Naujausias tokio pobūdžio animacijos hitas, kuris pasirodė ir mūsų šalies kino teatruose, yra naujasis žinomo iš tokių hitų kaip „Orų mergaitė“ ir „Tavo vardas“ anime genijaus Makoto Shinkai darbas „Suzume“.

Ar šis filmas irgi yra vertas dėmesio, kaip mano išvardinti modernaus anime šedevrai?

Apie ką mes čia…

Gyvenanti Kiūšiū mieste paprastą, visiškai niekuo neišsiskiriantį gyvenimą, septyniolikmetė vidurinės mokyklos moksleivė Suzume Ivato vieną dieną sutinka žavų paslaptingą vaikiną, kuris ieško apleistų vietų. Nurodžiusi jam kryptį, mergina netikėtai juo susižavi. Suzume tik nenutuokia, kad ši iš pirmo žvilgsnio nekaltai atrodanti pažintis visai netrukus atvers tiek jai, tiek milijonams kitų nieko nenutuokiančių žmonių, pragaro vartus.

Kūrinio turinys

Praėjo kelios dienos po šio filmo peržiūros, bet iki šiol negaliu patikėti, koks gi tai ypatingai gražus ir širdį virpinantis filmas. Jį privalo pamatyti ne vien anime gerbėjai, bet ir tie žmonės, kuriems filmuose rūpi geros, emocionaliai nuoširdžios ir stiprios istorijos. Ir nesvarbu, kad tos istorijos yra perteikiamos per animacijos žanrą. Patikėkite manimi, čia galime rasti tokių perlų ir tokių genialių siužetų, kuriems pavydėtų net ir pačių geriausių vaidybinių filmų kūrėjai. Ir anime stiliaus projektai yra vieni iš geriausių tokio tipo pasakojimai.

Daugžodžiauti apie šią juostą nenoriu, nes tikrai neturiu tikslo „išspoilinti“ jums svarbiausių detalių, kurios leido man dviem valandoms pasinerti į šį be galo gražų, nenuobodų ir jautrų pasakojimą. Pasakojimą, kuriame pati istorija buvo išdėstyta taip stipriai, kad vietomis negalėjau sulaikyti ašarų. O tai, bent jau man, yra tikrai retas atvejis žiūrint animacinius filmus, todėl vien už tokį nuoširdžiai jautrų momentą šio filmo peržiūros metu negailiu šiai juostai komplimentų.

Siužetinė linija yra padalyta į du labai skirtingus vienas nuo kito skyrius, nes pirmoje dalyje gauname ganėtinai paprastą, įtraukiančią bei žvalumo nestokojančią istoriją, kuri vienu momentu pavirsta į visai kitokį, žymiai gilesnį ir prasmingesnį reginį. Tad tokia siužetinės linijos metamorfozė paverčia šį anime projektą pakankamai solidžiu bei labai rimtas temas gvildenančiu pasakojimu, kuriame atsiranda vietos aktualioms ir daugeliui iš mūsų artimoms socialinėms temoms.

Personažai filme taip pat nuostabūs, todėl sekti juos ir mėgautis tuo, ką kiekvienas iš jų čia darė, man buvo be galo malonu. Jų daugiasluoksniškumas pavergia. Vien jau ko verta Suzume ir jos paslaptinga, netikėtų siužetinių vingių kupina ir nenuspėjama kelionė. Tačiau ir be jos buvo keli labai ryškūs ir prasmingi veikėjai, be kurių ši istorija galimai net nebūtų tokia jautri. Bet, kaip ir pridera „spoilerių“ vengiančiam žmogui, apie kitus personažus nutylėsiu.

O apie ką galiu prasitarti, tai apie kelis siužetinę filmo liniją pagyvinusius aspektus. Juostoje yra nemažai humoro, kuris iš vienos pusės atrodo pakankamai absurdiškai, bet iš kitos pusės - gana originaliai, todėl sakyti, kad filme juokeliai yra nuvalkioti, šabloniniai ir klišėmis apipinti, kaip ir negalima. Dar prie viso to pridėkime nuostabiai įgyvendintą veiksmą, kuris užgniaužia kvapą, ir gausime galingą bei įtampos nestokojantį reginį.

Tad noriu nuoširdžiai rekomenduoti pamatyti kine šį nuostabų anime filmą, kuris, tikiu, ne vienam iš jūsų sukels be galo gražius ir šiltus jausmus, o gal net ir privers nuridenti per skruostą ašarą, kaip atsitiko man.

Techninė juostos pusė

Nuoširdžiai – tai vienas gražiausių mano matytų animacinių filmų kino salėje, nors esu pasižiūrėjęs jų tikrai daug. Stulbinantis detalumas, spalvingumas, filmavimo bei piešimo technikos, kurios leido peržiūros metu pajusti, kad ši juosta yra gyva, kupina įvairiausių siurprizų. O kokia čia nuostabi, jaudinanti ir epiškumo nestokojanti muzika, kuri tapo vienu iš svarbesnių šios jausmingos juostos kozirių. Žinoma, pagirti noriu ir vaizdo montažą, kuris taip pat leido patirti nenuobodų, sklandžiai sukaltą ir įtraukiantį nuotykį kartu su Suzume.

Aktorių kolektyvinis darbas

Filmukas yra rodomas japoniškai su lietuviškais titrais, todėl apie jokį dubliažą šiuo atveju nėra kalbos. Tačiau įgarsinusių pagrindinius personažus aktorių balsai puikiai juos atspindėjo. Tad iš pagarbos, manau, reikia paminėti kelis iš jų, be kurių tiek Suzume, tiek jos bičiuliai nebūtų tokie šarmingi. O filmo pagrindinius personažus įgarsino Nanoka Hara, Hokuto Matsmura, Eri Fukatsu, Shota Sometani, Sairi Ito ir Kana Hanazawa.

Verdiktas

„Suzume“ – stulbinančio grožio, jautrumo ir nuoširdumo kupinas naujasis anime genijaus Makoto Shinkai darbas, kuris pavergia tiek savo įtraukiančiai giliu pasakojimu, tiek įvairiausiomis žanrinėmis technikomis, o solidus veiksmas ir nenuvalkiotas japoniškas humoras tik dar labiau išryškina šios juostos privalumus.

Anonsas:

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją