„Eurovizijos“ dainų konkurso dalyvis iš Nyderlandų, tikėtina, bus apkaltintas dėl grasinimų, pranešė Švedijos policija.

Policijos atstovas Jimmy Modinas naujienų agentūrai „The Associated Press“ sakė, kad incidento tyrimas baigtas ir sprendimas dėl kaltinimų turėtų būti priimtas „per kelias savaites“.

Jis nedetalizavo grasinimų, kuriais kaltinamas olandų atlikėjas, pobūdžio.

Remiantis pranešimais, Kleinas jau išvyko iš Švedijos. Išsami informacija apie tai, kas nutiko užkulisiuose, kol kas neaiški.

Malmės laikraštyje „Sydsvenskan“ rašoma, kad už grasinimus įprastai baudžiama bauda.

„Tikimės, kad jam nebus iškelta baudžiamoji byla“, – Švedijos transliuotojui SVT sakė už bylą atsakingas policijos pareigūnas Emilis Anderssonas.

Jis taip pat pabrėžė, kad, tikėtina, bus vykdomas teisinis „pagreitinto baudžiamojo persekiojimo“ procesas, nes konfliktas nebuvo susijęs su sunkesniu nusikaltimu.

Delfi primena, kad Olandų atlikėjas Joostas Kleinas nedalyvavo šių metų „Eurovizijos“ dainų konkurso didžiajame finale.

Švedijos policija ištyrė vienos prodiuserių komandos narės skundą dėl incidento po jo pasirodymo ketvirtadienio vakarą vykusiame pusfinalyje. Kol vyksta teisinis procesas, jam nederėtų toliau dalyvauti konkurse.

Buvo pranešta, kad, priešingai nei teigiama kai kuriuose žiniasklaidos pranešimuose ir spėliojama socialiniuose tinkluose, šis incidentas nebuvo susijęs su jokiu kitu atlikėju ar delegacijos nariu.

Mes laikomės politikos dėl nederamo elgesio mūsų renginyje ir esame įsipareigoję užtikrinti saugią ir patikimą darbo aplinką visiems konkurso darbuotojams. Atsižvelgiant į tai, Joosto Kleino elgesys su komandos nariu laikomas pažeidžiančiu konkurso taisykles.

68-ojo „Eurovizijos“ dainų konkurso didžiajame finale dalyvavo 25 dainos“, – skelbiama organizatorių pranešime.

Nepasirodė generalinėje repeticijoje

Delfi anksčiau jau pranešė, jog 26 metų Nyderlandų atlikėjas Joostas Kleinas su daina „Europapa“ praėjusią savaitę nepasirodė „Eurovizijos repeticijose.


Užsienio spauda rašė, jog atlikėjui nebus leista pasirodyti scenoje iki tolesnio pranešimo. Jis nepasirodė ir repeticijoje, kur buvo skiriami komisijos balai. Taip pat straipsniuose buvo teigiama, jog dainininkas galimai smurtavo prieš moterį. Informacija apie tai sklido ir socialiniuose tinkluose, tačiau nei pats J. Kleinas, nei jo atstovai tada nieko nekomentavo.

Organizatoriai patvirtino, kad kol kas jis nėra diskvalifikuotas, vyksta tyrimas ir kol Nyderlandų atstovui neleidžiama pasirodyti scenoje, konkurse naudojamas jo pasirodymo įrašas iš antrojo pusfinalio, vykusio ketvirtadienį.

Užsienio žiniasklaida rašė, kad jam galimai gresia diskvalifikavimas dėl nederamo elgesio su Izraelio atstove ketvirtadienį vykusios spaudos konferencijos metu.

Esą Joostas Kleinas buvo išgirstas spaudžiantis Izraelio konkurso dalyvę Eden Golan atsakyti į klausimą apie jos dalyvavimą, vykstant jos šalies konfliktui su „Hamas“.

„Šiuo metu tiriame incidentą, kuris yra susijęs su Nyderlandų atlikėju. Jis repeticijų nevykdys iki atskiro pranešimo, – sakė atstovas spaudai. – Daugiau komentarų neturime ir naujausią informaciją pateiksime vėliau.“

Didžiojo finalo repeticija, kurioje nepasirodė Nyderlandų atstovas:

Pasigedo vieno lyderių

Finalo repeticijoje pasirodžius visoms dalyvaujančioms šalims žiūrovai pasigedo Nyderlandų pasirodymo. Vienu iš lyderių laikomas Joostas Kleinas taip ir neužlipo ant scenos. Užkulisiuose tarp užsienio žurnalistų netrukus pasklido kalbos, esą atlikėjas galimai įsipainiojo į konfliktą ir dėl vykstančio tyrimo pasirodyti negalėjo.

Šis netikėtumas nuliūdino repeticiją stebėjusią publiką. Joosto Kleino komanda buvo vertinama ir dėl puikios komunikacijos. Nyderlandų komanda labai ryški ne tik ant scenos, bet ir užkulisiuose. Jiems finale buvo žadama aukšta vieta.