Metereologus gegužės mėnuo nustebino, mat, pasak jų, Biržuose išlyta beveik dviejų gegužių normos, žmonės dar kūrena krosnis, vėlavo obelų ir alyvų žydėjimas kone dvi savaites, todėl paprašė J. Kilpio įvertinti praėjusį pavasarį Lietuvoje.

Pavasaris buvo labai permainingas ir nors balandis vidutiniškai buvo šaltesnis, bet balandžio viduryje buvo irgi savaitė, kai temperatūra buvo aukštesnė už daugiametį vidurkį. Gegužė nuo pat pradžios buvo šaltesnė ir labiausiai išsiskiria savo kritulių kiekiu.

Kaip minėjote, tikrai panašu, kad kai kuriose vietovėse gali būti nauji kritulių kiekio rekordai. Tas kritulių pasiskirstymas gegužės mėnesį yra labai netolygus. Vakarinėje Lietuvos dalyje tas kritulių kiekis daugmaž atitinka daugiametį vidurkį.“

Pasak jo, Mažeikiuose, Skuode kritulių kiekis buvo normalus ir koks turėjo būti įprastas gegužės mėnesiui, bet rytų Lietuvoje, kai kur centrinėje Lietuvoje, Biržuose, Panevėžyje kritulių kiekis tikrai artėja rekordų link .

„Be abejo, reikia palaukti, kol bus susumuotas bendras kiekis. Lyginant su pastaraisiais trejais metais, šis pavasaris vėsus ir lietingas. Tai nėra tiesiogiai susiję, kad jeigu turime sniegingą žiemą, kad pavasaris bus lietingas. Tai tikrai nesusiję dalykai, tiesiog pastaruosius trejus metus turėjome šiltas žiemas su labai nedaug sniego ir tai savotiškai tapo įprasta.

Žmonės pamiršta, kad būna ir sniego Lietuvoje, ir lietaus Lietuvoje, nes pastarieji du pavasariai iš esmės buvo sausringi, praeitais metais balandžio mėnuo buvo vienas sausiausių per matavimo istoriją. Palyginus su tais keliais praėjusiais metais, šie yra kitokie. Jie yra šlapi ir vėsesni.“

Paklaustas dėl vasaros orų, J. Kilpys sakė, kad kol kas ilgalaikės prognozės rodo, kad šiuo laiku temperatūra turėtų atitikti daugiametį vidurkį. Anot jo, vėluojanti vegetacija, žydėjimas yra iš tikrųjų susiję su vėsiu balandžiu ir geguže.

„Tą poveikį mes jausime dar birželio pirmą savaitę, bet kaip bus toliau yra tikrai sunku pasakyti ir viskas gali pakankamai greitai pasikeisti. Mes galime sulaukti ir šiltos oro (…) iš viduramžio jūros regiono ir tada turėsime didelius karščius.

Linkėčiau visiems sekti tas kasdienes orų prognozes savaitę į priekį ir tada matysime, kokia bus vasara“, – tikino jis.

Vis dėlto pabrėžė, kad daugiametis vidurkis yra nedidelis ir vidutiniškai liepos, rugpjūčio mėnesio temperatūra yra 17 laipsnių.

„Bet tas vidurkis savyje slepia didelius svyravimus. Vieną dieną gali būti vidutinė paros temperatūra 17, kitą – 30 laipsnių šilumos. (…) Vasara bus permaininga, kaip ir visada Lietuvoje.“