Apie ką mes čia…

Vieną dieną FTB agentė Li Harker gauna svarbią ir iki šiol neišspręstą serijinio žudiko pravarde „Sielų kolekcionieriaus“ bylą. Tačiau netrukus ji suvokia, jog turi reikalą ne su standartiniu maniaku, o į okultizmą paskendusiu nusikaltėlių, kuris artimiausiu metu vėl smogs. Norėdama jį sustabdyti, Li privalo suvokti visus ženklus ir užuominas, kurias prieš tai paliko žudikas, kitaip vėl bus pralietas nekaltųjų kraujas.

Kūrinio turinys

Serijinių žudikų tema vis dar ant bangos, nes kitaip tokie filmai kaip „Sielų kolekcionerius“ tiesiog neturėtų šansų pasirodyti didžiuose kino ekranuose. O smagiausia, jog kai kurios kino studijos netgi pasiryžusios investuoti pinigus į autorines vizijas, kaip šiuo konkrečiu atveju, nes būtent originalumas dažniausiai ir pritraukia žiūrovus į kino teatrus.

Šios naujos juostos istorija yra pakankamai paini, todėl nenorėdamas atskleisti pernelyg daug detalių, šįkart būsiu mažiau kalbus, nes tiesiog nenoriu gadinti Jums įspūdžių, nes tai išties dėmesio vertas ir intriguojančiais siužetiniais sprendimais papuoštas darbas, kuris savo ruožtu nenusileidžia tokiems Davido Fincherio hitams kaip „Septyni“, „Zodiakas“ ar „Mergina su drakono tatuiruote“.

Kodėl paminėjau būtent šio kino grando sukurtus projektus, o ne tarkim kitus temą gvildenančius filmus ar serialus? Viskas labai paprasta. „Sielų kolekcionierius“ yra ne tik panašus savo pateikimu, stiliumi, bet ir turintis identiškus dramaturginius bruožus kaip ir paminėtos juostos. Aišku, dar pridėčiau vieną filmą – legendinį penkis „Oskarus“ susižėrusį „Avinėlių tylėjimą“, kuris tapo nemenku įkvėpimu režisieriui Ozui Perkinsui rašant šiai juostai scenarijų. Tad manau suprantate, kokio kalibro filmą mes gavome.

Labiausiai iš visko čia išsiskiria mistiškai pateikta ir daug mįslių turinti detektyvinė siužeto pusė, kuri jau nuo pat pirmos scenos įtraukia savo gerai apgalvotais siužetiniais sprendimais ir paleidžia tik artėjant link pabaigos. O išaiškėjus kraupiai tiesai, kurią taip kruopščiai bandė visą filmą saugoti režisierius, filmas sugeba suteikti nemenką peną apmastymams. Trumpai tariant – šokiruojantis reginys.

Personažams filme buvo skirta daug ekraninio laiko, bet tik du iš jų buvo išskirtiniai – maniakas ir jį medžiojanti detektyvė. Stebėti jų katės ir pelės žaidimą man buvo nejauku, bet kartu ir įdomu, todėl emocijos peržiūros metu iš manęs liejosi laisvai, nes tokio gerai sukurto detektyvo su trilerio ir siaubo elementais reikėtų gerai paieškoti. Ypač atsižvelgus į šiuolaikinio kino problemą – pasikartojimus ir tam tikrus originalumo trukumus.

Filmas nėra lengvas, jame yra kraupių epizodų, o ir nenuteikia jis jokiai maloniai peržiūrai, bet dėl to jis ir laimi, nes tai su dideliu atsidavimu ir vizija sukurtas snobiškam kinui priklausantis pasakojimas, kurį būtinai raginu įvertinti kiekvienam žanro ir gurmaniško kino gerbėjui.

Techninė juostos pusė

Jeigu žiūrėjote jau paminėtą Davido Fincherio „Zodiaką“, tai nieko naujo apie šios Ozo Perkinso surežisuotos juostos techninę dalį nepasakysiu, nes ji savo filmavimo stiliumi ir produkcijos dizainu yra gimininga 2007 metų projektui.

Tai kruopščiai nufilmuotas ir dėka sklandžiai sudėlioto montažo puikiai sugebantis išlaikyti intrigą iki pat finalinių titrų, o šiurpiais skambesiais papuoštas garso takelis tam tikrais momentais paverčia rodomą ekrane veiksmą į įtampos nestokojantį reginį.

Aktorių kolektyvinis darbas

Jeigu bent kažkiek domitės kinu, manau pastebėjote, jog Nicolas Cage’as pagaliau pradėjo vaidinti originaliuose ir nekomercinio pobūdžio projektuose, kurie yra tiesiog geri. Ir nors tai nėra masiniam žiūrovui skirti projektai, jie puikiausiu būdu įrodo, kokiu universaliu bei talentingu aktoriumi yra šis žmogus. „Sielų kolekcionierius“ nėra to išimtimi, nes čia jam atiteko kraupaus maniako vaidmuo, kuriuo jis gyveno. Tiesa, Nicolo filme nėra tiek daug, kaip to norėtųsi, nes kaip ne kaip, jis atliko antro plano vaidmenį, bet užtat kokį gerą.

Dramatiškiausias ir psichologiškai sunkus vaidmuo filme atiteko Maikai Monroe, kuri lygiai taip pat, kaip ir jau paminėtas „Oskaro“ laureatas, leido patikėti jos įkūnyta pagrindine veikėja. Kai kuriais momentais net sunku buvo žiūrėti į jos vaidinamos detektyvės apsėdimą maniaku, dėl ko pats filmas galiausiai pavirto į solidų talentingos aktorės šou.

Iš kitų įsimintinai vaidmenis atlikusių aktorių verčiausi paminėjimo būtų Alicia Witt, Kiernan Shipka ir Blairas Underwoodas.

Verdiktas

„Sielų kolekcionierius“ – šiurpą sukeliantis, nepatogus ir intrigą iki pat finalo sugebantis išlaikyti psichologinis siaubo trileris, kurio pagrindinės serijinio žudiko paieškų temos genialus pristatymas nenusileidžia patiems geriausiems tokio pobūdžio projektams. Vienareikšmiškai – vienas įsimintiniausių pastarųjų kelerių metų žanro atstovų ir vienas iškiliausių 2024 metų filmų, kurį būtina pamatyti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją