Melnragėje vėją ir galingas bangas gaudė drąsiausi kaituotojai, jiems toks oras – pats geriausias. Giruliuose paplūdimio gelbėtojai taip pat skubėjo į bangas – nors besimaudančių žmonių nebuvo, gelbėtojams tokie orai – puikus metas treniruotis, pavyzdžiui, įveikti vėjo ir bangų pasipriešinimą ir sugebėti išeiti iš vandens.

Kaip Delfi sakė Girulių paplūdimyje dirbęs gelbėtojas, tokiomis oro sąlygomis verta tobulinti gelbėjimo įgūdžius. Kaip buvo matyti, vos į vandenį įlipę besitreniruojantys gelbėtojai per kelias minutes galingų srovių buvo nunešti apie 100 metrų į šoną.

Anot sutikto gelbėtojo, tokiu oru besimaudančių paplūdimyje nėra. „Turėtų būti visiškas beprotis, jei sugalvotų dabar maudytis jūroje“, – Delfi teigė gelbėtojas.

Stichijos talžomos pakrantės vaizdus žiūrėkite nuotraukų galerijoje ir vaizdo siužete.

Lietuvoje nuo sekmadienio vakaro siaučiant stipriam vėjui ir lyjant gausiam lietui, ugniagesiai visoje šalyje vyko šalinti nuvirtusių medžių. Daugiausia pranešimų gauta iš Alytaus apskrities, Marijampolės, Kauno, Klaipėdos, Tauragės ir Vilniaus apskričių.

Primename, kad pastarąją parą gelbėjimo tarnybos pašalino daugiau nei 500 dėl audros išvirtusių medžių nuo valstybinės reikšmės kelių.

Energijos skirstymo operatorius ESO ankstų rytą skelbė, kad dėl stichijos elektros neturėjo daugiau nei 160 tūkst. vartotojų.

Neišvengta ir aukų. Kaip pranešė PAGD atstovė Vida Šmigelskienė, Grigiškėse pirmadienį vėjo išverstas medis mirtinai sužalojo moterį.

Mobiliojo ryšio operatorius „Tele2“ pranešė, kad dėl audros sukeltų elektros tiekimo sutrikimų, neveikė dalis mobiliojo ryšio stočių.

Dėl Lietuvoje pirmadienį siaučiančios audros numatomi tiek visos šalies traukinių, tiek sostinės viešojo transporto vėlavimai.

Dėl audros atšaukti 2 skrydžiai į Vilniaus oro uostą, dar 2 nukreipti į kitus oro uostus.

Katastrofiniai lietūs ir uraganiniai vėjai

Sekmadienis ir pirmadienio naktis buvo ne tik vėjuota, tačiau ir labai lietinga. Vietomis šiaurės vakariniuose rajonuose iškrito viso liepos mėnesio kritulių norma. Katastrofiniai lietūs (intensyvumas siekė >80 mm per 12 val.) užfiksuoti Šiauliuose, Joniškyje, Mažeikiuose, Telšiuose ir Laukuvoje.

Likusioje šalies dalyje stebėti stichiniai (50–79 mm/12 val.) ir pavojingi (15–49 mm/12 val.) lietūs. Dėl tokio smarkaus lietaus visoje Lietuvoje stebimas vandens lygio kilimas. Didžiausias kritulių kiekis per 24 valandas buvo išmatuotas: Telšiuose – 117,1 mm (o tai sudaro net 139 proc. liepos mėn. normos); Šiauliuose – 107,4 mm (131 proc. liepos mėn. normos); Laukuvoje (Šilalės r.) – 103,6 mm (122 proc. mėnesio normos); Aunuvėnuose (Kelmės r.) – 99 mm (136 proc.); Mažeikiuose – 89 mm (120 proc.).

Lietuvos hidrometeorologijos tarnyba praneša, kad dvi dienas Lietuvą ir Baltijos šalis niokojusios audros metu buvo pasiektas beveik katastrofinis vėjo greitis.

Pasak meteorologų, pastarosiomis paromis buvo matuojamas maksimalus vėjo greitis 10 metrų aukštyje.

Stipriausi vėjo gūsiai užregistruoti Ventės rage – iki 31 m/s, Klaipėdos uoste – iki 28 m/s; Šumske (Vilniaus r.) – iki 28 m/s; Panevėžyje – iki 26 m/s; Marijampolėje – iki 25 m/s; Ukmergėje – iki 24 m/s; Šventojoje – iki 23 m/s; Nidoje prie jūros (24 m aukštyje) – iki 29 m/s; Klaipėdos meteorologijos stotyje (24 m aukštyje) – iki 25 m/s. Vėjo greičio apibrėžimuose nurodoma, kad pavojingas vėjas yra ≥15 m/s (≥54 km/h), stichinis vėjas ≥28 m/s (≥101 km/h), katastrofinis (uraganinis) vėjas ≥33 m/s (≥119 km/h). Taigi, Ventėje iki katastrofinio vėjo greičio buvo likę vos 2 m/s.