galima jas patogiai kirpti žirklėmis, rankas apsaugojus pirštinėmis. Tuomet dilgėles reikia užpilti vandeniu. Vandens pripildyti patariama tik tris ketvirtadalius kibiro, kad liktų vietos putoms, kurios susidarys raugimosi metu. Tokį uždengtą kibirą geriausia laikyti atokiau nuo namų, saulėtoje vietoje. Mišinį ramybėje palikti reikėtų 2–3 savaitėms, tačiau svarbu kas keletą dienų jį pamaišyti.

Dilgėlės

Prieš pradedant trąšas naudoti, svarbu dilgėles nukošti ir atskiesti nuovirą santykiu: viena dalis trąšų ir 10 dalių vandens. Tokią trąšą galima įpilti ir į komposto dėžę.

Papildė raugą mielėmis

Vis tik daržininkė Gabrielė, kuri šią trąšą gaminti šiemet pabandė pirmąjį kartą, raugą pagerino mielėmis.

„Aš asmeniškai prisikarpiau pusę kibiro dilgėlių, jas rinkausi nežydinčias, kad neužsisėtų. Užpyliau šiltu vandeniu ir subėriau pakelį mielių. Taip procesas pagreitėja“, – sako pašnekovė.

Dilgėlių raugo trąša labiausiai tinka lapiniams ir gausiai maitinamiems augalams. Gaminant šią trąšą svarbu būti atsargiems, mat dilgėlės dilgina.