Šiais metais net 14 šalių atstovai į Turiną atvyko su daina, kurią atlieka ne anglų kalba. Portalas wiwibloggs.com atliko apklausą, kurioje paaiškėjo, kuri daina, atlikta ne anglų kalba, yra laikoma favorite.

Balsavime dalyvavo ir Ukrainos grupė „Kalush Orchestra“, kuri laikoma viena iš favoričių. Deja, šiame balsavime ji liko vidurinėje pozicijoje, panašiai kaip ir lietuvių atstovės Monikos Liu daina.

Portalas pažymi, kad į balsavimą neįtraukė tų muzikos kūrinių, kuriuose yra vos kelios frazės ne anglų kalba.

ALBANIJA. Ronela Hajati su daina „Sekret“

Savo namais Tiraną vadinanti atlikėja Ronela sako, kad dainuoti scenoje jai didžiausias gyvenimo malonumas.

Tad nieko keisto, jog pastarąjį dešimtmetį ji dalyvavo daugybėje festivalių, konkursų ir televizijos talentų šou, tarp kurių „Kënga Magjike“, „Poleposition“, „Star Academy Albania“, „Kerkohet Një Yll“ ir „Ethet e Së Premtes Mbrëma“. Ji netgi išbandė savo jėgas šokių projekte „Šok su žvaigžde. Albanija“.

Atlikėja dainą atlieka gimtąja kalba.

KIPRAS. Andromache su daina „Ela“

Tikrieji popmuzikos gerbėjai greičiausiai pastaraisiais metais jau tikrai yra girdėję apie Europoje sparčiai populiarėjančią dainininkę Andromache.

Vokietijoje gimusios, tačiau Graikijoje augusios dainininkės gyvenime muzika buvo nuo mažų dienų, visa jos šeima pametę galvas dėl šokių bei dainų. Pirmą kartą dėmesio centre Andromache atsidūrė sudalyvavusi talentų šou „Graikijos balsas “. Netrukus pradėjo bendradarbiauti su įrašų kompanija „Panik Records“.

Atlikėja dainą įrašė graikų kalba.

PRANCŪZIJA. Alvanas ir grupė „Ahez“ su daina „Fulenn“

Alvanas yra multiinstrumentalistas, electro muzikos atlikėjas iš Prancūzijos Bretanės regiono, prie kurio prisijungė iš tos pačios vietos kilusi vokalinė grupė „Ahez“.

Būdamas atlikėjas, Alvanas mėgsta maišyti skirtingus žanrus savo muzikoje ir, nepaisant to, kad jo skambesys dažniausiai yra susijęs su elektronika, savo kompozicijose jis taip pat naudoja daug tradicinių giesmių, organinių elementų.

Daina įrašyta bretonų kalba.

ISLANDIJA. „Systur“ su daina „Með Hækkandi Sól“

Grupė „Systur“, kurią sudaro seserys Sigga, Beta ir Elín, dainuoja nuo pat vaikystės – tiek, kiek save pamena.

Visi šeimos nariai tvirtai tiki gydomąja muzikos galia ir didžiąją laiko dalį praleidžia remdami tuos, kurie yra atskirti nuo visuomenės. Pastaraisiais metais jie daugiausia dėmesio skyrė translyčių vaikų teisėms ir glaudžiai bendradarbiauja kurdami įvairius projektus vietos bendruomenėje.

Eurovizijai“ skirta daina skamba islandų kalba.

ITALIJA. Mahmood ir BLANCO su daina „Brividi“

Mahmood ir BLANCO, kurie šiemet išrinti atstovauti Italijai, yra du populiariausi jaunieji šios šalies menininkai, pasirodysiantys „Eurovizijos“ scenoje Turine.

Kaip ir pernai metų konkurso laimėtojai „Maneskin“, Mahmoodas išgarsėjo TV projekte „ X Faktorius “. Po to Milane gyvenantis muzikantas išleido ne vieną singlą, taip pat – net du pilnus albumus.

Iki šiol didžiausias atlikėjo hitas buvo „Soldi“, kuris 2019 m. „Eurovizijoje“ užėmė antrąją vietą ir tapo daugiausiai visų laikų „Spotify“ transliuojama „Eurovizijos“ daina (rekordas jam priklausė iki 2021 m. sausio mėnesio, kai jį aplenkė Duncano Laurence'o hitas „Arcade“).

Daina skamba italų kalba.

LIETUVA. Monika Liu su daina „Sentimentai“

Monika Liu yra viena populiariausių ir geriausiai vertinamų šių dienų lietuviškos scenos atlikėjų.

Anot atlikėjos, apie dalyvavimą „Eurovizijoje“ ji svarstė jau daug metų, o laikas jai pasirodė tinkamiausias dabar – jos daina „Sentimentai“ taps po ilgo laiko lietuviškai „Eurovizijoje“ suskambusia daina.

MOLDOVA. „Zdob şi Zdub“ ir Fraţii Advahov su daina „Trenulețul“

„Zdob şi Zdub“ yra grupė, kuri išgarsėjo tiek įspūdingais gyvais pasirodymais, tiek skambiomis melodijomis.

Jų debiutas „Eurovizijoje“ taip pat buvo pirmasis Moldovos pasirodymas konkurse, kuriame „Zdob și Zdub“ su daina „Boonika Bate Toba“ užėmė 6 vietą. 2011 m. jie vėl sugrįžo su kūriniu „So Lucky“, dar kartą žengė į didįjį finalą ir Moldovai laimėjo 12-ą vietą.

Grupė dainą atlieka rumunų kalba.

NYDERLANDAI. S10 su daina „De Diepte“

S10 yra Stien den Hollander, olandų dainininkės, reperės ir dainų autorės, sceninis pseudonimas.

Būdama vos 21 metų atlikėja išgarsėjo kaip Nyderlandų alternatyvios popmuzikos scenos numylėtinė, užkariavusi kritikų simpatijas, subūrusi ištikimų gerbėjų armiją ir triumfavusi prestižinėse apdovanojimų ceremonijose.

2016 m. S10 ėmėsi pati sukurti ir išleisti savo pirmąjį mini albumą „Antipsychotica“. Po to užklupo dar didesnė sėkmė – pasirašyta sutartis su įrašų kompanija.

Šiemet dalyvė dainą atlieka olandų kalba.

PORTUGALIJA. MARO su daina „Saudade, Saudade“

Tik sulaukusi 19-kos metų MARO suprato, kad nori užsiimti muzika ir tai gali būti pagrindinis jos uždarbio šaltinis.

2017 m. baigusi Berklio muzikos koledžą dainininkė priėmė sunkų sprendimą persikelti į Los Andželą, o ne grįžti namo į Portugaliją.

Pirmaisiais metais Los Andžele atlikėja išleido šešis pačios parašytus ir prodiusuotus albumus. Per tą laiką jos „Instagram“ paskyroje dainininkę atrado „Grammy“ laureatas Jacobas Collieris, kuris pakvietė ją prisijungti prie savo grupės. MARO tapo jo įkurto kolektyvo vokaliste.

Daina atliekama portugalų kalba.

SAN MARINAS. Achille Lauro su kūriniu „Stripper“

Achille Lauro yra dainininkas, dainų autorius ir reperis iš Veronos, Italijos, tačiau šių metų „Eurovizijoje“ atstovaus San Marinui.

Negana to, šiais metais jis švęs 10-ąsias savo pirmojo kūrinio išleidimo metines. Nuo to laiko jis išleido 6 studijinius albumus, du kartus pakilo į Italijos albumų topų viršūnę.

Į „Euroviziją“ jis vyksta laimėjęs dainų konkursą „Una Voce per San Marino“, o prieš tai 2019, 2020 ir 2022 m. dalyvavo trijuose prestižinio Sanremo festivaliuose gimtojoje Italijoje.

Daina skamba italų kalba.

SERBIJA. Konstrakta su daina „In Corpore Sano“

Konstrakta yra menininkė iš Serbijos, kurios tikrasis vardas – Ana Đurić.

Ankstyvosiose karjeros stadijose dainininkė vokalinius įgūdžius tobulino grupėje „Zemlja Gruva“; jiems teko garbė būti toje pačioje scenoje su Amy Winehouse paskutiniame jos koncerte Belgrade 2011 metais.

Dainą menininkė atlieka serbų ir lotynų kalbomis.

SLOVĖNIJA. LPS su daina „Disko“

LPS, kurių pavadinimas šifruojamas kaip „Last Pizza Slice“, yra paauglių popmuzikos grupė, kurią sudaro Filipas (vokalas), Gašperas (būgnai), Markas (elektrinė gitara), Zala (bosinė gitara, tenoras, saksofonas) ir Žiga (klavišiniai).

Kai kas gali manyti, kad jų „eurovizinio“ kūrinio pavadinimas „Disko“ reiškia nerūpestingą pasakojimą apie šokius, tačiau dainos žodžiai pasakoja liūdną (ir tikrą) istoriją apie grupės vokalistą Filipą, kurį jo mergina metė būtent vienos iš diskotekų metu.

Daina atliekama slovėnų kalba.

ISPANIJA. Chanel su daina „SloMo“

Chanel Terrero yra dainininkė, šokėja ir aktorė, gimusi Havanoje, Kuboje.

Superžvaigždė jau skaičiuoja daugiau nei dešimtmetį patirties muzikinio teatro scenoje – vaidino tokiuose garsiuose miuzikluose kaip „The Lion King“, „Flashdance“, „The Bodyguard“ ir „Mamma Mia“. Ji taip pat šoko scenoje su Shakira 2010 m. MTV Europos muzikos apdovanojimuose.

Negana to, Chanel vaidino daugelyje Ispanijos televizijos serialų.

Daina atliekama ispanų kalba.

UKRAINA. „Kalush Orchestra“ su daina „Stefania“

Kalush Orchestra“ – tai ukrainiečių hiphopo grupė, derinanti etninius motyvus su šiuolaikiniais garsais, naudojant skirtingus liaudies instrumentus.

Grupė buvo pavadinta Ukrainos miesto Kalušo vardu. Įsikūręs Karpatų kalnų papėdėje, mietas tapo savotišku grupės talismanu, skatinančiu į muziką įtraukti įvairius liaudies elementus ir autentišką ukrainietišką muziką. Be to, Kalušas yra grupės nario Oleho Psiuko gimtasis miestas.

Jų pasirodymas „Eurovizijoje“ su daina „Stefania“ yra duoklė Oleho motinai, kurią ji pirmą kartą išgirdo tik pamačiusi grupę konkuruojančią Ukrainos „Eurovizijos“ atrankos šou „Vidbir“.

Vienas iš grupės narių jau turi „eurovizinės“ patirties: Ihoras pernai vyko į Roterdamą varžytis scenoje su kita savo grupe „Go_A“.

Daina atliekama ukrainiečių kalba.

Balandžio 29-ios popietės duomenimis, balsai susiskirstė štai taip:

1. Prancūzija – 13.84 proc, 1316 balsų.

2. Nyderlandai – 13.33 proc, 1268 balsai.

3. Serbija – 12.85 proc, 1222 balsai.

4. Italija – 10.99 proc, 1045 balsai.

5. Ispanija – 8.90 proc, 846 balsai.

6. Portugalija – 6.23 proc, 592 balsai.

7. Ukraina – 6.12 proc, 582 balsai.

8. Lietuva – 6.06 proc. 576 balsai.

9. Albanija – 5.97 proc, 568 balsai.

10. Kipras – 5.70 proc, 542 balsai.

11. Slovėnija – 3.29 proc, 313 balsų.

12. Islandija – 2.79 proc, 265 balsai.

13. Moldova – 2.23 proc, 212 balsų.

14. San Marinas – 1.70 proc, 162 balsai.