Vilniuje, Jeruzalės mikrorajone, fiksuotas itin neįprastas vaizdas – audra tiesiogine to žodžio prasme nupūtė daugiabučio balkono sienas. Jos, anot liudininkų, krisdamos dar apgadino ir naujai įstiklintų balkonų latakus bei suniokojo du automobilius.

Vilniuje audra suniokojo balkoną

Panašus nutikimas fiksuotas ir Jonavoje – dalies balkono stiklų su rėmais po audros neliko nė kvapo. Tuo tarpu interneto platybėse pasklido ir iš balkonų lubų srūvančio vandens vaizdai. Po tokios audros žmonės, kurių turtas apdraustas, suskumba kreiptis į draudikus. Visgi, ar jie visais atvejais galės pagelbėti?

Audra suniokojo balkoną Jonavoje

ERGO Žalų administravimo vadovas Baltijos šalyse Gytis Matiukas sako, jog pagal jo atstovaujamos bendrovės gyventojų turto draudimo taisykles, prie pastatų priskiriamos ir kartu apdraudžiamos atliktos investicijos į gyventojų butui priklausantį balkoną, terasą. Balkonų įstiklinimų žalos patenka į draudimo apsaugą, taigi žala būtų atlyginta.

Tuo tarpu kalbant apie kieme per audrą buvusius ir sugadintus daiktus, anot G. Matiuko, pasitaiko išimčių: „Įprastai gamtos jėgų rizika patenka į standartinį gyventojų turto draudimo variantą, taigi atlygintume gyventojų turtui padarytą žalą. Vis tik pasitaiko sutarčių, kai patys klientai rinkosi, nuo kokių rizikų nori apdrausti savo turtą. Taip pat reikėtų atkreipti dėmesį, ar į draudimo apsaugą įtrauktas ne tik gyvenamas namas, bet ir kiti ūkiniai pastatai. Gali pasitaikyti atvejų, kai gyvenamasis namas buvo apdraustas, o kiti apgadinti statiniai neapdrausti. Draudimas atlygina staiga ir netikėtai įvykusią žalą. Taigi įvykus žalai, mes vertiname, ar ji įvyko staiga ir netikėtai. Jei, pavyzdžiui, iš apgadinimų nustatoma, kad vandens prasiskverbimas per konstrukcijas vyko nuolat, toks pakartotinas liūties užliejimas nėra laikytinas staigiu ir netikėtu.“

ERGO Žalų administravimo vadovas Baltijos šalyse Gytis Matiukas

Žalų administravimo vadovas Baltijos šalyse sako, kad po šios audros kreipimųsi dėl žalos atlyginimo skaičius auga kaip ant mielių: „Per pirmadienį sulaukėme apie pusantro šimto klientų kreipinių, antradienio rytą kreipėsi dar 100 klientų ir kreipinių skaičius auga. Pirmadienį po pietų gamta pridarė nuostolių už daugiau kaip 250 tūkst. eurų. Paprastai klientai kreipiasi per kelias dienas, tad tiek besikreipiančiųjų skaičius, tiek nuostoliai dar didės“, – „Delfi“ komentuoja specialistas.

Pašnekovo teigimu, gyventojai daugiausiai kreipėsi dėl užlietų butų, namų, kai vanduo į vidų skverbėsi pro sienas, stogus. Taip pat sulaukta pranešimų apie užvirtusius medžius, kurie apgadino tvoras, namus. Gausu ir kreipinių dėl transporto priemonėms padaryto žalos, tačiau ji atlyginama tik tuo atveju, jei automobilis apdraustas Kasko draudimu.