Kaip informuoja Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos meteorologas Gytis Valaika, tarnyba savo kanalais – interneto svetainėje ir socialiniuose tinkluose – pranešimą išplatino, tačiau pranešimus į mobiliuosius įrenginius apie pavojų, pabrėžia jis, siunčia ne LHMT, o Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas (PAGD).

„Čia visada tą aš pabrėžiu, kad žmonės žinotų, nes dažniausiai nežino, kad ne tarnyba siunčia pranešimus į telefonus, o PAGD. Visada būna susijungimai, kada perspėjama apie kažkokias pavojingas sąlygas, tai aš manau, kad čia kažkiek pakišo koją sekmadienis ir galbūt nebuvo įvertinta ir iš jų pusės, kad tai bus labai rimta.

Perspėjome, vakar buvo susitikimas, pats dalyvavau, tai tikrai iš mūsų pusės perspėta buvo ir buvo pranešimai svetainėje, dar ir dabar „kabo“, ir socialiniuose tinkluose. O kodėl žinučių neišsiuntė? Gal čia labiau klausimas turėtų būti adresuotas jiems, nes jeigu būtume galėję siųsti, turbūt ir būtume išsiuntę, jeigu mygtuką tą stebuklingą turėtume“, – sako G. Valaika ir mano, kad „kažkuri grandis nesuveikė“.

Pasak pašnekovo, perspėjimas tikrai turėjo būti išsiųstas: „Nes buvo oranžinis perspėjimas duotas iš mūsų pusės. Ir mes sakėme, kad ir smarkus lietus, ir vėjas bus. Kai būna oranžinis, tai reiškia, kad reiškinys prognozuojamas stichinis. Stichinis lietus ir buvo, vietomis ir katastrofinį jau fiksuojame, tai iš esmės net ir su kaupu ta prognozė pildosi. Jau kai būna oranžinis pavojus, tai iš mūsų pusės būna toks pranešimas, kad reikia siųsti.

Būna netgi ir socialinėje medijoje... Jeigu atsidarysite, vakar dienos pranešimas buvo su tokiu šauktuku, tai visada jau tokius pranešimus, kad laukite kažko rimto, tai būna ir įdėta visa tai. Reiškia, kad reikia būti pasirengus. Jeigu geltonas – reiškia, kad informuojame, tai dar, sakykime, galima pro pirštus pažiūrėti, o oranžinis reiškia, kad turi būti pasirengęs – ar lietus, ar vėjas, ar dar kažkokia audra, tai jau tikrai rimtas pranešimas. Raudonas retai būna, raudonos dar visur ir nedatraukėme, tik apie Šiaulius mačiau katastrofinis lygis buvo pasiektas, dar reikės paskaičiuoti, kiek ten realiai iš tiesų yra.“

Tad jis svarsto, jog tarnybų darbas sušlubavo todėl, kad buvo savaitgalis – dirbo mažiau pajėgų ir pasirengimo pritrūko.

„Paprastai į tokius susitikimus būna iš visų savivaldybių kviečiami ir atstovai. Tai vakar, kadangi buvo sekmadienis, dalyvavimas buvo ne ypač aukštas iš kitų įstaigų. Tai va taip ir gavosi. Pakišo koją sekmadienis“, – teigia G. Valaika ir patikina, kad jeigu būtų jo atstovaujamos tarnybos valia, pranešimą apie pavojų į mobiliuosius įrenginius gyventojai tikrai būtų gavę.

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas informuoja, kad hidrometeorologai tarnybai išties vakar pateikė informaciją apie galimą lietų ir vėją. Tačiau, panašu, PAGD nematė poreikio perspėti gyventojų, kad šie tinkamai pasiruoštų.

„Tiek lietus, tiek vėjas stiprėjo palaipsniui. Stichinių, katastrofinių meteorologinių ir hidrologinių reiškinių rodikliai 2024 m. liepos 28 dienai ir 29 nakčiai nebuvo prognozuojami, todėl perspėjimo pranešimai nebuvo siunčiami. Šiuo metu situacija yra stebima ir vertinama. Jei kiltų staigi grėsmė, perspėjimo pranešimai būtų išsiųsti“, – aiškina PAGD Komunikacijos skyriaus vedėja Vida Šmigelskienė.

Audros padariniai – katastrofiški

Kai pro šalį praskrieja vienas ar kitas gamtos reiškinys, gyventojai kaipmat puola vaizdais dalintis socialiniame tinkle „Facebook“, o vaizdų iš visų Lietuvos kampelių galima ieškoti grupėje „Orų entuziastai“. Po sekmadienio vakarą ir pirmadienio naktį šalį talžiusios ir vis dar niekur nepabėgusios stichijos, padarinius visoje Lietuvoje skaičiuosime dar ilgai. Tačiau nuotraukas ir vaizdo įrašus, bylojančius apie katastrofišką audrą, jau galime stebėti minėtoje grupėje.

Audros padarinių galeriją iš minėtos „Facebook“ grupės žiūrėkite čia:

Kaip informuoja LHMT, katastrofiniai lietūs (>80 mm/12 val.) užfiksuoti Šiauliuose, Joniškyje, Mažeikiuose, Telšiuose ir Laukuvoje. Daugelyje šalies vietovių stebėti stichiniai lietūs (tarp 50–79 mm/12 val.). Dėl smarkaus lietaus visoje Lietuvoje stebimas vandens lygio kilimas.

„Šiandien dieną daugelyje rajonų lietus, Rytų Lietuvoje daug kur smarkus. Kai kur galima perkūnija. Vėjas šiaurės vakarų, vakarų, 16–21, kai kur 22–27 m/s. Aukščiausia temperatūra 16–21 laipsnis“, – informuoja meteorologai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)