1870 metais įkurtos vaistinės savininkais ištisus dešimtmečius buvo žydų tautybės žmonės. Tačiau paskutinių vaistinės šeimininkų likimas buvo tragiškas – ją nacionalizavus, vaistinės vedėju paskirto Iljos Volpės šeima žuvo per Holokaustą, o pats vedėjas, įkalintas Rusijoje, mirė taip ir nesugrįžęs į Lietuvą.
Netrukus vaistinės nuosavybės teisės atiteko vaistinės darbuotojams, kurie čia dirba iki šiol. Nuo 1974 metų vaistinei „Valerijonas“ vadovauja 75-erių Almyra Girdenienė, kuri su grupe vaistininkų bendrasavininkų puoselėja gilias senosios vaistininkystės tradicijas.
Vaistinės vadovė neslepia – tam, kad nedidelė, pačių vaistininkų išsipirkta privati vaistinė išsilaikytų, teko apmąstyti papildomas veiklas, kurios tiktų vaistinei. Tad šiandien lankytojai čia užsuka ne tik prireikus vaistų.
Maistas, kuris gydo: vegetariškoje virtuvėje – vaistininkų receptai
Pirmoji vaistininkams kilusi idėja, kuo paįvairinti vaistinės gyvenimą – įrengti sveikuolišką, klasikinę vegetariškos mitybos arbatinę.
Vegetariškame meniu kaskart galima atrasti ir veganišką patiekalą, o visiems valgiams naudojami ingredientai iš vietinių ekologiškų ūkių.
Tačiau šiauliečiai ir miesto svečiai čia atvyksta ne tik pasisotinti, bet ir sudalyvauti edukacijose, kuriose vaistininkai supažindina svečius su sveikos mitybos taisyklėmis bei pakviečia kartu pasigaminti, pavyzdžiui, ekologišką pyragaitį.
Vaistinė išliko dėl didelio užsispyrimo: jos galėjo ir nelikti
Ajurvedos studijas Indijoje baigusi vaistinės vadovė žinias pritaiko ne tik unikalių vegetariškų receptų kūrime – vaistinėje taip pat gimsta ir rankų darbo kremai.
Kaip pasakoja vaistinės vadovė, iš pradžių savo gamybos kremus išmėgina pačios vaistininkės, patikusius receptus siunčia į laboratorijas, dermatologams. Šiauliuose vaistininkių rankų darbo kremai jau dukart sulaukė apdovanojimų Lietuvos gamintojų parodoje „Rinkis prekę lietuvišką“.
„Padarėme viską, kad vaistinė išliktų. Suprantate, čia vis tiek 150 metų vaistininkų dvasia buvo, ir tiesiog sąžinė neleido kažko keisti. Todėl vaistinė ir tebėra čia šitiek metų. Tikimės, kad ir po manęs ji išliks“, – sako A. Girdenienė.
Refliukso ir prostatos problemoms spręsti – šaukštelis moliūgų aliejaus
Vaistinės „Valerijonas“ vadovė su svečiais dalinasi patarimais, kaip natūraliomis priemonėmis pagerinti sveikatą. Anot jos, dažną kamuojančias sveikatos problemas gali padėti išspręsti moliūgų aliejus.
„Moliūgų aliejus ypatingai naudingas vyrams. Mūsų gydytojas urologas rekomenduoja tris kartus per dieną pavartoti po arbatinį šaukštelį, 15 minučių prieš valgį. Tai labai svarbu antrosios vyro širdies sveikatai“, – sako A. Girdenienė.
Ji priduria, kad moliūgų aliejus ne tik padeda vyrams išlaikyti sveiką prostatą, bet ir padeda nuo refliukso.
„Atsikėlus ryte, išgeriame stiklinę šilto vandens ir arbatinį šaukštelį moliūgų aliejaus. Valgome po pusės valandos. Tai labai daug kam padeda panaikinti refliuksą“, – pataria A. Girdenienė.
Tačiau tam, kad aliejus žmogaus organizmui išties būtų naudingas, pirmiausia svarbu įsitikinti, ar jis kokybiškas. Kaip aiškina vaistinės vadovė, pašvietus į jį iš apačios, turėtų būti matoma raudona spalva, o jei aliejus šviečia rudai – jis nėra geras.
Vietoj majonezo siūlo patiems pasigaminti veganezą: ir sveikiau, ir skaniau
Gydytojai dažnai pabrėžia, kodėl majonezo reikėtų stengtis vartoti mažiau arba visai atsisakyti. Tačiau kuo tada gardinti salotas, mišraines ir kitus patiekalus, kad šie būtų ne mažiau skanūs? Dažnas, neradęs alternatyvos, pasilieka prie sveikatai žalingo pasirinkimo.
Tačiau A. Girdenienė patiekalus gardina sveikesne majonezo versija – ir išties, jo paragavus, majonezo galbūt visai nebesinorės pirkti. Savo receptą ji vadina veganezo vardu, ir išduoda jo paslaptį Delfi skaitytojams. Namuose pasigaminę veganezo, šaldytuve galėsite jį laikyti visą savaitę.
Veganezui reikės:
Anakardžio riešutų – 100 g
Vandens – 100 g
Alyvuogių aliejaus – 100 g
Druskos – nubrauktas arbatinis šaukštelis
Garstyčių miltelių – nubrauktas arbatinis šaukštelis
Ciberžolės – nubrauktas arbatinis šaukštelis
Medaus – valgomasis šaukštas
Česnako – trys skiltelės
Citrinos – viena
Paruošimas:
Prieš imantis veganezo gamybos, anakardžio riešutus valandą pamirkome karštame vandenyje. Tuomet juos suberiame į trintuvą, įpilame vandens, beriame druską, garstyčių miltelius, ciberžolę, įdedame šaukštą medaus ir česnako skilteles, išspaudžiame visą citriną, ir viską pertriname. Tuomet į gautą masę supilame alyvuogių aliejų ir persukame dar kartą.
Skanaus!