Pirmadienį „Delfi“ gavo laišką, kuriame teigta, kad savaitgalį vykusiame Kupiškio festivalyje „Mano vasara 2024“ praūžė didžiulė audra, su stipriu vėjo gūsiu vos nenunešusi visos scenos.

„Prasidėjus koncertui, atlikėjas Anatolijus Oleinikas padainavo 3 ar 4 dainas ir dalyje miesto nutrūko elektros tiekimas. Pradėjo kilti stiprus vėjas, griaudėjo perkūnija, žaibavo bei stipriai lijo. Atlikėjai ir festivalio darbuotojai laikė scenos širmas, nes jos nuo vėjo tapo burėmis. Viskam truputį apstojus, užėjo antroji, dar stipresnė banga. Nesimatė net žmonių, esančių už 15–20 metrų.

Lūžo medžiai, nutrūko scenos reklaminiai plakatai, sulūžo pontoninis tiltas, kuriuo žmonės pateko į saloje esantį koncertą. Džiaugiamės, kad po tokios milžiniškos audros visi likome sveiki ir nebuvo nukentėjusių. Dėkojame žmonėms, kurie turėjo daug kantrybės laukti, kol viską išspręsime“, – rašė festivalio organizatorius Gediminas Mikutis.

Kupiškio vasaros festivalyje kilusios audros akimirkos – vaizdo įraše:

„Delfi“ susisiekė su atlikėju A. Oleiniku, kuris, vos tik prasidėjus audrai, scenoje atliko savo pasirodymą.

„Sudainavau kelias dainas ir vieną jų atliekant dingo elektra. Viskas pritemo, visi jautėsi sutrikę, o festivalyje dalyvavo tikrai daug žmonių. Tuo metu dainavau dainą „Viskas gerai“, pavyko atidirbti paskutines dainos sekundes. Pats tas momentas buvo tikrai labai koncertiškas ir tikroviškas, bet kai pakilo audra, pamačiau, kad garso berniukai pradėjo dengti monitorius, traukti įrangą. Kilo baisus vėjas“, – pasakojo A. Oleinikas.

Žinomas atlikėjas prisiminė, kad kilo didelė audra, girdėjo, kaip lūžo medis, o vandens batutas buvo nuneštas į kitą pontoninio tilto pusę, pats tiltas – sulaužytas.

„Mašinos vos pavažiavo žole, atlikėjai ir komanda laikė scenos tentą, atrodė, kad tą pačią sceną nupūs, nors ji ir buvo sunki, nemaža. Pradžioje dar pasislėpėme atlikėjų palapinėje už scenos, tačiau ir ją pradėjo nešti vėjas, atrodė, kad scena užvirs ant palapinės. Susirinkau saksofoną, kartu su broliu ir broliene nubėgome į mašiną ir pavažiavome šiek tiek toliau nuo scenos ir medžių, laukėme, kol audra nurims“, – toliau kalbėjo A. Oleinikas.

Anot jo, vargu ar žmonėms būtų padėję skėčiai. Atlikėjas neslėpė, kad kurį laiką nebuvo aišku, ar festivalį pavyks užbaigti.

„Jautėme nežinomybę, galvojome, ar pavyks vėl įjungti elektrą. Atvykę kiti atlikėjai stovėjo, laukdami trypčiojo. Vėliau audra kiek nuslūgo, viskas sušlapo, kolonėlės ir aparatūra plaukė, o scena iš šalies atrodė kaip didelis šiltnamis su nuplėšytais celofanais, plazdančiais vėjyje, buvo viskas išmėtyta. Visiškai nesupratome, kas vyksta, nežinojome, ar kartosime koncertą, ar atsiras elektra“, – prisiminė A. Oleinikas.

Žinomas vyras pastebėjo, kad festivalio organizatorius turėjo patirti daug įvairių išgyvenimų, nes lietus apsėmė visas kolonėles, o audros nuostoliai galėjo atsieiti daug pinigų.

„Netgi šiek tiek nurimus audrai, kol komanda buvo neišsprendusi elektros tiekimo klausimo, iš organizatorių girdėjau, kad žmonės vis dar pirko bilietus, norėjo patekti į renginio teritoriją. Kiek nuslūgus audrai, buvo juntama tokia broliška nuotaika, ryšys tarp žiūrovų ir atlikėjų. Visi braidžiojo, basi žaidė kamuoliu, visiems buvo gerai“, – šypsojosi pasakodamas A. Oleinikas.

Jis neslėpė, kad atlikėjai laukė iki paskutinės minutės, ar koncertas įvyks, o organizatoriai padarė viską, kas įmanoma, kad žiūrovai, nepaisant orų išdaigų, scenoje išgirstų savo mėgstamas dainas.

„Vargu ar apskritai koks nors renginys yra gavęs tokį smūgį iš gamtos. Padėjo miesto tarnybos, ugniagesiai, policija, atsirado traktorius ir generatorius, vėliau – elektra. Prieš 22 val. ir vėl pradėjome koncertuoti“, – „Delfi“ pasakojo A. Oleinikas.

Jis teigė, kad stipraus lietaus dalis žmonių neišsigando, kai kurie iš jų pasislėpė mašinose, vėliau, audrai nurimus, grįžo į renginio vietą.

„Gerai, kad visi liko sveiki ir gyvi, nes, kiek žinau, ant vienos iš palapinių užkrito medis“, – pasakojo A. Oleinikas.

Atlikėjas, kalbėdamas su „Delfi“, prisiminė, kad buvo ilgai svarstoma, ar verta tęsti koncertą, organizatoriai turėjo minčių perkelti jį į kitą dieną.

„Tačiau laukė žmonės, buvo nupirkti bilietai, aš buvau už tai, kad tęstume, jei tik yra garsas. Didžioji dalis muzikantų taip pat norėjo atlikti savo pasirodymus. Ta emocija, kuri buvo, kai paleido kolonėles... Užlipęs ant scenos pakartojau dainą „Viskas gerai“, o žmonių minia greitai vėl susirinko, dainavo ir šoko, visi buvo labai geros nuotaikos, turėjo dar daugiau energijos. Geresniame festivalyje aš pats nesu dalyvavęs“, – šypsojosi A. Oleinikas.

Tiesa, jis pastebėjo, kad tai – ne pirmas kartas, kai šiemet tenka susidurti su tokia audra darbo metu.

„Turėjau koncertą per Jonines. Prieš man atvykstant kilo baisi audra, bet ne tokia, kad luptų medžius. Lijo stiprus lietus, paskendo laidai, žmonės išsiskirstė. 23 val., kai jau reikėjo lipti ant scenos, išsigiedrijo, tačiau renginys subliūško vien dėl to, kad išsibėgiojo žiūrovai“, – prisiminė A. Oleinikas.