„Kai kur teko statyti generatorius, bet visur kitur pavyko gana operatyviai ta tiekimą atstatyti. Tai buvo išimtiniai atvejai“, – Eltai šeštadienį teigė ESO atstovė Rasa Juodkienė.

Ji pažymėjo, kad ESO darbuotojai nuolat stebi orų prognozes, o prireikus tvarkyti gedimų bus kviečiama daugiau darbuotojų.

Dėl šeštadienį Lietuvoje kilusio stipraus lietaus ir vėjo elektros neturi daugiau nei 5 tūkst. gyventojų, rodo reguliariai atnaujinami „Energijos skirstymo operatorius“ (ESO) duomenys.

Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos duomenimis, šeštadienį šalyje taip pat prognozuojamas škvalas, gali iškristi kruša. Vietomis lis smarkiai. Vyraujantis vėjas – pietinių krypčių, 7–12 m/s. Vietomis gūsiai sustiprės iki 15–20, o kai kur gali siekti ir 25 m/s greitį.

Lietuvos hidrometeorologijos tarnyba (LHMT) praneša, kad intensyviausi liūčių su perkūnija židiniai keliauja per centrinius ir pietinius rajonus, čia vietomis intensyviai lyja, žaibuoja.

Artimiausiomis valandomis liūčių su perkūnija zona keliaus šiaurės rytų kryptimi – iš Kauno, Alytaus apskričių plis link Vilniaus, Panevėžio ir Utenos apskričių, čia vietomis numatomos trumpos, bet smarkios liūtys, intensyvus žaibavimas, kai kur galimi 15–20 m/s vėjo gūsiai.

Sinoptikai, žadėję, kad šiandien, šeštadienį, orai vėl bus permainingi ir sulauksime pavojingų reiškinių, buvo teisūs. Anksti ryte, apie 8 val., jau lijo Lietuvos vakariniuose ir pietiniuose rajonuose. Truputį vėliau Kaune dirbantys „Delfi“ žurnalistai pranešė, kad čia smarkiai lyja ir žaibuoja.

Dar viena skaitytoja, gyvenanti Trakų raj., apie 10 val. parašė, kad ir čia stipriai lyja, o lietų kartkartėmis pakeičia kruša. Apie 10:20 Vilniuje jau irgi šliūkštelėjo labai stiprus lietus. „Trumpai, bet labai stipriai“, – rašė viena „Orai ir klimatas Lietuvoje“ narė.

Lietuvą jau pasiekė tamsūs debesys, kurie į kai kuriuos regionus atnešė lietų su perkūnija, savo paskyroje „Facebook“ praneša ir puslapis „Orai ir klimatas Lietuvoje“

Klaipėdoje, nors ir stipraus vėjo nebuvo, tačiau nušniokštęs stiprus lietus nulaužė medžio šaką. Ši užkrito ant mikroautobuso, stovėjusio po ja. Apie šį įvykį pranešta socialiniame tinkle. Ugniagesiai patvirtino, kad buvo vykdyto medžio šakos pašalinimo darbai, kurie, pasak jų, sudėtingi nebuvo.

Klaipėdoje nušniokštęs lietus nulaužė medžio šaką

„Baisūs debesys, stiprios liūtys, vėjo sustiprėjimai ir intensyvios perkūnijos keliauja pro Lietuvą“, – rašo meteorologas Gytis Valaika.

Meteorologo teigimu, šiuo metu škvalo nematyti, tačiau per šalį slenka lietus su žaibais. „Debesys ir žybsintys žaibai šiandien gal netgi truputį įspūdingesni ir baisesni nei buvo ketvirtadienį, tačiau stiprių vėjų maža, tik smarkios liūtys skalbia. Bent jau pietvakariuose. Bet vasariškų audrų debesys visuomet tai suaktyvėja, tai susilpnėja. Niekada nežinia kur audra gali smogti stipresne jėga. Belieka stebėti radarų žemėlapius, o ypač tas ryškiai raudonas zonas“, – rašo jis.

Primename, kad į šalį iš vakarų atslenka ciklonas, kuris šeštadienio rytinėmis valandomis į Pietvakarių Lietuvą atneš lietų ir perkūniją. Dienos metu lietaus debesys atneš trumpas liūtis su perkūnijomis į kitus Lietuvos rajonus. Vietomis lietus bus smarkus, griaudės perkūnija, o kai kur gali iškristi ir kruša. Vėjas dienos metu bus besikeičiančios krypties, tačiau perkūnijų metu sustiprės iki 15–20 m/s. Temperatūra šalyje pasiskirstys gana įvairiai. Vakariniuose rajonuose termometro stulpelis dieną pakils iki 24–27 laipsnių, o kitoje šalies dalyje oras įkais net iki 28–33 laipsnių karščio. Sekmadienio naktį vietomis vis dar trumpai palis Pietryčių Lietuvoje, nugriaudės perkūnija. Vyraus vidutinio stiprumo vakarinių krypčių vėjas, kai kur gūsiai sustiprės iki 15–18 m/s. Oras naktį išliks gana šiltas, temperatūra pasiskirstys tarp 13–18 laipsnių šilumos.

Sekmadienio rytą dangus bus nepastoviai debesuotas, o popietės valandomis jau dangus giedrės. Lietaus tikimybė nedidelė. Vėjas vakarinių krypčių, 6–11 m/s. Aukščiausia dienos temperatūra jau nepasieks šioms dienoms įprastos 30 laipsnių ribos. Sekmadienio dieną oras šalyje įšils iki 23–28 laipsnių šilumos.