Pavojingiausia – vyrams

Nors žaibo išlydžių skaičius atrodo didžiulis, ne visi jie kelia pavojų žmonėms.

„Ten, kur žaibų išlydžiai yra išsidėstę tankiausiai, paprastai tose vietovėse būna praslinkę aktyviausios audros. Iš visų žaibų išlydžių tik penktadalis (~3 tūkst.) trenkė iš debesų į žemę. Kiek mažiau nei 500 išlydžių (truputį virš 3 proc.) buvo patys pavojingiausi, t. y. teigiamo krūvio, kurie trenkė į žemę (žemėlapyje – juodi taškeliai). Būtent jie dažniausiai padega namus, ūkinius pastatus, sugadina elektros prietaisus, uždega miškus, nutrenkia žmones, gyvulius ir pan.“, – rašoma meteo.lt „Facebook“ paskyroje.

Liepos 11-osios žaibų išlydžių žemėlapis

Kaip teigia meteorologas Gytis Valaika, rašantis apie orus ir klimatą „Facebook“ puslapyje „Orai ir klimatas Lietuvoje“, statistika rodo, kad žaibai apie 4 kartus dažniau nutrenkia vyrus dėl pastarųjų neatsargaus ar neatsakingo elgesio.

„Taip kad turėkit galvoje, vyrukai“, – juokauja jis.

Pakartotas aukščiausios oro temperatūros rekordas

Kaip ir įprasta, žaibų išlydžiai gyvenvietes aplanko po itin karštos dienos, tad ketvirtadienis buvo ne išimtis – dalyje Lietuvos liepos 11-oji buvo labai karšta.

„Druskininkuose oras įkaito net iki 34,9 laipsnių Celsijaus. Tai yra aukščiausia oro temperatūra šiais metais. Be to, buvo pakartotas liepos 11-osios aukščiausios oro temperatūros rekordas, kuris paskutinį kartą prieš 18 metų buvo išmatuotas Varėnoje (2006-07-12). Daug kur Lietuvoje oras įkaito iki 29–34 laipsnių“, – teigia LHMT meteorologai.

Nepaisant to, pastebi tarnyba, ne visose šalies dalyse buvo stebima tokia aukšta temperatūra.

„Daugiausia Vakarų Lietuvoje maksimali oro temperatūra siekė iki 23–28 laipsnių. Naktį žemiausia oro temperatūra – 17–20 laipsnių. Tropinės naktys niekur nebuvo fiksuojamos“, – socialiniame tinkle „Facebook“ teigia meteorologai.

Stipriausi vėjo gūsiai – Ukmergėje

Stipriausiai vėjas lenkė medžius Ukmergėje – tarnyba šioje vietovėje užfiksavo vėjo gūsius iki 25 m/s. Raseiniuose vėjo gūsiai įsisiautėjo iki 21 m/s, Biržuose ir Marijampolėje – iki 19 m/s, Kaune ir Rokiškyje – iki 18 m/s.

„Labai tikėtina, jog vietomis galėjo pasitaikyti ir stipresnių vėjo gūsių. Štai kaimyninės Latvijos tarnyba anksčiau pranešė, jog Bauskės mieste (visai netoli Lietuvos) buvo užfiksuoti net iki 29 m/s siekę gūsiai“, – teigia meteorologai.

Penktadienio orų prognozė

LHMT informuoja, kad šiandien Lietuvoje kai kur, didesnė tikimybė rytinėje šalies pusėje, trumpas lietus, galima perkūnija. Vėjas vakarų, šiaurės vakarų, 5–10 m/s. Aukščiausia temperatūra 25–30, pajūryje – 22–24 laipsniai šilumos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją