Kiekvieną šeštadienio rytą žiūrovus budins trys žavūs ir labai skirtingi maisto ekspertai, kurie kvies keliauti po Lietuvą ir atrasti geriausius jos kulinarinius objektus, išbandyti autentiškus regionų patiekalus, atrasti visiškai naujus skonius bei supažindinti su ilgaamžėmis lietuviško maisto tradicijomis.

Išskirtinio projekto vedėjais tapę legendinės grupės ŽAS narys Gidonas Šapiro-Bilas, laidos „Virtuvės istorijos" vedėja, kulinarė Ilona Juciūtė-Čibirkienė bei profesionalus šefas iš Šri Lankos, Lietuvoje gyvenantis ir dirbantis jau 8 metus, Dilan Dampella Gamage leisis į skonių ir potyrių kupiną kelionę per visas dešimt Lietuvos apskričių. Kiekvienoje laidoje bus pristatoma vis kita Lietuvos apskritis, jos autentiškos lankytinos vietos, glaudžiai susijusios su kulinarija ir maisto pramone – nuo įvairiausiomis legendomis apipintų dvarų, pilių, malūnų bei išskirtinių restoranų iki seniausių maisto pramonės fabrikų ir gamyklų.

Naujos laidos kūrybinė komanda šiuo metu intensyviai keliauja po Lietuvą filmuodami laidas ir prieš pat laidos premjerą išplatino itin šmaikštų vaizdo įrašą iš filmavimų, kuriame vienas vedėjų, šri lankietis Dilanas, stovėdamas ant piliakalnio deklamuoja lietuvių poeto Kazio Bradūno eiles! Tik neseniai įkeltas vaizdo įrašas sulaukė daugybė gražių atsiliepimų.

Vaizdo įrašą galite pamatyti čia:

Prieš aštuonerius metus į Lietuvą iš tolimos Šri Lankos Dilaną persikelti paskatino meilė – jis įsimylėjo gimtojoje šalyje sutiktą lietuvaitę. „Į Lietuvą mane atvedė meilė – esu meilės emigrantas. Ją sutikau Šri Lankoje ir atvykau iš paskos į Lietuvą. Nors dabar esame išsiskyrę, vis tiek gyvenu ir dirbu čia", – sklandžiai lietuviškai pasakojo Dilanas.

Dabar didžiausia Dilano meilė – Lietuva. Atsidavimo mūsų šaliai naujajam laidos vedėjui pavydėti galėtų daugelis lietuvių – vyras tikina, kad niekur kitur gyventi nenorėtų. „Dabar Lietuva yra mano meilė – jei manęs kas paklausia, kur noriu gyventi, tai atsakau, kad gyventi noriu Lietuvoje, o Šri Lankoje tik atostogauti", – juokėsi virtuvės šefas.

Jau rytoj startuosiantis prasmingas ir įtraukiantis projektas „Maisto kelias" kulinarinę ekspediciją po Lietuvą pradėjo Kauno apskrityje. Vedėjų trijulė su žiūrovais simboliškai sveikinsis iš Lietuvos geografinio centro, Ruoščių, iš kurių ir pradės kelionę po visą Lietuvą. Pirmoji kelionės stotelė Kauno apskrityje – įspūdingasis Raudondvario dvaras. Jis laikomas Lietuvos renesanso architektūros paminklu bei jau yra spėjęs tapti Kauno apskrities kultūrinio turizmo traukos centru. Čia laidos vedėjus pasitiks grafienė Rozalija, kuri ne tik papasakos apie dvaro legendas, bet ir pakvies paragauti grafų Tiškevičių mėgtų žvėrienos patiekalų bei pačios kepto šokoladinio torto.

„Labai sultinga, labai skanu! O ką dar be žvėrienos mėgo valgyti grafai?", – mėgaudamiesi išskirtiniu maistu klaus vedėjai. „Ką norėjom, tą ir valgėm! Na, o prastuomenė valgė tai, ką turėjo", – koketuos grafienė Rozalija.

Po didikiškų pietų „Maisto kelio" komanda išsiruoš į Jonavą, kur jų lauks ne tik pažintis su vidurio Lietuvos valstiečių valgymo ypatumais, bet ir aktyvios pramogos. Srauniosios Neries pakrantėje įsikūręs miestas žalių zonų gausa ir šiuolaikišku dviračių taku džiugins ne tik vietinius gyventojus ar miesto svečius, bet ir mūsų laidos vedėjus, skelbiama pranešime spaudai.

Pasportavę grupinėje treniruotėje Joninių slėnio amfiteatre ir pasivažinėję dviračiais, laidos vedėjai vyks į Jonavos krašto muziejų, kur mokysis gaminti varškę bei mušti sviestą.

„Šri lankietis muša sviestą! Aš nežinau, ar kas nors yra matęs tokį vaizdelį", – juoksis laidos vedėja Ilona Juciūtė-Čibirkienė po to, kai jos kolega Dilanas sutiks priimti iššūkį ir mėgins išmušti sviestą.

Muziejaus etnologės taip pat supažindins su tradicinėmis Jonavos krašto amatais, namų apyvokos daiktais, valstiečių valgymo kultūra ir patiekalais: „Maisto kelio" komanda ragaus kvapnios naminės duonos, virtų ir kanapių sėklomis pagardintų bulvių ir, žinoma, tradicinio Jonavos krašto patiekalo – kakorų.

Pasisvečiavę Jonavoje laidos komanda neaplenks ir tikro Kauno apskrities perlo – jaukaus ir ypatingo Šiluvos miestelio. Miškų apsuptoje ir šiemet mažosios kultūros sostinės titulą turinčioje Šiluvoje laidos vedėjai tęs savo misiją – geriausių kulinarinių objektų paiešką.

Taip laidos komanda atsidurs Šiluvos traukos centre – restorane „Šiluvos karūna", kur vedėjų lauks išskirtiniai ne tik savo skoniais, bet ir pavadinimais patiekalai. Mat kiekvienas restorano valgis yra pavadintas senoviniais lietuviškais vardais.

Gertrūdos ruošti virtinukai su bulvėmis, paskaninti gražuolėmis voveraitėmis, Teodoro sterkas su daržovių traškučiais ar Florentino kiaulienos išpjova su vyno-spanguolių padažu – skamba tikrai viliojančiai! „O aš maniau, kad kiekvienam patiekalui yra atskiras šefas", – juokaus Gidonas Šapiro-Bilas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį. Daugiau informacijos Taisyklėse ir info@delfi.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)