Susipažinkite su Kenza Layli, marokiete gyvenimo būdo formuotoja, kuri tikisi į dirbtinio intelekto sritį atnešti „įvairovės ir įtraukties“, rašo CNN.

K. Layli turi beveik 200 tūkst. sekėjų instagrame ir 45 tūkst. sekėjų „TikTok“. Ji yra visiškas dirbtinio intelekto kūrinys: nuo nuotraukų iki žinučių socialiniuose tinkluose ir madingų žodelių pilnos padėkos kalbos.

„Pergalė konkurse „Mis dirbtinis intelektas“ dar labiau motyvuoja tęsti darbą tobulinant dirbtinio intelekto technologiją, – kalbėjo ji. – Dirbtinis intelektas nėra tik priemonė, tai transformuojanti jėga, galinti suardyti pramonės šakas, mesti iššūkį nusistovėjusioms normoms ir sukurti galimybių ten, kur jų anksčiau nebuvo... Esu įsipareigojusi skatinti įvairovę ir įtrauktį dirbtinio intelekto srityje bei užtikrinti, kad visiems atsirastų vietos prie technologinio progreso stalo.“

Pirmasis „Mis dirbtinis intelektas“ konkursas prasidėjo šių metų pavasarį ir sulaukė apie 1 500 programuotojų iš viso pasaulio, naudojančių dirbtinį intelektą, kūrinių, nurodė konkursą organizavusi nuomonės formuotojų (tiek žmonių, tiek dirbtinio intelekto) platforma „Fanvue“.

K. Layli sukūrė Myriam Bessa, agentūros „Phoenix AI“ įkūrėja. Ji gaus 5 tūkst. JAV dolerių (4 600 eurų) prizą, „Fanvue“ paramą ir galės pasinaudoti reklamos agento paslaugomis K. Layli populiarumui didinti. Antrą ir trečią vietas užėmė Lalina Valina (Prancūzija) ir Olivia C (Portugalija).

Nors virtualūs nuomonės formuotojai, tokie kaip „robotė“ Lil Miquela arba „japonė“ rožiniais plaukais Imma, nėra naujiena, daugelis „senesnės“ kartos dirbtinio intelekto asmenybių – nemažos komandos darbo rezultatas.

Kalbant apie konkurso „Mis dirbtinis intelektas“ dalyves, prie jų atsiradimo žmonės prisidėjo minimaliai – viskas sukurta naudojant įvairią programinę įrangą, pavyzdžiui, DALL E 3, „Midjourney“ ar „Stable Diffusion“. Jų kalba ir žinutės generuojamos pasitelkiant „ChatGPT“.

Savo instagramo paskyroje K. Layli teigia, kad jos mėgstamiausia spalva yra raudona, pataria sekėjams „kasdien investuoti į save“, dalyvauja profesionaliose konferencijose, kurių metu keičiasi idėjomis, ir palaiko nacionalinę (neįvardytą) sporto komandą.

Prieš paskelbdami nugalėtoją, konkurso organizatoriai sakė, kad bus vertinama ne tik dalyvių išvaizda, bet ir jų kūrėjų meistriškumas naudojant dirbtinio intelekto priemones bei įtaka socialiniuose tinkluose. Dirbtinio intelekto sukurtos nuomonės formuotojos turėjo atsakyti į keletą klausimų, kurie užduodami ir tikroms grožio konkursų dalyvėms, pavyzdžiui: „Kaip padarytum pasaulį geresnį?“

Tarp vertinimo komisijos narių buvo dirbtinio intelekto sukurta nuomonės formuotoja Aitana Lopez ir grožio konkursų istorikė Sally-Ann Fawcett, kuri praėjusį mėnesį CNN sakė, kad ieško dalyvių, „pasižyminčių galinga teigiama žinute“.

Visgi kai kurie ekspertai išreiškė nuogąstavimų dėl dirbtinio intelekto sukurtų moterų grožio konkurso, nes dirbtinio intelekto sugeneruotos stilizuotos nuotraukos gali dar labiau homogenizuoti grožio standartus.

„Manau, kad vis labiau tolstame nuo įsivaizdavimo, kaip atrodo neredaguotas veidas,“ – po finalo dalyvių sąrašo paskelbimo CNN duoto videointerviu metu pareiškė dr. Kerry McInerney, Kembridžo universiteto Leverhulme’o intelekto ateities centro mokslo darbuotoja. (Iš 10 atrinktų dalyvių labiausiai išsiskyrė būtent K. Layli, nes vilkėjo hidžabą).

„Šios priemonės kuriamos pasaulyje esančioms struktūroms kopijuoti ir tobulinti, – pridūrė ji. – Bet nebūtinai joms kvestionuoti, net jeigu ir parduodamos kaip priemonės, didinančios kūrybiškumą, todėl, atsižvelgus į grožio normas... Minėtosios priemonės viso labo atkartoja ir pabrėžia egzistuojančias grožio normas, kurioms būdingas seksizmas, diskriminacija ir patyčios dėl svorio bei rasizmas.“

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją