19 val. 30 min. ant scenos buvo išrikiuoti įdomiausiai pasipuošę festivalio lankytojai – buvo renkamas gražiausias kostiumas. Netrūko romantikos ir itin drąsių pasirinkimų, tačiau nugalėtojos karūna atiteko žaismingai ilgakasei, kurią renginio organizatoriai, rėmėjai ir Vilniaus savivaldybė apipylė dovanomis.

Rožinio padavėjų maratono nugalėtojų ir Gražiausio kostiumo apdovanojimai

Renginio metu dalyviams buvo paruošta daugybė išskirtinių ir nemokamų pramogų: Bastėjos kalno čiuožykla, rekordinis šaltibarščių stalas, dedikuotos erdvės vaikams, žinomų muzikinių grupių pasirodymai. Taip pat vyko neeilinis padavėjų maratonas, kurį jiems teko įveikti išlaistant kuo mažiau šaltibarščių.

Greičiausiai 600 metrų trasą nubėgęs dalyvis buvo apdovanotas specialiais festivalio rėmėjų prizais.

Rožinio padavėjų maratono nugalėtojų ir Gražiausio kostiumo apdovanojimai

Dalies Europos šalių gyventojų yra įpratę minėti savitas gastronomines šventes rengiant specialias lenktynes. Pavyzdžiui, Vokietijoje populiarūs bėgimai su bokalais, o Didžiojoje Britanijoje – su keptuvėse vartomais blynais. Vilniaus šaltibarščių festivalio metu šią pramogą bus galima išbandyti ir Vilniuje – vyks 600 m. bėgimas su rožinės sriubos dubenimis rankose. Tiesa, trasą bus svarbu ne tik greitai įveikti, bet ir lenktyniaujant neišlaistyti ant padėklo nešamų šaltibarščių.

Pasak Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos prezidentės Evaldos Šiškauskienės, panašūs maratonai virėjams bei padavėjams rengiami jau daugiau kaip dvidešimtmetį, tik vėliau tradicija nutrūko.

„Tokie nuotaikingi maratonai, kuriuose svarbu ne rezultatas, bet dalyvių nusiteikimas, sulaukia vis daugiau populiarumo. Be to, tokiu būdu galime parodyti padavėjų turimus įgūdžius bei formą, kurios reikia norint dirbti šį darbą. Kiekvienam jaunam žmogui linkėčiau išbandyti šią profesiją, nes tai tikra gyvenimo mokykla, kurios pamokos pravers siekiant karjeros aukštumų. Juk yra dalykų, kurių neišmoksi iš vadovėlių: klientų aptarnavimas, ryšio kūrimas, greitos reakcijos bei sprendimo reikalaujančios stresinės situacijos, skirtingų žmonių pažinimas dovanoja neįkainojamas patirtis“, - komentavo E. Šiškauskienė.

Anksčiau Lietuvoje vykusių maratonų dalyviai trasą turėdavo įveikti nešini bokalais, o šaltibarščius jiems teko nešti pirmą kartą.

„Padavėjai varžydavosi originaliai apsirengę, pasipuošę šmaikščiais drabužiais ar aksesuarais, tad ir šiame rožiniame maratone tikėsimės išradingų jų kostiumų. Smagu, kad Vilniaus šaltibarščių festivalis plečiasi ir apima vis daugiau miesto gatvių. Tikimės puikios dalyvių nuotaikos, ryžto nugalėti ir audringo žiūrovų palaikymo“, - sakė ji.