Pietūs – vienintelė galimybė pabūti dviese

Kai mažuosius išleidžia į darželį, Simonas ir Ieva visada stengiasi susitikti pietums mieste.

„Palikti visus tris vaikus auklei ar užkrauti seneliams – ne mūsų būdas, tad dažniausiai grįžę iš darbų ir darželių vakarieniaujame penkiese. Tai reiškia triukšmingai ir linksmai“, – juokiasi Simonas, neslepiantis, kad tokiose vakarienėse romantikos nebūna daug.

Jausdamas, jog su žmona praleidžia per mažai laiko dviese, Simonas pakvietė ją romantiškų pietų į jų namų virtuvėje įrengtą restoraną, kurio šefu tapo pats supertėtis.

„Tiesiog norėjau nustebinti žmoną – apsirengti savo vestuvinį kostiumą ir leisti jai atsikvėpti nuo sunkių darbų. Ievai buvo keista, kad aš iki šiol nesu ragavęs rameno ir jau buvome sutarę po karantino eiti jo ragauti į miestą. Galiausiai nusprendžiau nelaukti karantino pabaigos ir jį pagaminti pats. Po to kilo mintis paruošti užkandį, o po visko – ir desertą. Tik porą valandų praleidęs virtuvėje supratau, kad gavosi ne prasčiau nei gerame restorane, – džiaugėsi Simonas, į maisto gaminimą žvelgiantis kaip į terapiją. – Jei virtuvėje būti kančia, tai tikrai nenorėsi gaminti, bet jei priimsi tai kaip tam tikrą meditacijos formą, laikas virtuvėje tiesiog praskries. Man patinka klausyti muzikos, šokti, dainuoti ir gaminti vienu metu. Tikiu, kad kartais dėl to gali nukentėti kokybė, bet meilė, įdėta gaminant, viską atperka.“

Patiekalai žmogui atsiėjo vos pora eurų

Būdamas vaikų priežiūros atostogose Simonas virtuvėje sukosi kasdien ir net buvo įkūręs rubriką „Belaukiant Žmonos“, kurioje gamino patiekalus iš darbo grįžtančiai žmonai.

„Su trečiu vaiku atostogų išėjo žmona ir viskas apsivertė. Dabar ji gamina daugiau, o patiekalai jai pavyksta kur kas skaniau. Aš beprotiškai mėgstu jos maistą ir Ievai labai patinka juo lepinti mūsų šeimą, tad įsiterpiu rečiau, bet nustebinu kažkuo išskirtiniu. Su pavasariu mano noras gaminti vėl sužydėjo, tad dabar virtuvėje manęs daugiau ir daugiau, – džiaugėsi vyras, atradęs malonumą maistą gaminti kartu. – Tai puiki galimybė kurti, improvizuoti, bendrauti ir mėgautis buvimu dviese.“

Išsikėlęs iššūkį „Čia pigu“, Simonas stengiasi kokybišką maistą gaminti kuo pigiau. Jau įgudęs parduotuvėse ieškoti pigių, bet kokybe niekuo nenusileidžiančių produktų supertėtis sako, kad devyni eurai už trijų dalių vakarienę dviems – lengvai įveikiama užduotis.

„Po vakarienės liko ir maisto, ir produktų, tad jeigu skaičiuotume vieno žmogaus pavalgymą mano namų restorane, tilptume į vos 2-3 eurus.“

Simono Urbono trijų dalių pietūs

Vyriškas humusas

Jums reikės:

– Tradicinės 400 g (240 g be skysčio) skardinės konservuotų avinžirnių
– 2-3 valg. š. konservuotų avinžirnių skysčio
– 1-2 skiltelės česnako
– 1-2 valg. š. šviežiai spaustų citrinos sulčių
– druskos ir pipirų pagal skonį
– 1 šaukštelio rūkytos paprikos miltelių ir pusės šaukštelio kumino
– 3 valg. šaukštų ypač tyro alyvuogių aliejaus ant viršaus, kad nedžiūtų, jei valgysite ne iškart

Gaminimo eiga:

Visus ingredientus sudedame į malūną, išskyrus alyvuogių aliejų. Malame iki vientisos masės. Patiekiame su šviežiomis lazdelėmis supjaustytomis morkomis ir salierų kotais.

Desertas „Greitutis“

Jums reikės:

– 180 g „Basic“ sausainių
– 200 g natūralaus „Rimi“ jogurto
– uogų pagal skonį

Gaminimo eiga:

Sausainius sumalame arba sutraiškome rankomis. Į stiklinę ar desertinę taurę įdedame kelis šaukštus jogurto, ant viršaus užpilame sutraiškytų sausainių ir užbarstome uogomis.

Ramenas (3-4 porcijos)

Jums reikės:

Sultiniui:

– 600 g vištienos su kaulais ir odelėmis
– 2-3 morkų
– 1-2 svogūnų
– shiitake grybų
– šviežios imbiero šaknies
– vandens
– aliejaus

Sriubai:

– rameno makaronų
– 0,5 batato
– 150 g pievagrybių
– 2-4 kiaušinių
– svogūnų laiškų
– tvirtų garbanotų salotų
– jūros dumblių lakštų
– sojos padažo
– ryžių acto (galima keisti balto vyno arba obuolių actu)
– šaukšto cukraus

Gaminimo eiga:

Pirmiausia verdame sultinį. Keptuvėje įkaitiname truputį aliejaus ir apkepiname vištieną iki apskrudimo. Į didelį puodą dedame apskrudusią vištieną su kaulais ir odelėmis, morkas, svogūną, imbiero gabaliuką, kelis shiitake grybus. Pabarstome druska. Įpilame vandens, kad apsemtų, užverdame ir, sumažinę ugnį, paverdame valandą ar pusantros.

Kol verda sultinys, ruošiame kiaušinius. Juos dedame į puodą su šaltu vandeniu, užverdame ir paverdame tris minutes. Kiaušinius iškart perkeliame į labai šaltą vandenį, kad lengviau nusiluptų. Vėliau pamerkiame juos į ketvirtadalį stiklinės, pripiltos sojos, sumaišytos su trupučiu šalto vandens ir šaukšteliu cukraus. Viską dedame į šaldytuvą.

Imamės, kas liko. Į keptuvę su įkaitintu aliejumi dedame plonai pjaustytus batatus. Pakepame, kol apskrus. Toje pačioje keptuvėje pakepame shiitake grybus. Jiems apskrudus, į keptuvę įpilame šlakelį sojos padažo. Pakepame dar kelias minutes, kol padažas karamelizuosis. Susmulkiname svogūno laiškus, keletą pasiliekame pagražinimui. Sukapojame jūros dumblių lakštus ir išverdame makaronus pagal instrukciją, kurią rasite ant pakuotės.

Baigus virti sultiniui, nukošiame jį sieteliu. Vištienos odeles nulupame, mėsą suplėšome rankomis ar šakute. Į nukoštą sultinį pilame porą šaukštų sojos padažo ir tiek pat ryžių acto. Į dubenį dedame makaronus, plėšytą vištieną, batatus ir nepjaustytus svogūnų laiškus. Viską užpilame sultiniu ir uždedame pakepintus grybus. Įtaisome salotos lapą ir uždedame marinuoto kiaušinio puselę arba dvi.

Pasidengiame stalą, pasipuošiame, uždegame žvakes ir pasijuntame lyg restorane. Skanaus!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį. Daugiau informacijos Taisyklėse ir info@delfi.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)