Šią vasarą Gero Ūpo Dėdė laiką leido Šventojoje ir bendravo su poilsiautojais.

„Aš daugelį metų Šventojoje, bendras kraitis – jau apie 30 metų. Malonu, kad prieina įvairaus amžiaus žmonės ir sako: „Tau belinksminant, dvi kartos užaugo.“ Parodo nuotraukų, ir tai mane labai pamalonina. Kodėl Šventojoje? Kaip sakyti... Gal čia daugiau ramybės, daugiau šeimų, daugiau gamtos ir mano nameliui pastatyti sąlygos labiau tinkamos“, – pasakoja vyras.

Vardą pakeitė iš pagarbos pirmtakui

Algimantas paaiškina, kodėl nusprendė iš Pupų Dėdės tapti Gero Ūpo Dėde. Istorija nukelia į senus laikus, kai gyveno tikrasis Pupų Dėdė – anykštėnas Petras Biržys.

„Istorija tokia: praeityje, prieš karą, gyveno garsusis anykštėnas – Pupų Dėdė tikrasis. Tie seneliai, kurie buvo matę, rado panašumų tarp prieškarinio Pupų Dėdės ir manęs, tad praminė mane šiuolaikiniu Pupų Dėde. Prieš keletą metų prasidėjo to tikrojo anykštėno Petro Biržio, Pupų Dėdės, minėjimai, ir jų fone aš nusprendžiau iš pagarbos tikrajam Pupų Dėdei, kad nesidubliuotų, pasivadinti Gero Ūpo Dėde“, – sako vyras.

Algimantas dalinasi, kad naujasis pseudonimas skamba panašiai kaip senasis, o papildomas žodis „Ūpas“ labai dera prie menininko asmenybės.

Šeima: šuneliai ir papūgos

Gero Ūpo Dėdės šeimoje šiuo metu yra dvi papūgos. Iš anksčiau buvusių keturių liko tik du šuneliai. Algimantas sako, kad vieno iš likusių keturkojų sveikata nėra pati geriausia, tad vyras visus turėtus pinigus skyrė šuniukui gydyti.

Kol vyras bendrauja, šunelis smalsiai dairosi iš namais tapusio vagonėlio. O papūga supasi ant rankų.

„Ji labai spalvinga, galima sakyti, spalvų vaivorykštė, – glosto augintinę pašnekovas. Mano šeima šiuo metu – du šuniukai ir šios dvi gražuolės paukštės. Buvo keturi šuniukai, mama ir tėvelis iškeliavo. Čia Rudė ir Princas. Rudei diagnozavo negerą ligą, blužnyje vėžys. Sakė, kad operacija, gydymas gali kainuoti labai didelę sumą, aš, kiek turėjau, tiek atidaviau ir nesigailiu matydamas ją sveiką“, – sako Algimantas.

Vyras pastebi, kad žmonės tikrai prisimena jį buvusį Pupų Dėde. Vyras prieš kelerius metus su savo papūgomis bei šunimis pradėjo fotografuoti poilsiautojus.

Kemperiu per pasaulį

Gero Ūpo Dėdė pokalbio metu primena apie savo keliones, kurių metų kadaise garsindavo Lietuvos vardą pasaulyje, o jos įamžintinos ant legenda tapusio keliaujančio namelio sienų.

„Kai keliavau per pasaulį garsindamas Lietuvą, prie pat Mauritanijos sugedo mašina, mano kemperis. Įsivaizduojate, įvyko stebuklas – atvažiavo šie lietuviai ir išgelbėjo. Čia padėka jiems, – rodo nuotraukas vyras. – Aplankiau ir piligriminius taškus: Fatimą, Lurdą, Lenkijoje garsias šventąsias vietas. Dar labai įdomias vietas aplankiau Turkijoje.“

Algimantas sako, kad jo pasaulinės kelionės jau pasibaigė, bet liko įprasmintos jo gyvenimu besidominčių žmonių dėka.

„Mano tikslas buvo ką nors suteikti lietuviams: filmuodavau ir atiduodavau laidai. Jie savotiškai įprasmino mano kelionę. Jei keliaučiau be laidų, tai vykčiau tik dėl įdomumo, o kelionės su televizijos laida įgyja prasmę“, – sako vyras.

Dabar Gero Ūpo Dėdė sau linki neprarasti smalsumo bei jaunatviško optimizmo, anot Algimanto, laikui bėgant jis tikisi išlikti pozityviu jaunu senuku.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją