Šiemet nė vienam čeburekų, žuvies ar keptos duonos pardavėjui neišduotas leidimas užsiimti šia veikla paplūdimiuose, tad visi šią veiklą užsiimantys prekeiviai tai darė nelegaliai. Pasak Palangos valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos viršininko valstybinio veterinarijos inspektoriaus Arūno Elijošiaus, pirkdami maistą iš tokių prekiautojų vartotojai rizikuoja savo ir savo artimųjų sveikata
Prekybininkai jaučia pirkėjų palaikymą
Nors paplūdimiuose per garsiakalbius yra skelbiama, kad išnešiojamoji prekyba čeburekais, rūkyta žuvimi, alumi ar kitais produktais yra nelegali, specialistas patikino, kad šių nurodymų dažnai nepaisoma.
„Poilsiautojas ir pats turi įvertinti situaciją pirkdamas greitai gendančius maisto produktus. Jis pirmiausia turi atkreipti dėmesį į produkto laikymo sąlygas, ženklinimą, galiojimą ir t.t. Tačiau tenka apgailestauti, kad patys poilsiautojai toleruoja nelegalių prekeivių veiklą, nebūtų pirkėjų – nebūtų ir nelegalių prekeivių“, - įsitikinęs A. Elijošius.
Anot jo, susigundžius netinkamai laikomais, greitai gendančiais ir neretai tiesiog ant smėlio paplūdimiuose pardavinėjamais produktais iš nelegalių nešiotojų, gali grėsti ir rimti sveikatos sutrikimai – apsinuodijimas maistu, viduriavimas, pykinimas, pakilusi temperatūra.
Tuomet svarbu gerti kuo daugiau negazuotų gėrimų, vandens, valgyti neriebius, tik gerai termiškai apdorotus maisto produktus, nuplautus vaisius ir daržoves.
Ypatingai pavojinga gardžiuotis žuvies gaminiais
„Aklai pasitikėti prekybininkų triukais tikrai neverta. Verslininkas prekiaudamas žuvimi privalo vykdyti prekyba iš kiosko, turėti šaldymo įrangą, žuvies produktai turi būti tinkamai suženklinti. Ženklinant žuvininkystės produktus privaloma nurodyti parduodamo produkto pavadinimą, sudedamųjų dalių sąrašą, grynąjį kiekį (jei produktai fasuoti), minimalų tinkamumo vartoti terminą, laikymo sąlygas, Europos Sąjungoje įsisteigusio gamintojo, pakuotojo ar pardavėjo pavadinimą ar firmos vardą ir adresą, kilmės vietą (jei tokios informacijos nepateikus, pirkėjas būtų klaidinamas dėl tikrosios produkto kilmės). Nefasuotų produktų kainų etiketėje vartotojams privalu nurodyti produkto pavadinimą, tinkamumo vartoti terminą, gamintojo pavadinimą, kita informacija gali būti pateikiama kitaip“, - priminė specialistas ir patikino, kad ant parduodamos žuvies dažniausiai nebūna jokios informacijos.
Tad jis patarė išalkus užkandžiauti patikrintuose ir saugiuose Maisto tvarkymo veiklą vykdančiuose paviljonuose. Palangoje tokių yra 15, Šventojoje – 10.
Konfiskuota – beveik 700 kg maisto
Maisto prekeivis paplūdimyje, ar viešojo maitinimo įmonė, taip pat privalo turėti Maisto tvarkymo subjekto patvirtinimo pažymėjimą, kuris įpareigoja užtikrinti pateikiamo maisto produktų saugą ir kokybę: tinkamas maisto produktų laikymo sąlygas (apsauga nuo išorinės taršos – skėtį, palapinę ir pan., jei reikalinga, šaldymo įrangą, kad produktai išsaugotų maistines savybes ir netaptų apsinuodijimų maistu priežastimi), saugų pateikimą vartotojui (produktai turi būti tinkamai supakuoti. Prekyba nuo smėlio negalima), užtikrinti asmens higienos reikalavimų laikymąsi (tinkami darbo rūbai, priemonės rankų plovimui ir dezinfekavimui, turėti galiojančius sveikatos patikros bei higienos kursų išklausymo dokumentus), užtikrinti maisto produktų atsekamumą (turėti įsigijimo dokumentus, produktai turi būti paženklinti teisės aktų nustatyta tvarka).
Praėjusiais metais Palangos policija nubaudė 94 nelegalius prekeivius. Per 2013 metus buvo utilizuota 671 kg. šalutinių gyvūlinių iš išnešiojamo maisto prekiautojų atimtų produktų.