„Vakar naktį, kaip ir visur, taip ir pas mus buvo siaubingas vėjas ir lietus, viską vartė aplink. Mažos anūkėlės išsigandusios, vis glaudžiau šalia, kad nurimtų. Viskas dar būtų neblogai, niekas prieš gamtą nepašokinėsime, bet dingusi elektra ir jokios informacijos neturėjimas pridėjo stipraus nerimo mums su vyru. Nežinia iki dabar neramina. Jokių pranešimų apie tai, kas mūsų laukia į telefonus negavome. Kai nereikia, tarnybų pilna, o kai rimta situacija, nulis pagalbos, bent informaciją būtų suteikę, būtume pasiruošę“, – pasakoja sunerimusi anūkių močiutė.

Su ESO šeimai nepavyksta susisiekti kelioliką valandų. Ji klausia, ar tai normalu? Kas neštų atsakomybę, jei kažkas nutiktų, kai negalėtų prisiskambinti rimtos nelaimės atveju?

„Tikrai viskas suprantama, kad yra ekstra situacijos, bet jei buvo žinoma, kodėl nebuvo pranešta, kas laukia, kokie būtų aiškūs ir konkretūs patarimai, ką daryti, kaip pasiruošti. Atrodo, kaip ir normalu būtų, bet neveikia pas mus sistema. Vieni nuo kitų permetinėja darbus, kuriuos turi patys padaryti, ir atsakomybę, kaip tą karštą bulvę.

Aišku, kad yra gerokai rimtesnių bėdų nei sugedęs maistas, nepravažiuojamos gatvės, ar nerimas, bet kiek mes būsime be tos elektros, tai klausimas. Iš namų išjudėti sunku, plaukia gatvė, išvartyti medžiai ir krūmai pakely.

Audra Vilniuje

Labai nesinorėtų sulaukti vakaro tamsoje. Turime žvakių, viskas gerai, ir prožektorių turime, ir žibalines lempas, bet labai norėtųsi sugrįžti į normalias vėžes. Klausimas, kiek tokių šeimų, kaip mes, yra šiandien paliktos likimo valiai, kurios tikrai ne apie maistą galvoja, ant kurių namų medžiai užvirtę, kiemai baseinais tapę?

Tuoj nusės ir mūsų telefonai, taupome, kiek galime baterijas, galbūt pasuks iš tarnybų. Išties labai baisu likti be elektros ir be jokios pagalbos“, – nerimo pilna sako moteris.

Baigiant pokalbį su šeima, ji gavo iš ESO žinutę, kad pagrindinį jų gedimą pašalino, liko žemutinis, ir kad per kelias valandas stengsis jį pašalinti. Šeima sako kiek lengviau atsipūtusi, bet nebus rami, kol nesutvarkys iki galo. O dabar su anūkėmis žaidžia žaidimus, pasakoja, kokios gali būti audros ir kaip reikia saugotis, bei, ypatingai, ką daryti, jei nesulauksi pagalbos.

Tuo tarpu Kelmės gyventojai be elektros buvo patarta pasirūpinti generatoriumi: „ESO skambino mano močiutės sesei, kuri liko be elektros. Liepė pasirūpinti generatorių, nes ilgai gali nebūti elektros, Kelmės rajonas“, – pasakoja vilnietė Vytautė.