Netrukus žinią papildysime detalesne informacija. Jei turite papildomos informacijos, kviečiame ja pasidalinti el. paštu delfi@delfi.lt arba „Delfi“ feisbuke „Messenger“ programėle.

Svarbiausias naujienas visuomet galite sužinoti pirmieji įsidiegę „Delfi“ mobiliojo telefono programėlę „Android“ įrenginiams arba „Apple“ įrenginiams, sekdami mūsų puslapį feisbuke ir „Youtube“ kanale.

Sinoptikai: artimiausiu metu audra pasieks Rytų Lietuvą

Per Lietuvą keliaujant audros debesims, sinoptikai prognozuoja, kad artimiausiomis valandomis ji pasieks rytinę šalies dalį.

Kaip praneša Hidrometeorologijos tarnyba, rytiniuose rajonuose numatomos trumpos ir smarkios liūtys su perkūnija, o vėjo gūsiai sieks iki 21–26 m/s.

18.20 val. duomenimis, Panevėžio, Kauno, Alytaus, Utenos ir Vilniaus apskrityse intensyviai lyja, griaudėja perkūnija. Vėjo gūsiai siekia 25 m/s.

Anot sinoptikų, per praėjusias keletą valandų smarkios liūtys skalavo Jurbarką Tauragę, Kybartus, Dotnuvą, Kazlų Rūdą ir Šeduvą.

Keli tūkstančiai vartotojų liko be elektros

Remiantis ESO („Energijos skirstymo operatoriaus“) duomenimis, 17 val. dėl elektros tinklo gedimų atjungtų vartotojų skaičius siekė 4551, apie elektros tiekimo sutrikimus pranešė 116 klientų. Vos po kelių minučių, 17.10 val., užfiksuotas jau gerokai didesnis dėl elektros gedimų atjungtų vartotojų skaičius – 7602.

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento atstovė Edita Zdanevičienė „Eltai“ sakė, kad pirmieji pagalbos prašymai dėl nuvirtusių medžių buvo gauti 14.26 val. iš Šakių rajono, medžiai užvirto ant kelio ir trukdė eismui.

Atnaujinta 17.00 val.

Kaip skelbiama Meteo.lt paskyroje, pagal 16.20 val. duomenis, šiuo metu Panevėžio, Kauno, Marijampolės ir Alytaus apskrityse intensyviai lyja, griaudėja perkūnijos , fiksuojami vėjo sustiprėjimai iki 21 m/s. Remiantis radarų duomenimis, Šiaulių apskrityje škvalas galėjo sustiprėti iki 25 m/s.

Artimiausiomis valandomis liūčių su perkūnija zona toliau judės šiaurės rytų kryptimi ir plis į didesnę Lietuvos dalį. Numatomos trumpos ir smarkios liūtys su perkūnija , škvalas iki 21–26 m/s , kruša.

Atnaujinta 17.50 val.

Meteorologo paskyroje „Orai ir klimatas Lietuvoje“ skelbiama, kad lėtai, bet stabiliai audros debesų juosta slenkasi į rytus.

Atnaujinta 16.40 val.

Dalyje Lietuvos intensyviai lyja, sustiprėjo vėjas, lūžo medžiai

Ketvirtadienio popietę dalyje Lietuvos lijo, griaudėjo perkūnija, sustiprėjo vėjas. Gelbėtojai gavo pranešimų apie nuvirtusius medžius.

Lietuvos hidrometeorologijos tarnyba skelbia, kad 14.40 val. duomenimis, šiuo metu Telšių, Tauragės, Marijampolės, Šiaulių, Panevėžio ir Kauno apskrityse intensyviai lyja, griaudėja perkūnija, fiksuojami vėjo sustiprėjimai iki 21 m/s.

„Artimiausiomis valandomis liūčių su perkūnija zona toliau judės šiaurės rytų kryptimi ir plis į didesnę Lietuvos dalį. Numatomos trumpos ir smarkios liūtys su perkūnija, škvalas iki 21–26 m/s, kruša“, – įspėja sinoptikai.

„LHMT informuoja, kad Raseinių apylinkėse buvo fiksuojami vėjo sustiprėjimai iki 21 m/s. Taigi oficialiai turim jau ne tik liūtis, perkūnijas, bet ir škvalą“, – apie užfiksuotą škvalą skelbiama meteorologo feisbuko paskyroje „Orai ir klimatas Lietuvoje“ .

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento atstovė Edita Zdanevičienė Eltai sakė, kad pirmieji pagalbos prašymai dėl nuvirtusių medžių buvo gauti 14.26 min. iš Šakių rajono, medžiai užvirto ant kelio ir trukdė eismui.

„Iki 16 valandos gauta daugiau nei 10 iškvietimų“, – Eltai sakė E. Zdanevičienė. – Dėl nuvirtusių medžių pagalbos taip pat prašyta Raseinių, Kelmės, Pakruojo, Kauno, Radviliškio, Šakių rajonuose.“

Sostinės audra nepasiekė, čia visą dieną kepina stiprus karštis.

Sinoptikai sako, kad ketvirtadienį Lietuvoje daug kur numatomi trumpi lietūs, perkūnija, kai kur smarkūs. Vietomis kruša, škvalas 15–20 m/s, kai kur 21–26 m/s. Aukščiausia temperatūra 29–34, Vakarų Lietuvoje vietomis 24–28 laipsniai šilumos.

Penktadienio naktį daugelyje rajonų numatomi trumpi lietūs su perkūnija, vietomis lis smarkiai. Vėjas besikeičiančios krypties, 5–10 m/s, per perkūniją vietomis gūsiai 15–20 m/s. Temperatūra 15–20 laipsnių šilumos.

Penktadienio dieną kai kur, didesnė tikimybė rytinėje šalies pusėje, numatomas trumpas lietus, galima perkūnija. Vėjas vakarų, šiaurės vakarų, 5–10 m/s. Temperatūra 25–30, pajūryje 22–24 laipsniai šilumos.

Atnaujinta 15.10 val.

Remiantis meteo duomenimis, 14:40 val. Telšių, Tauragės, Marijampolės, Šiaulių, Panevėžio ir Kauno apskrityse intensyviai lyja, griaudėja perkūnijos, fiksuojami vėjo sustiprėjimai iki 21 m/s.

Artimiausiomis valandomis liūčių su perkūnija zona toliau judės šiaurės rytų kryptimi ir plis į didesnę Lietuvos dalį. Numatomos trumpos ir smarkios liūtys su perkūnija, škvalas iki 21–26 m/s, kruša.

Atnaujinta 14.49 val.

Naujausiais sinoptikų tarnybų duomenimis, pagal 13:00 val. informaciją, iš pietvakarių link Lietuvos artėja pirmieji liūčių debesys su perkūnijomis. Artimiausiomis valandomis vakarinėje šalies pusėje numatomos liūtys su perkūnija, vietomis sustiprės pavojingi vėjo gūsiai iki 15–20 m/s.

Šiandien Lietuvoje daug kur trumpi lietūs, perkūnija, kai kur smarkūs. Vietomis kruša, škvalas 15–20 m/s, kai kur 21–25 m/s. Aukščiausia temperatūra 29–34, Vakarų Lietuvoje vietomis 24–28 laipsniai šilumos.

Penktadienio naktį daugelyje rajonų trumpi lietūs su perkūnija. Vietomis lis smarkiai. Vėjas pietryčių, pietų, pereinantis į pietvakarių, 6–11 m/s, per perkūniją kai kur gūsiai 15–20 m/s. Žemiausia temperatūra 17–22 laipsniai šilumos. Dieną kai kur trumpas lietus su perkūnija. Vėjas vakarinių krypčių, 6–11 m/s. Aukščiausia temperatūra 26–31, vakariniuose rajonuose vietomis 23–25 laipsniai šilumos.

Šeštadienio naktį kai kur vakariniuose rajonuose trumpai palis, dieną daug kur trumpos liūtys su perkūnija, vietomis lis smarkiai. Vėjas naktį besikeičiančios krypties, dieną rytinių krypčių, 6–11 m/s, per perkūniją vietomis gūsiai 15–20 m/s. Temperatūra naktį 16–21, dieną 29–34, vakariniuose rajonuose kai kur 25–28 laipsniai šilumos.

Hidrologinė situacija

Liepos 11 d. šalyje fiksuojamas vandens lygio svyravimas, vietomis iki 23 cm per parą. Numatomas vandens lygio kilimas. Trijų dienų vandens lygio prognozę rasite čia.

Vandens temperatūra upėse – 17–23, ežeruose – 20–24, Kuršių mariose – 21–23, Baltijos jūroje – 20–21 laipsnis šilumos.

Patarimus, kaip saugiai elgtis vandens telkiniuose, rasite čia.

Oro kokybės informaciją galite rasti čia.

Išsami prognozė

Sinoptikė Simona Dalinkevičiūtė „Žinių radijo“ laidoje „Ryto espresso“ papasakojo, kokie artimiausių dienų orai laukia. Anot jos, numatomi tikrai neramūs orai.

Anot S. Dalinkevičiūtės, gausiausio lietaus tikimybė yra pietvakariniuose šalies rajonuose, kiek mažesnė – vakariniuose rajonuose. „Ten tikrai gana sodriai gali palyti. Sausesnis regionas šiandien dieną turėtų išlikti Utenos, Vilniaus apylinkės. O kitur daugiau mažiau to lietaus bus. Lietų papildys perkūnijos“, – sakė S. Dalinkevičiūtė.

Pasak sinoptikės, penktadienio naktį orai taip pat išliks gana neramūs. „Daugelyje rajonų nušniokš trumpos vasariškos liūtys su perkūnija. Tikėtina, didesnė to tikimybė bus šiauriniuose rajonuose, palis smarkiai. Vėjas bus vidutinio stiprumo, pietryčių, pietų krypties, pereinantis į pietvakarius. O per perkūniją kai kur dar gūsiai 15–18 m/s galimi. Bet daugiau pirmoje nakties pusėje, su išeinančiais pagrindiniais lietaus židiniais. Temperatūra nakties metu turėtų svyruoti tarp 16–21 laipsnių šilumos.

Dieną jau bus kiek smagiau – lietaus sulauksime tik vietomis. Daugiausia rytiniuose rajonuose, kai kur lietų vis dar gali palydėti ir viena kita perkūnija. Vėjas jau nusistovės vakarinių krypčių, be pavojingų sustiprėjimų.

Diena bus truputėlį gaivesnė, lyginant su ketvirtadieniu. Pagal dabartinius duomenis, penktadienio dieną temperatūra turėtų svyruoti tarp 25–30 laipsnių šilumos. O vakariniuose rajonuose vietomis turėtų būti maždaug tarp 22–24 laipsnių“, – „Žinių radijo“ laidoje „Ryto espresso“ sakė sinoptikė S. Dalinkevičiūtė. Na, o savaitgalis, pasak sinoptikės, irgi nenumatomas ramus. „Panašu, kad šeštadienio naktis bus ramesnė, su trumpu palynojimu kai kur vakariniuose rajonuose. Dieną vėl bus neramesnių orų periodas – mus turėtų daug kur aplankyti trumpos liūtys, perkūnija, išauga ir smarkaus lietaus tikimybė.

Per perkūnija kai kur rytinių krypčių vėjo gūsiai sustiprės iki 15–20 m/s. Naktį temperatūra bus labai panaši, kaip ir penktadienį – tarp 16–21 laipsnio šilumos. Dieną vėl šilsime labiau. Temperatūra turėtų šoktelti iki 29–34 laipsnių karščio.

Tiesa, vakariniuose rajonuose vėl vietomis bus šiek tiek gaiviau – tarp 25–28 laipsnių šilumos“, – tikino sinoptikė. Na, o sekmadienį orai jau greičiausiai nurims, kalbėjo S. Dalinkevičiūtė. „Tiek naktį, tiek ir dieną lietus turėtų pasirodyti tik vietomis. Nakties metu su dar aktyvesniais lietaus židiniais gali ir viena kita perkūnija sugriaudėti. Dieną jau tų perkūnijų tikimybė sumažės iki minimumo. Vėjas bus besikeičiančios krypties, nestiprus.

O temperatūra nakties metu mažai skirsis nuo pastarųjų naktų – vėl svyruos tarp 16–21 laipsnio šilumos. Dieną temperatūra turėtų pakilti iki 25–30 laipsnių šilumos. Pajūris išliks gaivesnis regionas, ten temperatūra svyruos apie 23 laipsnius šilumos“, – „Žinių radijo“ laidoje „Ryto espresso“ kalbėjo sinoptikė S. Dalinkevičiūtė. Šiek tiek gaivesnių orų galima tikėtis kitos savaitės pradžioje, bet vis tiek išliks maloniai vasariška šiluma. „Temperatūra svyruos tarp 25–28 laipsnių šilumos“, – sakė ji.