Kai S. Scott žmonai Amandai prisipažino esanti transseksualė, ji daug žinių apie lyties disforiją neturėjo. Kaip skelbiama portale „People“, lyties disforija – tai diskomforto jausmas, kurį žmogus patiria, kai jo lytinė tapatybė nesutampa su gimimo metu jam priskirta lytimi.

Praėjus maždaug trims metams po santuokos pradžios, Shaye suprato, kad neatitinka tradicinių lyties normų. Nepaisant to, kad ir visą vaikystę, ir daug vėliau ji kovojo su daugybe klausimų, Shaye savo jausmus laikė savyje. Viskas pasikeitė 2019 metais, atostogaujant Laguna Beach, Kalifornijoje, kai Shaye nusprendė atsiverti ir pasikalbėti su Amanda apie savo tikruosius jausmus.

„Man buvo neramu kalbėtis su Amanda, bet, sužinojusi apie lyties disforiją, įgijau pasitikėjimo savimi, kad galėčiau apibūdinti tai, ko anksčiau nesugebėjau išreikšti“, – išskirtinai portalui „People“ pasakojo Shaye.

Ji pridūrė, kad atsivėrusi apie savo jausmus ji pajautė palengvėjimą.

„Man palengvėjo, kad pirmą kartą galėjau kalbėti apie savo patirtį. Turėdama kalbą savo tapatybei apibūdinti, gavau patvirtinimą, kurio niekada neturėjau“, – sakė Shaye.

Tais pačiais metais Shaye buvo taikyta pakaitinė hormonų terapija, kad būtų sušvelninta lyties disforija. Galiausiai, pora taip pat išstojo iš mormonų bažnyčios ir pasidalijo Shaye transformacija su savo šeima, įskaitant vaikus. 2023 m. balandį Shaye buvo atlikta ir veido operacija.

„Daugiau problemų turėjau su savimi, nei su savo vaikais, ir tai iš karto man užkliuvo. Aš tarsi išgyvenau savo baimes ir tiesiog projektavau, kad jie jaustųsi taip pat, bet jie iškart buvo mylintys ir priimantys“, – sakė ji.

Tiesa, porai teko išgirsti ir ne itin draugiškų aplinkinių žmonių reakcijų.

„Daugelis žmonių galvoja, kad vaikai prarado tėvą, bet nemanau, kad jie taip jaučiasi. Aš tiesiog autentiškiau rodausi pasaulyje“, – sakė S. Scott.

Savo mintimis apie pokyčius poroje pasidalijo ir 37-erių žmona Amanda.

„Nuo tada, kai Shaye atsiskleidė, man buvo įdomu tiesiog kaip asmenybei. Tai padėjo man visiškai kitaip mąstyti apie lytį ir net apie savo seksualumą“, – teigė ji.

Gegužės mėnesį Amanda pasiūlė atnaujinti jųdviejų santuokos įžadus. Ši idėja iš dalies kilo dėl to, kad Shaye jau seniai neturėjo vestuvinio žiedo, nes prieš 18 metų jį pametė per medaus mėnesį ir niekada jo nepakeitė.

„Tai būtų tikrai ypatinga“, – sakė Shaye.

Pora šia idėja pasidalijo „TikTok“ platformoje, kurioje dažnai skelbia informaciją apie Shaye perėjimą, ir, jų nuostabai, vaizdo įrašas tapo virusiniu – surinko daugiau nei 16,2 mln. peržiūrų. Komentarų skiltis taip pat pasipildė daugiau nei 5 000 atsakymų iš asmenų, kurie reiškė susižavėjimą Shaye ir Amandos kelione.

„Yra tam tikrų taisyklių, kurias mūsų šeima laužo, ir daugeliui žmonių tai nepatinka. Kartais, kai pasiekiame tą auditoriją, pagalvoju: gerai, tai puiku. Tai yra galimybė humanizuoti situaciją ir demografinę grupę, kuri daugelyje mūsų politinės retorikos atvejų yra dehumanizuota. Žmonės pamiršta, kad translyčiai asmenys visų pirma yra žmonės, – teigė Amanda.

Nors pora apie įžadų atnaujinimo planus vis dar svarsto, Amanda ir Shaye tikisi, kad tai bus ypatingas susitikimas su draugais, šeima ir juos palaikančiais žmonėmis. Jų svajonė – surengti šventę gražioje vietoje, kur būtų galima skaniai pavalgyti ir daug švęsti.

„Nieko per daug ekstravagantiško, tik tikrai graži vieta, kur galėtų susirinkti mūsų artimieji. Šį kartą, tai – vaivorykštės įvairovė, ji neturi tilpti į griežtą dėžutę“, – sakė Amanda.

„Daugelis žmonių sakys: duokit tam keletą metų, ši santuoka baigsis. Bet Amanda yra mano žmogus ir mes mylime viena kitą“, – tęsė Shaye.