Į karo belaisvių stovyklą pateko kartu su seserimi

Po dviejų nelaisvėje praleistų metų pareigūnė M. Checheliuk pagaliau buvo išlaisvinta. 24-erių metų Ukrainos nacionalinės policijos tyrėja buvo paleista penktadienį, per 52-ąjį Kijevo ir Maskvos apsikeitimą karo belaisviais, pranešė „Ukrainska Pravda“.

Jauną pareigūnę buvo galima matyti verkiančią, kai jai buvo įteiktos gėlių puokštės, suvyniotos į jos tautos vėliavą, ir pirmą kartą per dvejus metus po patirtų neapsakomų sunkumų ją apkabino kolegos ukrainiečiai.

M. Checheliuk ir jos sesuo 2022 m. balandžio mėnesį, besislėpdamos nuo rusų bombardavimų plieno gamykloje „Azovstal“, abi pateko į nelaisvę. Policininkė buvo laikoma karo belaisvių stovyklose, o jos sesuo galiausiai buvo išgelbėta.

Anot „New York Post“, M. Checheliuk šeima teigė, kad ji patyrė daugybę prievartos veiksmų, nes nelaisvėje jos sveikatos būklė pablogėjo. Mergina susirgo ir bronchitu.

„Nepaisant gydymo ikiteisminio sulaikymo centre, įskaitant antibiotikų injekcijas, jos sveikata nepagerėjo“, – sausį sakė jos motina Natalija, cituodama laiškus, kuriuos jos dukrai buvo leista siųsti šeimai, kol ji buvo suimta Rusijoje.

„Ji neteko daug svorio, nusilpo jos imuninė sistema, pradėjo slinkti plaukai, ją kamavo amenorėja“, – sakė M. Checheliuk mama.

Jauna moteris taip pat papasakojo, kad kalėjimuose ji buvo marinama badu ir mušama.

Drąsiai atmetė bet kokius Maskvos pasiūlymus

M. Checheliuk laiškai pasiekė jos šeimą, tačiau jos mama Natalija sakė, kad laiškai, kuriuos ji siuntė savo dukrai, Marianos taip ir nepasiekė. Dėl šios priežasties, pareigūnė nežinojo, kas nutiko jos seseriai.

Po to, kai seserys išsiskyrė, M. Checheliuk buvo išsiųsta į Donecko ikiteisminio sulaikymo centrą, o vėliau, Kremliui sužinojus apie jos policininkės statusą, ji buvo laikoma karo belaisve Olenivkos, Taganrogo ir Mariupolio stovyklose, rašo „New York Post“.

M. Checheliuk mama Natalija pasakojo, kad Maskva bandė įtikinti dukrą dezertyruoti, tačiau policijos pareigūnė atmetė visus jų pasiūlymus ir toliau kentėjo karo belaisvių stovyklose.

„Jie bandė pervilioti mano dukrą į Rusijos pusę ir saldžiais pažadais apie didelį atlyginimą, ir gąsdinimais, tačiau ji atsisakė“, – pasakojo Natalija.

M. Checheliuk buvo viena iš 75 ukrainiečių, kurie prieš beveik dvi savaites buvo paleisti į laisvę per naujausią Kijevo ir Maskvos apsikeitimą kaliniais.