Gamtai padaroma didelė žala

Socialinių tinklų grupėse galima atrasti skelbimų, kuriuose siūloma paslauga, neva padėsianti atsikratyti erkių. Viename jų rašoma: „Sklypo purškimas nuo erkių ir uodų. Efektyvi ir greita apsauga.“

NVSC Vilniaus departamento direktorės R. Lingienės teigimu, tokiu būdu naikinant erkes gamtai padaryta žala yra kur kas didesnė nei nauda, kurios tikimasi, be to, įprastos cheminės nariuotakojų naikinimo priemonės, pasak R. Lingienės, yra labai pavojingos ir žmonių sveikatai:

„Pirma – tokiu būdu naikinant erkes gamtai padaryta žala didesnė nei nauda, kurios tikimės. Erkėms naikinti skirti cheminiai preparatai naikina ir kitus nariuotakojus bei vabzdžius.

Negana to, erkės yra mažiausiai jautrios šių produktų poveikiui, todėl veiksmingo jų naikinimo pasekmės yra žymiai žalingesnės negu pernykštės žolės deginimas, nes sunaikinama visa gyvybė ne tik ant žolės ir žemės paviršiuje, bet po lietaus ar laistymo – ir giliau žemėje.

Toks beatodairiškas įvairių rūšių vabzdžių naikinimas ne tik kenkia laukinei augalijai, bet ir mažina maistui bei pašarams auginamų augalų derlių.

Antra – įprastos cheminės nariuotakojų naikinimo priemonės yra labai pavojingos ir žmonių sveikatai. Buityje, pavyzdžiui, tarakonams naikinti jos naudojamos labai mažais kiekiais, mažuose ploteliuose ir laikantis daugybės etiketėje pateiktų nurodymų, skirtų apsisaugoti nuo galimo žalingo poveikio sveikatai.

Trečia, ne mažiau svarbi priežastis, dėl kurios nereikėtų susivilioti siūlomomis erkių naikinimo paslaugomis, – naminiai gyvūnai. Katės ir šunys yra žymiai jautresni už žmogų žalingam šių produktų poveikiui. Naminiams gyvūnams negali uždrausti atsigulti nupurkštoje pievelėje, taip pat negali apsaugoti jų letenėlių“, – savo feisbuko paskyroje rašė R. Lingienė.

Šuo vartosi pievoje

Nėra priemonių, naikinančių tik erkes

Be to, kad paslauga kenksminga žmonėms, gamtai ir gyvūnams, R. Lingienė įvardijo ir tai, kad ji yra brangi, neefektyvi ir, svarbiausia, nelegali.

Skelbimas internete

„Šiuo metu tokios plačiai reklamuojamos erkių kontrolės paslaugos yra atliekamos nelegaliai. Kodėl? Priežastis paprasta – kol kas dar nėra priemonių, specifiškai naikinančių tik erkes ir neveikiančių kitų nariuotakojų. Taigi primygtinai siūlau neužkibti ant tokių paslaugų „teikėjų“ kabliuko“, – socialinio tinklo paskyroje rašė R. Lingienė.

Kalbėdama apie tai, kaip erkės atsiranda pievoje, R. Lingienė priminė, kad jos pačios neateina:

„Juk erkės pačios neateina į mūsų pievelę. Per visą gyvenimą jų horizontaliai nuropotas atstumas matuojamas centimetrais ir metrais – jos ropoja tol, kol randa aukštesnį žolės stiebą ar krūmo šaką, po to – tik aukštyn-žemyn. Naujas erkes į mūsų pievelę atneša smulkūs graužikai ir paukščiai, nuo kurių neapsitversi.“

Erkė žolėje

Priemonės, padedančios apsisaugoti nuo erkių

Paklausta, kaip kovoti su erkėmis savoje pievoje, R. Lingienė „LNK žinioms“ sakė, kad tam svarbus žolės aukštis – ji turėtų būti žemesnė nei 10 cm, taip pat svarbu genėti, naikinti nereikšmingus krūmus.

Kalbėdama apie tai, kaip apsisaugoti žmonėms, R. Lingienė teigė, kad pabuvus gamtoje svarbu apsižiūrėti, naudoti repelentus ir skiepytis:

„Be abejonės, žmonės turi irgi saugotis, jei eina į gamtą, apsižiūrėti iš gamtos sugrįžę. Pagrindinė profilaktikos priemonė yra skiepai. Ir einant į gamtą galima naudoti repelentus. Tai medžiagos, kurios atbaido, kurių kvapo nemėgsta erkės. Tik reikia juos naudoti taip, kaip parašyta. Jeigu reikia kas dvi valandas, tai kas dvi valandas ir purkštis, o ne kas dvi dienas.“