Kai norisi ragauti ir tyrinėti

Singapūro kino meistras Eric Khoo, atgaivinęs savo šalies kino pramonę ir pirmasis pristatęs Singapūrą tarptautiniame kino žemėlapyje, jautriame ir šviesiame filme „Ramenai“ sulieja maisto kultūrą ir šeimos dramą, kuomet atrandami ne tik slapti gardžiausi receptai, bet ir giliai užkastos šeimos istorijos.

Režisierius jautriai ir atidžiai atskleidžia tradicinių patiekalų gamybos subtilybes, magiškų ingridientų galią bei kulinarinio šeimos paveldo svarbą. Filme „Ramenai“ gausu apetitą žadinančių scenų, apipintų įtraukiančia siužeto linija. Tai istorija, vedanti į tobulo skonio ir artimo santykio paieškas - kur viskas susiję tarpusavyje: bendravimas, artumo jausmas ir maisto kultūra.

Filme pasakojama jauno virtuvės šefo Masato (Takumi Saitoh) istorija, kuris siekdamas atrasti tiesą apie savo praeitį, palieka gimtuosius namus Japonijoje ir leidžiasi į kulinarinę kelionę į Singapūrą, kur jis atranda ne tik skaniausius receptus, bet ir ilgai laikytas šeimos paslaptis. Masato šeima, kilusi iš Singapūro vis dar prisimena japonų invaziją į savo kraštą antrojo pasaulinio karo metais ir šis prisiminimas dramatiškai veikia tarpusavio santykius.

Egzotiškos kultūros skonis

Maisto kultūra suartina bei išryškina skirtingų pasaulio kraštų ypatybes. Kulinariniai filmai nukelia mus ne tik į skonių ir kvapų kelionę, bet ir skleidžiasi kultūrinio pažinimo spalvomis. Kulinarinis paveldas, ilgas tradicijas išlaikę receptai, atidumo reikalaujantis gaminimo būdas daug pasako ir apie Japonijos žmonių savybes, savitą tautos identitetą. Ir kaipgi be japoniškosios ramenų sriubos, į kurią nurodo filmo pavadinimas. Jai suteikiama ypatinga reikšmė atspindint japonų ir singapūriečių santykį. Šiame filme susilieja istorinė atmintis, kuri skiria, ir maistas, kuris vienija.

Kaip pasakojo baro „Ramenai ir pagaliukai“ direktorė Eglė Poškaitė, Japonijoje makaronai virto neatsiejama kultūros dalimi. „Tikras japonas ramenus šliurpia kasdien ir greitai, nors sultinys šiam patiekalui verdamas ilgai, net apie 12-18 valandų, o ypatingo skonio makaronus geba pagaminti tik japonų kultūrą išmanantys šefai. Išskirtinis patiekalo skonis ir tekstūra žadina vaizduotę ir pojūčius. Tik skanus maistas gali suteikti žmonėms teigiamas emocijas. Be to, maistas ir skirtingi patiekalai atskleidžia kultūrų ypatybes, tautos skonio suvokimą ir šalies žemės teikiamas gėrybes“, - pasakojo E. Poškaitė.

Žiūrint filmą, rodos, gaunate pilną dubenį tobuliausios ramenų sriubos po varginančios darbo dienos – tai kaip tik tai, ko reikia jūsų kūnui ir sielai. Tai gardus ir šiltas delikatesas pasiilgusiems jautrių šeimos dramų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį. Daugiau informacijos Taisyklėse ir info@delfi.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją