Išgirsta įvairių nuomonių

„Derapro“ kenkėjų kontrolės specialistė Eglė Valienė sako, kad reguliariai pjaunama ir prižiūrėta žolė padeda sumažinti erkių plitimo riziką, mažina jų buveinių skaičių bei užtikrina didesnį saugumą žmonėms bei jų augintiniams. Taip pat, anot jos, svarbu pasirūpinti graužikų ir paukščių kontrole savo lauko erdvėse.

„Paukščių gausa taip pat sukelia didesnę riziką, kad į mūsų namų žaliąsias erdves kartu su jais atkeliaus ir erkės“, – pabrėžė E. Valienė.

Ekspertė taip pat papasakojo apie dar vieną, vis dažniau naudojamą erkių naikinimo priemonę žaliosiose erdvėse. Tai yra jų purškimas naudojant pesticidus.

E. Valienė neslepia, kad tenka išgirsti įvairių nuomonių apie šią priemonę: nuo tokių, kad ji nėra efektyvi, iki tokių, jog kenkia gamtai.

„Aš manau, kad kenkėjų naikinimą turi atlikti savo srities profesionalai, kurie įgiję reikiamų žinių ir patirtį bei žino reikiamus kiekius ir naudoja sertifikuotas medžiagas, skirtas konkretiems kenkėjams naikinti, bei įvertina kiekvieną situaciją individualiai. Savavališkas naikinimas, nesertifikuotų preparatų arba perteklinis jų naudojimas gali sukelti, galimai ir sukelia, didesnes problemas ir padaro žalos gamtai“, – savo nuomone pasidalino ekspertė.

Laimo liga

Pašnekovės tikinimu, sezono metu, kai erkės tampa aktyvios, sulaukiama apie 150 užklausų, o didžiausias susidomėjimas jaučiamas pavasario pradžioje.

„Žinoma, viskas dar labai priklauso ir nuo oro sąlygų. Tačiau iš tiesų juntame augantį klientų poreikį, nes žmonės vis daugiau laiko praleidžia lauke ir tikriausiai nori jaustis saugiais“, – kalbėjo E. Valienė.

Kas gali pakenkti rezultatui?

Pasak jos, purškimus rekomenduojama atlikti du kartus per metus: pavasarį ir rudenį. Specialistė rekomenduoja kasmet laikytis tęstinumo vis pakartojant ir taip išlaikant ilgalaikį rezultatą.

„Svarbu purkšti ne tik savo kiemą, bet ir aplinkinius plotus, ypač vešlią aukštesnę žolę, krūmus ir vietas, kuriose erkės gali slėptis. Purškimui naudojami insekticidai, kurie ne tik efektyviai naikina erkes, bet ir veikia ilgesnį laiką. Šie preparatai taip pat mažina erkių populiaciją apdorotose teritorijose, užkerta kelią jų plitimui“, – sakė ji.

Ekspertės tikinimu, naikinimo efektyvumui reikšmingos yra ir klimato sąlygos, o tinkama temperatūra purškimui yra nuo 10 iki 24 laipsnių šilumos.

„Jeigu temperatūra pakyla daug nei 24 laipsnių, purškimas galimas, bet nerekomenduojamas, nes sumažėja preparato veiksmingumo laikas. Taip pat rekomenduojame susilaikyti nuo purškimo esant lietingam orui, po stipraus lietaus, esant rytinei rasai ar vėjuotai dienai. Esant tokioms oro sąlygoms, preparatas gali pasklisti į aplinkinius plotus“, – akcentavo ji.

Ramunių pieva prie Neries

Purškiamos gali būti įvairios vietos

E. Valienė patikino, kad dažniausiai teritorijų purškimo nuo erkių pageidauja nuosavų namų šeimininkai, tačiau gaunama užsakymų ir iš įmonių, kurios šiltuoju sezonu vykdo apgyvendinimo, turizmo ar kitas veiklas ir turi žaliąsias zonas bei nori būti užtikrinti, kad lankytojams jų aplinka bus saugi bei patraukli. Taip pat kreipiasi ir savivaldybių atstovai, kurie atlieka reguliarius teritorijų nuerkinimus.

Purškimai gali būti atliekami pačiose įvairiausiose vietose: miesto žaliosiose erdvėse, parkuose, aktyvaus poilsio zonose, pažintiniuose takuose, sodybų, privačių namų kiemuose, stovyklavietėse, pikniko vietose ir kitose poilsio zonose.

„Purškimai atliekami atsižvelgiant į specifinius vietovės ypatumus ir erkių aktyvumo laikotarpius, siekiant maksimaliai sumažinti erkių populiaciją ir apsaugoti gyventojus, lankytojus bei gyvūnus“, – sakė E. Valienė.

Nors prekybos vietose galima įsigyti įvairių priemonių erkių naikinimui, tačiau pašnekovė pabrėžia, kad kiekvienas atvejis yra individualus, todėl labai svarbu pasikonsultuoti su kenkėjų kontrolės specialistais dėl purškimo vietovės, apimties, insekticidų kiekio ir tinkamo laiko.

shutterstock_394242622

„Purškimus gali atlikti tik licencijuoti specialistai, kurie yra įgiję žinių ir patirties kaip tinkamai naudoti preparatus ir gali suteikti saugią bei kokybišką paslaugą. Netinkamai naudojami insekticidai gali pakenkti aplinkai ir sveikatai“, – dar kartą pabrėžė E. Valienė.

Pašnekovė, paklausta apie paslaugų kainas, sakė, kad ji visada derinama su kiekvienu klientu atskirai ir priklauso nuo poreikių bei ploto. Taigi gali svyruoti nuo kelių šimtų iki keliasdešimt tūkstančių.

Taip pat, anot specialistės, galima ir dar viena paslauga – tai erkių surinkimas. Tam naudojama speciali balta medžiaga.

„Surinkimo metu ja braukiama per žolę, prikibusios prie medžiagos erkės yra nurenkamos ir pristatomos tyrimams į laboratoriją Laimo ligos ir erkinio encefalito užkrėstumo nustatymui. Tiriamos erkės gali būti gyvos arba ne, tačiau privalo būti su galva. Tokius pat tyrimus gali atlikti ir patys gyventojai, jeigu nori patikrinti, ar jiems įsisiurbė užsikrėtusi erkė“, – sakė pašnekovė.

Esminiai faktai apie erkes

Erkės po žiemos prabunda, kai temperatūra pasiekia apie 4 laipsnius šilumos ir daugiau. Paprastai tai įvyksta ankstyvą pavasarį, dažniausiai kovo ar balandžio mėnesį. Erkės išlieka aktyvios iki lapkričio mėnesio.

Dažniausiai erkės sutinkamos miškų pakraščiuose, miškuose, tankiuose brūzgynuose, pažintiniuose takuose, pievose ir laukuose, parkų, namų kiemų, sodų teritorijoje ir viešose žaliose erdvėse, kur veši augmenija, nešienauta žolė, yra nuolatinių maitintojų.

Erkės platina pavojingas ligas tokias, kaip encefalitas, Laimo liga, babeziozė, tuliaremija. Erkėms išgyventi reikalingas žmogus ar gyvūnas, kurio kraują galėtų siurbti. Erkės įsisiurbimas neskausmingas, nes jos seilėse yra skausmą malšinančių medžiagų, todėl įkandimo beveik nepajuntama, o tai užtikrina nepertraukiamą erkės maitinimąsi.

Šuo ir erkė

Žmonės erkių platinamomis ligomis suserga įkandus infekuotai erkei. Užsikrėtusi erkė bet kurioje savo vystymosi stadijoje sukėlėją nešioja visą savo likusį gyvenimą, taip pat patelė perduoda ligų sukėlėjus savo palikuonims.

Būnant gamtoje, svarbu naudoti repelentus, t. y. vabzdžius atbaidančias priemones, kurios yra purškiamos ant drabužių ir odos paviršiaus. Repelentus svarbu naudoti laikantis gamintojo rekomendacijų. Gamtoje rekomenduojama dėvėti šviesesnius drabužius, grįžus kruopščiai pasitikrinti.

Erkės puola ir gyvūnus, todėl su jais gali patekti ir į namus. Erkes parneša katės, šunys, pelės, žiurkės, paukščiai. Privalu pasirūpinti ir augintinių sveikata ir gerove. Po pasivaikščiojimų kruopščiai reikėtų apžiūrėti augintinį, naudoti antiparazitinius antkaklius. Radus erkę būtina kuo greičiau ją ištraukti ir stebėti gyvūną. Užsikrėtusių erkių įkandimai augintiniams taip pat labai pavojingi ir gali užkrėsti įvairiomis platinamomis ligomis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją