Statistika rodo, kad per birželį vandenyje visoje Lietuvoje nuskendo daugiau nei 20 žmonių. Itin šiltas praėjęs savaitgalis taip pat buvo pažymėtas skaudžiomis nelaimėmis.

LNK vidurdienio žinioms Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento (PAGD) skyrininkas, naras Aivaras Urbonavičius sakė, kad per praėjusį savaitgalį skendo 7 žmonės – 2 iš jų pavyko išgelbėti, 5 nuskendo.

Praėjusiais metais, anot jo, per birželį nuskendo 15 žmonių.

„Tai iš tiesų yra nelaimės. Palyginus su šiais metais, matosi, kad žmonės nesisaugo. Statistika rodo, kad žmonės skęsta ir upėse, ir ežeruose, ir jūroje“, – teigė jis.

Anot PAGD atstovo, stovinčiame vandenyje žmones gelbėti yra šiek tiek lengviau.

„Nes tada nėra tėkmės. O jūroje, kaip žinome, vanduo nėra stovintis, yra bangavimas. Tai irgi yra sudėtinga. Upėje tėkmė yra stipri, irgi yra sudėtingumas“, – teigė A. Urbonavičius.

Savaitgalį pranešta apie itin skaudų įvykį Baltijos jūroje. Dvi mergaites puolęs gelbėti vyras nuskendo pats. PAGD atstovas A. Urbonavičius ragino pirmiausia tinkamai įvertinti savo galimybes tai padaryti.

„Žinoma, jeigu tai yra toli nuo kranto, reikia žiūrėti, ar yra kokių nors parankinių priemonių, artėti prie skęstančiųjų su pagalbinėmis priemonėmis. Tai gali būti pripučiami čiužiniai, gelbėjimo ratai, kad ir kamuolys. Bet turėtų būti ir iškviestos tarnybos, kad ir jos galėtų sureaguoti, atlikti tą profesionalų darbą.

Gyventojams tikrai reikėtų įvertinti galimybes ir patiems stačiai kristi į vandenį nereikėtų“, – LNK vidurdienio žinioms sakė PAGD skyrininkas, naras A. Urbonavičius.

Jis taip pat skyrė žinutę atostogaujantiems prie vandens telkinių.

„Norėčiau, kad žmonės saugotų vieni kitus. Kad tikrai pasirūpintų artimaisiais, draugais, kad elgtųsi saugiai prie vandens, kad įvertintų savo jėgas. Ir net jei pastebėtų kažką įtartino, užkirstų kelią nelaimei, sudrausmintų žmones. Nes būna ir tokių, kurie pavartoję alkoholio eina į vandenį.

Tad norėčiau paprašyti, kad žmonės elgtųsi tikrai saugiai prie vandens“, – teigė PAGD skyrininkas, naras A. Urbonavičius.

Visą LNK vidurdienio žinių pokalbį su PAGD atstovu A. Urbonavičiumi žiūrėkite čia: