Vasaros sezono metu centrine Palangos J. Basanavičiaus gatve važiuoti dviračiais ir paspirtukais draudžiama. Tačiau kai kuriems poilsiautojams taisyklės nė motais. Jie nutrūktgalviškiai laviruoja tarp pėsčiųjų, keldami jiems grėsmę.

Taip pat važiuoti dviračiais draudžiama Meilės alėjos ruože ties jūros tiltu, kur telkiasi labai daug į pliažą einančių ir iš jo grįžtančių poilsiautojų. Dviratininkams rekomenduojama šia alėjos atkarpa dviračius persivesti. Daugelis sąžiningai laikosi taisyklių, tačiau ne vienas Jūratės ir Kastyčio skverą pralekia visu greičiu.

Audringa jūra

Šeštadienį pajūryje buvo vėjuota, o jūra audringa. Palangos ir Šventosios pliažuose buvo iškeltos raudonos, maudytis draudžiančios vėliavos. Tačiau atostogų nuotaikos, šiltas vanduo ir saulėtas oras traukė į vandenį. Gelbėtojai norinčiųjų pasipliuškenti nevijo iš jūros, tačiau įspėjo nebristi toli nuo kranto ir turkštis nedideliame gylyje. Daugelis vasarotojų paisė įspėjimų, tačiau vienas kitas drąsuolis, kuris iki tol nardydavo tik saugiame tvenkinyje, įsivaizdavo, kad ir jūra gali būti iki kelių, todėl drįso nutolti nuo kranto.

Palangoje ir Šventojoje nelaimių išvengta tik per plauką. Tiesa, Palangoje apie 15 valandą budėję gelbėtojai sulaukė pranešimo apie skendusį vaiką. Laiku suskubus į pagalbą vaikas buvo išgelbėtas.

Šeštadienį 14 valandą buvo išgelbėti Šventosios paplūdimiuose skendę vyras ir moteris. Jie buvo blaivūs.

Apie nelaimę Klaipėdoje Melnragės paplūdimyje, kur jūroje nuskendo skęstančią mergaitę puolęs gelbėti vyras, buvo skelbta.

Svaiginosi ir maudėsi

Tačiau lengvabūdiškai besielgiančių, vartojančių svaigalus ir neblaivių atėjusiųjų prie jūros asmenų visame pajūryje buvo apstu. Nors tai daryti draudžiama, tačiau svaigintis ir apsvaigus bristi į jūrą nevengė dažnas.

Karštas savaitgalis pajūryje

Formaliai svaigalus vartoti galima tik paplūdimio kavinėse. Tačiau neretai įsigiję gėrimų juos gerdavo ne kavinėje, o nešdavosi į savąją poilsiui pasirinktą vietelę.

Tačiau galybė poilsiautojų gėrė savo atsineštus gėrimus. Viena kompanija tiek atsipalaidavo, kad palikusi savo daiktus ir tuščius butelius puolė maudytis, o jų paliktus maisto likučius tąsė laukiniai paukščiai.

Gera žinia ta, kad visą depozitinę tarą iš paplūdimių šukšliadėžių surenka vadinamieji „sanitarai“.

Bausti ir leisti?

Problema, su kuria kasmet susiduria augintinių savininkai ir šunų nekenčiantys poilsiautojai, atrodo, yra neišsprendžiama.

Palangos miesto savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus sanitarijos inspektorė Vaiva Tekoriutė paaiškino, kad sulaukus kelių poilsiautojų pranešimų apie pliažuose vedžiojamus šunis penktadienį buvo surengtas patikrinimas.

„Apvažiavome pliažus ir nuo pajūrio ruože nuo Birutės parko iki Ošupio tako nustatėme aštuonis šunis. Yra dvi šios problemos pusės. Viena vertus, pagal Palangos miesto savivaldybės tarybos patvirtintas paplūdimių ir jų maudyklų įrengimo, naudojimo ir elgesio juose taisyklėse numatyta, kad šunis galima atsivesti tik į 300 metrų paplūdimio zoną Nemirsetoje, kuri yra apie 8 km nuo Palangos centro). Šventojoje su augintiniais poilsiautojai gali lankytis pietinėje dalyje esančiame 300 metrų ilgio paplūdimio ruože į šiaurę nuo moterų pliažo. Aišku, kai kuriems poilsiautojams tai yra toli nuo nakvynės vietos, todėl dažnas stengiasi eiti ten, kur arčiau, o šunelius laikyti paslėptus, kad netrukdytų aplinkiniams. Žinoma, yra ir tokių poilsiautojų, kuriems trukdo ne tik šunys, bet ir vaikai“, - kalbėjo V. Tekoriutė.

Karštas savaitgalis pajūryje

Ji informavo, kad nė vienas poilsiautojas nebuvo nubaustas, tačiau perspėtas, kad pagal galiojančias taisykles jie nusižengė. Juolab kad visi atsivestieji augintiniai buvo mažų veislių šuneliai, kuriuos jų savininkai nuo aplinkinių akių slėpė po skėčiais ir net rankinukuose.

Į pagalbą pasitelkus ir policijos pareigūnus bei policijos rėmėjus šie taip pat vykdė prevencinę akciją ir su augintiniais draudžiamose pliažo dalyse atėjusiuosius perspėjo.

Dar viena prevencinė akcija buvo vykdoma vadinamojo nelegalaus nudistų pliažo zonoje. Nors Palangos miesto savivaldybė yra nustačiusi oficialias nudistų zonas ties Nemirseta, šiauriau paplūdimio augintiniams, antras – pietinėje Šventosios pliažo dalyje ties poilsio namais „Elija“, tačiau nuogaliai tebesirenka Palangos paplūdimyje ties „Auskos“ poilsiaviete. Nuo 2022 m. šia ruožas patenka į bendro paplūdimio zoną ir jame lankytis galima tik dėvint maudymuisi skirtus drabužėlius.

Pasak tvarkdarių, nuogybėmis pliažuose labiausiai skundžiasi su vaikais į pajūrį atėjusieji poilsiautojai. Mėgstantys nuogi kaitintis saulėje nurodo tą pačią priežastį, kaip ir augintinių savininkai, jiems skirtas pliažo ruožas yra per toli nuo centro.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)