Tad nenuostabu, jog studijos „Universal Pictures“ su „Illumination“ vis dar bando melžti šią pelningą karvę. Na, o praėjus vos dviems metams nuo 2022 metų hito „Pakalikai 2“, dienos šviesą pamato jau ketvirtoji „Bjauriojo aš“ dalis, kurią surežisavo ilgamečiai studijos „Illumination“ animatoriai Chrisas Renaudas su Patricku Delage’u.

Apie ką mes čia…

Bandantis gyventi teisingą šeimyninį gyvenimą su žmona Luse ir keturiomis atžalomis, Gru pagaliau pajaučia tikrą ramybę, kol vieną dieną jis nesusiduria su senu priešu – ką tik iš kalėjimo pabėgusiu Maksimu Le Malu, kuris visa širdimi trokšta atkeršyti Gru ir pakenkti jo artimiausiems. Neturėdamas kitos išeities, Gru privalo stoti į nelygią kovą su Maksimu, kurioje jam teks pasinaudoti visu savo gudrumu.

Kūrinio turinys

Nors paskutiniai trys „Bjauriojo aš“ serijos filmai neprilygo pirmosioms dalims, jie vis dar buvo be galo smagūs ir sugebantys suteikti tiek jaunam, tiek ir vyresniam animacinio žanro entuziastui visai smagią pramogą. Tad eidamas žiūrėti šios naujosios dalies laukiau būtent to – lengvos pramogos. Ir ją gavau, nors tiesą pasakius, žiūrint šį filmą jau jautėsi kūrėjų idėjų stoka, nes tiek siužetas, tiek ir juokeliai pradėjo tam tikrais momentais kartotis.

Būtent dėl to filmukas ne taip žavi kaip anksčiau, nes pimpačkiukų perteklius ekrane, Gru bandymai kapstytis iš konkrečių situacijų ir visiškai klišinis blogiukas nesuteikė šiai, jau ketvirtai pagrindinės serijos daliai, jokio išskirtino cinkelio, kuris leistų bent kažkiek išskirti ją iš kitų studijos „Illumination“ projektų apie Gru nuotykius. Bet vėlgi, filmas kaip jau užsiminiau, vystomas be galo lengvai, kas jį ir gelbėja nuo visiško nusivylimo.

Kalbant apie pagrindinius personažus, tai ryškiausiu be Gru čia tampa jaunėlis, su kuriuo ir vyksta geriausios kuriozinės situacijos. Jos pagyvina siužetą, o taip pat šiek tiek pašiepia tėvystės naštą. Na, nes kas turi vaikų tikriausiai atpažins save vienoje ar kitoje situacijoje. Pimpačkiukai kaip visada, įkyriai juokingi, bet kažkaip ne tokie originaliai žavūs kaip visada, o blogietis Maksimas greitai užmirštamas. Jo tipažas tai toks iš „Pakalikų 2“ ir „Bjauriojo aš 3“ antagonistų suplaktas kokteilis, tad jokio išskirtinumo šis blogiukas neturi, apart to, jog atrodo lyg apvogęs Ryčio Cicino garderobą. Gru ir jo priešo širdies damos visai neblogai įterptos į siužetą vien dėl jų pakankamai žavaus atsiskleidimo.

Bendrai, gavosi toks paprastas, pasipinigavimui skirtas tęsinys, kurį pasižiūrėti tikrai verta, nes kaip ne kaip, humoro čia pilna, bet, deja, iki pirmų dalių originalių idėjų „Bjaurusis aš 4“ nepritempia.

Techninė juostos pusė

Čia jau priekaištų jokių, nes visos serijos filmukai išlaiko kokybę ir sugeba pamaloninti akis kruopščiai pristatyta animacija ir jos spalvingomis detalėmis. O smagiausia, jog „Illumination“ neišleidžia tam šimtų milijonų dolerių, kaip tą daro kokia studija „Walt Disney“.

Garso takelis filmuke irgi smagus bei kas svarbiausia, žvaliai nuteikiantis naujam Gru gyvenimo skyriui. Filme skamba daug gražių kūrinių, tarp kurių Pharrello Williamso, Guns N’ Roses, Lynyrd Skynyrd, Bee Gees ar Lil Yachty hitai. Filmo vaizdo montažas irgi šaunus, ypač įtemptose veiksmo scenose jis buvo neįkainojamas.

Aktorių kolektyvinis darbas

Tradiciškai, šį filmą irgi žiūrėjau originalo kalba, dėl ko atsiliepti apie lietuvišką dubliažą negaliu, nors esu matęs kelias ankstesnes lietuvių aktorių įgarsintas dalis ir viskas su dubliažu buvo gerai.

Na, o pasirinkus originalų variantą, žiūrovas turi progą išgirsti Steve’ą Carellą, Kristen Wiig, Willą Ferrellą, Joey’ą King, Sofią Vergarą, Steve’ą Cooganą ir dar daug kitų Holivudo žvaigždžių.

Verdiktas

„Bjaurusis aš 4“ – jokių naujų vėjų ar išskirtinių idėjų į seriją neatnešęs, bet lengvo humoro nestokojantis ir vizualiai toks pats šaunus animacinis projektas, kurio pagrindinis tikslas suteikti žiūrovams smagią pramogą pasiteisina. Ir nors ketvirtoji dalis nusileidžia ankstesnėms, tai vis dar dėmesio vertas animacinio žanro atstovas, kuris visa galva lenkia daugelį kitų panašaus pobūdžio filmų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją