Nepaisant to, kad Lietuvos plotas nėra didelis, sinoptikai fiksuoja neįtikėtinus temperatūrų skirtumus. Pavasarį oro temperatūra gali skirtis ir 15 laipsnių, vasarą skirtumai mažesni, tačiau dažnesni.

Kol Vilnių prausė lietus, pajūrio lankytojai mėgavosi kaitra

Geriausias to pavyzdys – praėjusi savaitė. Kuomet Klaipėdoje ir jos rajone penkias dienas oro temperatūra siekė 30 laipsnių, vilniečiai turėjo tenkintis 25-27 laipsnių temperatūra ir protarpiais pasirodančiu lietumi. Tuo tarpu Klaipėdoje nelyja jau nuo liepos 5 dienos.

„Pavyzdžiui, antradienį Klaipėdoje buvo 32,5 laipsniai šilumos, o Vilniuje – 29,4. Maža to, tą dieną dar sulaukėme ir škvalo, kuomet vėjas siekė 18 m/s ir kiek daugiau nei per pusvalandį iškrito 8 mm lietaus. O Klaipėdoje ir Palangoje buvo sausa, praėjusias tris dienas fiksuotas aukščiausios tos dienos temperatūros rekordas“, - pasakojo I. Marcikonienė.

Anot sinoptikės, tokie reiškiniai – visiškai normalūs ir įprasti. Kadangi didesnėje Lietuvos dalyje orus lemia anticikloninis laukas, o ties rytiniais rajonais aukštuminėje atmosferoje šiuo metu yra nedidelis ciklonas, orai yra nepastovūs. Aukštyje fiksuojamas didelis šaltis, o prie žemės – šiluma.

„Pagrindiniai lietūs dabar eina per Baltarusiją ir Ukrainą, tačiau jų tenka ir mums, rytiniams Lietuvos rajonams. Tačiau kuo toliau į vakarus, tuo geresni orai. Matomas ir šilumos liežuvis iš pietų. Dabar virš Lietuvos fiksuojami atogrąžų klimato orai, tad jeigu nėra debesų, iš karto plūsteli karštis“, - aiškino sinoptikė.

Vykti į pajūrį pataria nuo pirmadienio

Tačiau būtent šį savaitgalį orai bus prasti ir Vilniuje, ir pajūryje. Penktadienį, nors oro temperatūra ir laikysis virš 20 laipsnių, visoje šalyje numatomi trumpi lietūs. Labai lietingas bus ir šeštadienis, tačiau orai kiek pagerės sekmadienį.

„Nepatarčiau šį savaitgalį važiuoti į pajūrį, tačiau nuo pirmadienio orai vėl bus neblogi – grįš šiluma, lietaus sumažės. Situacija turėtų kartotis - prie jūros orai bus geresni nei Vilniuje. Orai yra permainingas dalykas, todėl patarti, kuriuo metu planuoti atostogas – sunku. Net jei matote, kad už lango šviečia saulė, tai nereiškia, kad vakarop nebus audros ir lietaus“, - pripažino sinoptikė.

Pasak jos, atostogomis džiaugtis galima ir lyjant lietui – grybauti ar lankytis uždarose patalpose. Tačiau neįsivaizduojantiems poilsio be gerų orų ji patarė atidžiai stebėti orų prognozes ne tik Lietuvoje, bet ir užsienyje – temperatūrą pas mūsų kaimynus iš rytų ir vakarų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (155)