Na, bet Davidas neužmigo ant laurų ir dar po metų pristatė žvalų „Greitų ir įsiutusių“ šalutinį projektą „Hobsas ir Šo“, kurį irgi lydėjo sėkmė. Tad per nepilnus keturis metus Davidas Leitchas tapo šių dienų veiksmo filmo žanro virtuozu, kurio statusą galutinai užtvirtino chuliganiškas 2022 metų studijos „Sony“ hitas „Kulkų ekspresas“.

Ir dabar, praėjus dvejiems metams nuo „Kulkų ekspreso“ pasirodymo, atėjo laikas naujam iššūkiui – populiaraus 1980-aisiais rodyto amerikiečių serialo „Kaskadininkas“ perdirbiniui su Ryanu Goslingu priešaky. Kaip jam pavyko, sužinosite jau netrukus.

Apie ką mes čia…

Atsidūręs savo buvusios merginos Džodės Moreno režisuojamame fantastiniame filme, kaskadininkas Koltas Siversas netrukus gauna svarbią užduotį – rasti dingusią filmo žvaigždę Tomą Raiderį, be kurio filmavimas bus sustabdytas, o jis galiausiai neteks darbo. Tačiau vos tik pradėjęs jo ieškoti Koltas sužino, jog aktorius buvo įsivėlęs į kažką nusikalstomo ir rasti jį bus didelė problema. Maža to, jis pats patenka į rimtus nemalonumus, iš kurių jam bus labai sunku išsikapstyti.

Kūrinio turinys

Tikriausiai ne daug iš jūsų yra žiūrėję 1981–1986 metais rodytą amerikiečių serialą „Kaskadininkas“, kuriame pagrindinį vaidmenį atliko Lee Majorsas. O man tokia proga kažkada pasitaikė. Iki šiol puikiai pamenu, kai vaikystėje šis televizinis projektas buvo rodomas per vieną iš lenkiškų kanalų (tikriausiai „Polsat“). Ir vos tik sužinojau, kad Davidas Leitchas kuria filmą pavadinimu „Kaskadininkas“ pagalvojau, ar tai nebus šio serialo perdirbinys. Tad šiuo, konkrečiu atveju, nuojauta manęs neapgavo.

Na, o tendencija perkelti 80-ųjų amerikietiškus televizinius hitus į didžiuosius ekranus tęsiasi jau kurį laiką, bet, deja, ne visi projektai galėjo pasigirti sėkme. Pavyzdžiui, 2006 metų „Majamio policija“ ar 2010 metų „A komanda“ patyrė milžinišką finansinį fiasko bei nesulaukė norimo žiūrovų palaikymo, kai tuo tarpu „Nevykėliai po priedanga“ su „Ekvalaizeriu“ tapo tikrais hitais. Ir aš labai tikiuosi, kad tokiu pat keliu eis „Kaskadininkas“, nes tai išties smagus bei jokios gėdos originalui nedarantis kūrinys.

Žinoma, lyginti su serialu nenoriu, nes iš serialo perteikta tik esminė idėja, kuri filme pateikiama vos ne pačiame gale. Tai lemia, kad Davido Leitcho surežisuotas projektas yra puikus įvadas į būsimą kitų filmų (jeigu jie bus) istoriją. Deja, „spoileriai“ nepageidaujami, todėl vėl tenka rašyti abstrakčiai.

Pagrindinis filmo siužeto patrauklumas – veikėjo Kolto metamorfozė ir jo gyvenimo tikslo paieškos, be kurių ši istorija negalėtų gyvuoti. Tad pasinerti į pavojingą kaskadininkų darbą, pamatyti iš šono, kaip atrodo didelių blokbasterių filmavimo užkulisiai ir įsivelti kartu su Koltu į milžiniškus nemalonumus bus ne tik įmanoma, bet ir privaloma. Kodėl? Nes juosta tiesiog kaip magnetas įtraukia savo lengvumu į paprastą, bet tuo pačiu smagiai žavų siužetą, kuriame netrūksta veiksmo, įtampos ir humoro.

Veikėjai filme irgi spalvingi. Taip, matome čia ne vieną išskirtinį antraplanį personažą, bet visgi visas dėmesys atitenka karikatūriškai žaviam Koltui Siversui, kurio kietumas, naivumas, romantiškumas ir kartu apgalvotas baikštumas peržiūros metu sukelia milžinišką empatiją jam. Be galo šaunus veikėjas, kuris užpildo savimi kiekvieną sceną, net jeigu ten yra ir kiti ne ką mažiau įdomūs veikėjai. Apie kitus personažus, manau, neverta kalbėti, nes noriu išsaugoti tam tikrą intrigą. Bet turiu papasakoti tai, jog tarp Kolto ir režisierės Džodės buvo tarsi jaučiama chemija. O tai, manau, labai svarbu, nes kitaip šiame filme pateikta istorija visiškai nesudomintų.

Ar filmas turi minusų? Taip, turi vieną minusą, kuris mane šiek tiek suglumino. Eidamas žiūrėti Davido Leitcho filmo, tikėjausi pamatyti brutaliai atrodančius epizodus su atvirumu spinduliuojančiais smurtiniais momentais, o čia, deja, „N-13“ (angl. „PG-13“) cenzas. Na, bet tiek to, nes juosta nenuvilia, suteikia smagią pramogą kino salėje.

Techninė juostos pusė

Filmas savo techniniais sprendimais nelabai nutolsta nuo jau paminėtų ankstesnių režisieriaus darbų „Deadpool 2“ ar „Hobsas ir Šo“, todėl CGI čia pakankamai daug, o ir produkcijos dizainas atrodo galingai. Meninis apipavidalinimas su grimu, kostiumais ir dekoracijomis leidžia pasinerti į sklandžiai ekrane vystomą istoriją, o smagiais muzikiniais kūriniais perpildytas garso takelis sukuria gerą atmosferą.

Kameros darbas irgi puikus, nes visos veiksmo scenos nufilmuotos pakankamai gerai, o tuo tarpu nestandartiniais sprendimais papuoštas vaizdo montažas yra vienas iš įdomesnių šios juostos techninės dalies kozirių.

Aktorių kolektyvinis darbas

Jeigu sekate aktoriaus Ryano Goslingo karjerą, galėjote, tikriausiai, pastebėti, jog jis pastaruoju metu palaipsniui virsta į veiksmo kino žvaigždę, tuo pačiu atitoldamas nuo rimtų draminių vaidmenų. Ir šiame naujame Davido Leitcho filme jis tokiame amplua tiesiog žydi. Tad vaidybos prasme Ryanas išspaudžia viską, ką tik gali, o ir veiksmo epizoduose į jį yra išties malonu žiūrėti. Trumpai kalbant, universalus visame kame aktorius.

Kitas svarbus vaidmuo filme atiteko aktorei Emily Blunt, kurios suvaidintas personažas ekrane gal ir neatrodė pernelyg įdomiai, palyginus, pavyzdžiui, su jos puikiu draminiu pasirodymu „Openheimeryje“, bet visumoje jai patikėtą Džodės vaidmenį Emily suvaidino tikrai įtikinamai.

Iš kitų aktorių filme išskirti norėčiau Aaroną Taylorą-Johnsoną, Winstoną Duke’ą, Hannah Waddingham, Teresą Palmer ir Stephanę Hsu. Jų pasirodymai filme buvo neblogi, kai kur karikatūriniai ir šabloniniai, bet tuo pačiu savotiškai žavūs.

Verdiktas

„Kaskadininkas“ – spalvingai triukšmingas, smagiai lengvas, gero veiksmo ir puikiai siužetą humoru pripildantis didelio biudžeto komiškas veiksmo kino reginys, kurio didžiausiais privalumais yra Davido Leitcho režisūra, aktoriaus Ryano Goslingo charizma ir vietoje nestovintis siužetas. Trumpai kalbant, idealus, vasariškas blokbasteris, kuriam neturėtų būti gaila skirti brangų laiką.