"Serialo formatas netelpa į griežtus vieno žanro rėmus. Sakyčiau, balansuoja tarp dokumentinio filmo ir dokumentinės TV laidos. Išsamaus tyrimo ir sudėtingesnio filmavimo požiūriu tai yra brangi, elitinė televizijos produkcija. Siekėme sukurti ilgalaikę vertybę", - LNK televizijos pranešime cituojama projekto vadovė, žurnalistė Gražina Sviderskytė.

Drauge su žurnaliste dokumentinį serialą kūrė ir istorijos mokslų daktaras Arvydas Anušauskas. Šiuo metu televizijai autoriai perdavė aštuonias dokumentikos serijas, tačiau skelbiama, jog jų bus ir daugiau.

Pasitelkę vaidybines scenas ir Lietuvos bei užsienio šalių archyvus, autoriai žiūrovams atskleisti žada prieštaringus, mįslingus ir intriguojančius 20 amžiaus Lietuvos įvykius. Kiekviena ciklo dalis - tai valandos trukmės istorinis detektyvas, skelbia televizija.

Pirmąją serialo transliaciją planuojama paskirti viso serialo apžvalgai, kūrėjų ir tematikos pristatymui.

Vėliau - gegužę ir birželį televizijos LNK ir TV1 rodys serijas, pavadintas "Laivyno paradas" ("Flottenparade"), "Žvalgybų žaidimai: užmirštas desantas", "Pučai ir teroras Lietuvoje", "Dingę Berlyne", "100 paskutinių valandų" bei dviejų dalių transliaciją "Lietūkio" garažas".

"20 amžiaus slaptųjų archyvų" kūrėjai ketina pateikti visiškai naujų, dar neskelbtų dokumentų, parodyti retesnės kino kronikos. Atkuriant istorinius įvykius, vaidybinėse scenose filmavosi daugiau nei 20 profesionalių aktorių ir kone antra tiek mėgėjų bei daugiau nei pusšimtis karių.

Švietimo ir mokslo viceministras Raimundas Mockeliūnas filmo pristatymo metu pabrėžė, jog ministerija stengsis, kad ateityje serialas būtų tiražuojamas ir pasiektų šalies švietimo įstaigas.

"Manau, kad tai taps puikia metodine priemone", - sakė viceministras.

"20 amžiaus slaptieji archyvai" per LNK televiziją bus transliuojami sekmadieniais 12 valandą 10 minučių. LNK eteryje serialas startuos gegužės 7-ąją.

Šaltinis
It is prohibited to copy and republish the text of this publication without a written permission from UAB „BNS“.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją