Vainotiškių kaimo gyventojai skundžiasi, kad vienas ar keli asmenys piktybiškai šiukšlina ežero pakrantėse. Viena gyventoja teigia kas rytą pakrantėje randanti išmestų alkoholinių gėrimų butelių, kitų šiukšlių. Kurį laiką vietos gyventoja dar esą bandė rinkti butelius, tačiau vieną dieną jai trūko kantrybė. Moteris nusprendė ieškoti teisybės.

Paskambino BPC

Pilietiška vietos gyventoja, trūkus kantrybei, surinko Bendrojo pagalbos centro (BPC) numerį 112. Moteris atsiliepusiai operatorei paaiškino, jog pavargo kovoti su ežero šiukšlintoju ar šiukšlintojais ir prašė policijos pagalbos.

Šiukšlės vandenyne, plastikas

Išklausiusi vainotiškietės bėdą, BPC operatorė paaiškino, jog policiją siųstų tik tada, jei šiukšlintojas būtų pagautas įvykio vietoje. Tuomet už šiukšlinimą žmogus būtų nubaustas.

Ragino veikti bendruomenei

BPC operatorė su šiukšlintojais paragino kovoti kitais būdais – bendruomeniškumu. Susivienijusi miestelio ar kaimelio bendruomenė yra didžiausias priešas įvairaus plauko niekadėjams, mat netolerancija pažeidimams yra didžiausia prevencija. Žmonės gali pabarti šiukšlintojus, o piktybiškam šiukšlintojui, surinkus įrodymus, galima ir policiją iškviesti.

Beje, prieš keletą dienų minėto ežero pakrantes jau sutvarkė vietiniai geradariai. Vieni surinko šiukšles pakrantėse, kiti, plaukdami valtimis, – iš ežero. 

Ežerą ir jo aplinką prižiūrintys vietiniai prašo nešiukšlinti pakrantėse. O pamačius šiukšlintojus – sudrausminti.