Šįkart savo laukiamiausių filmų sąrašą nusprendžiau padalyti į dvi dalis – filmus, kuriuos labai noriu pamatyti kino salėje, bei filmus, kurie atkeliaus tiesiai į vieną ar kitą platformą. Tiesa, čia nerasite meninių filmų, kurie dažniausiai rodomi festivaliuos ar apdovanojimų sezonuose, nes manau, kad pirmiausia filmai turi būti pramoga žiūrovui, o ir pernelyg daug informacijos apie tokio pobūdžio filmus nėra.

Ir taip, tai bus labai subjektyvūs, bet kartu ir universaliai atrodantys sąrašai, nes nemažai filmų, kuriuos išvardinsiu, laukia milijonai žmonių visame pasaulyje.

10 laukiamiausių metų KINO filmų

„Vikingas“ (angl. „The Northman“) – padovanojusio mums „Raganą“ (angl. „The Witch“) ir „Švyturį“ (angl. „The Lighthouse“), kino virtuozo Roberto Eggerso naujasis filmas, kurio veiksmas persikels į vikingų epochą Islandijoje, asmeniškai man yra laukiamiausias. Tema yra įdomi, aktorių kolektyvas stulbinantis, o režisieriaus talentas sukelti baimę ir natūralų siaubą – milžiniškas, todėl turėtume sulaukti brutaliai epiško reginio kine.

Filmas „Vikingas“

„Betmenas“ (angl. „The Batman“) – po labai daug komiksinių ir fantastinių elementų turinčių Gotamo miesto gynėjo pasirodymo Zacko Snyderio kuruojamoje kino visatoje, žiūrovai galiausiai pamatys dar vieną tikrovišką ir prie detektyvinės temos priartintą Betmeno istoriją su Robertu Pattinsonu pagrindiniame vaidmenyje ir Mattu Reevesu režisieriaus kėdėje.

Filmas „Betmenas“

„Neįmanoma misija 7“ (angl. „Mission Impossible 7“) – su kiekviena nauja dalimi pakelianti savo kartelę šnipų temos veiksmo filmų serija nežada sustoti ir po labai sėkmingos šeštos dalies atverčia naują istorijos puslapį, kuriame ir vėl visame gražume matysime nutrūktgalviškus triukus atliekantį Tomą Cruise‘ą. Manau, kad tai bus kiečiausias metų veiksmo filmas.

„Įsikūnijimas 2“ (angl. „Avatar 2“) – pelningiausias visų laikų filmas, kuriam beveik pavyko pasiekti 3 milijardų dolerių ribą, galiausiai turės tęsinį, kurio buvo laukiama ilgus trylika metų. Ar ši nauja juosta bus tokia pat revoliucinė kaip ir pirmtakas? Laikas parodys, bet kai filmo režisieriumi yra tas pats Jamesas Cameronas, galima nebejoti, jog tai bus vienas ryškiausių šių metų kino reginių.

Filmas „Įsikūnijimas 2“

„Babilonas“ (angl. „Babylon“) – nors dramas aš labai mėgstu žiūrėti namie, tačiau naujo Damieno Chazelle‘o filmo kine tikrai nepraleisiu. Ką reikia žinoti apie šį filmą? Jo režisieriumi yra „Atkirčio“ (angl. „Whiplash“) ir „Kalifornijos svajų“ (angl. „La la Land“) kūrėjas, filmo tema – auksinis Holivudo amžius, o pagrindiniuose vaidmenyse Bradas Pittas, Tobey‘is Maguire‘as ir Margot Robbie.

„Asas: Maverikas“ (angl. „Top Gun: Maverick“) – praėjus 36 metams nuo kultinio originalo, Tomas Cruice‘as sugrįžta prie savo ikoniško vaidmens ir mums visiems parodys, koks jis yra kietas ne tik atliekant kaskadinius triukus, bet ir skraidydamas padangėse. Tad žiūrovams žadamas nostalgiškas ir labai efektingas 80-ųjų kino legendos sugrįžimas.

Filmas „Asas: Maverikas“

„Helovinas pasibaigia“ (angl. „Halloween Ends“) – 2018 metais atgaivinę legendinę siaubo frančizę ir pristatę tiesioginį originalaus 1978 metų filmo pratęsimą, režisierius Davidas Gordonas Greenas su prodiuseriu Jasonu Bloomu šiais metais užbaigs savo pradėtą trilogiją ir Maiklo Majerso siautėjimą. Senoji ir naujoji aktorių komanda su Jamie Lee Curtis priešaky žada epišką finalą, kuris, tikiuosi, nustebins visko mačiusius „skerdynių“ (angl. „slasher“) stiliaus filmų gerbėjus.

„Ne“ (angl. „Nope“) – apie šį filmą nėra nieko žinoma išskyrus tai, kad jo režisieriumi yra „Oskaro“ laureatas ir vienas iš įdomiausių pastarųjų penkerių metų siaubo žanro kūrėjų Jordanas Peele‘as. Bet atsižvelgus į jo filmus „Pradink“ (angl. „Get Out“) ir „Mes“ (angl. „Us“), galima tikėtis kažko šiurpiai patrauklaus.

„Toras: Meilė ir griaustinis“ (angl. „Thor: Love and Thunder“) – po to, kai prie „Toro“ serijos prisilietė Taika Waititis, šis Chriso Hemswortho įkūnytas personažas įgavo žymiai daugiau laisvės, o ir humoras, pateiktas 2017 metų filme, buvo priderintas prie kiekvienos ekrane rodomos scenos tiesiog idealiai. Tikėkimės, jog ši formulė suveiks ir ketvirtame filme, kuris surinko dar daugiau žvaigždžių, tokių kaip Christianas Bale‘as ar Natalie Portman.

„Žudikų traukinys“ (angl. „Bullet Train“) – gaila, bet šiais metais mes neišvysime ketvirtos „Džono Viko“ (angl. „John Wick. Chapter 4“) dalies, todėl tenka šį laukiamą žudikų temos filmą pakeisti kitu – režisieriaus, kuris dirbo prie pirmos mano paminėto filmo su Keanu Reeveso dalies, Davido Leitcho nauju projektu. Koncepcija paprasta, bet kartu atrodo daug žadančiai, nes dideliu greičiu lekiančiame traukinyje susitiks penki geriausi pasaulio žudikai, kuriems teks aiškintis santykius švinu užtaisytais ginklais.

10 laukiamiausių metų PLATFORMŲ filmų

„Gėlių mėnulio žudikai“ (angl. „Killers of the Flower Moon“), „Apple TV+“ – tai bus jau šeštasis režisieriaus Martino Scorses ir aktoriaus Leonardo DiCaprio bendras projektas, kuris intriguoja ne vien dėl tokio tandemo, bet ir pačios tikrais įvykiais paremtos istorijos. Tiesa, tai jau sekantis kino kūrėjo darbas po dešimčiai „Oskarų“ nominuoto „Airio“ (angl. „The Irishman“), kuris tikėtina irgi varžysis metų pabaigoje dėl geriausio titulo. Kodėl tai paminėjau, nes tik platformos sugeba dabar suteikti kino grandui tokius milžiniškus biudžetus, kokie jam yra reikalingi.

Filmas „Gėlių mėnulio žudikai“

„Žudikas“ (angl. „The Killer“), „NETFLIX“ – kitu mano itin laukiamu šių metų platformoms skirtu filmu yra naujasis režisieriaus Davido Fincherio kriminalinis projektas, kuriame pagrindinį vaidmenį atlieka Michaelas Fassbenderis. Ar tai bus dar vienas trilerių ir kriminalinio pobūdžio filmų meistro laimėjimas? Tikėtina, kad taip.

„Makbeto tragedija“ (angl. „The Tragedy of Macbeth“), „Apple TV+“ – naujasis genialios studijos „A24“ hitas, kurį prodiusavo, scenarijų parašė ir surežisavo pats Joelis Coenas. Kartu, tai yra išskirtinė Williamo Shakespeare‘o tragedijos interpretacija, kuri savo stiliumi, mintimi ir idėja nėra panaši į jokią kitą. O dar šiame filme vaidina „Oskariniai“ Denzelis Washingtonas su Frances McDormand.

„Ištraukti peiliai 2“ (angl. „Knives Out 2“), „NETFLIX“ – atsisveikinęs su „Bondiada“, aktorius Danielis Craigas rado dar vieną perspektyvų pajamų šaltinį, kuriuo tapo 2019 metais dienos šviesą išvydusi istorija. Po sėkmingo starto, du pratęsimai buvo parduoti „NETFLIX“ už stulbinančią kainą – 450 milijonų dolerių ir šiais metais mes pamatysime pirmąjį iš jų. Nauja istorija, nauja byla ir tas pats režisierius su pagrindinio vaidmens atlikėju. Tikėkimės, kad bus ne prasčiau už originalą.

Filmas „Ištraukti peiliai 2“

„Pilkas žmogus“ (angl. „The Gray Man“), „NETFLIX“ – pasak gandų, šis filmas – vienas brangiausių „NETFLIX“ istorijoje, jeigu ne pats brangiausias. Jame vaidina Ryanas Goslingas, Ana de Armas ir Chrisas Evansas, o jo režisieriais tapo dviejų paskutiniųjų „Keršytojų“ (angl. „Avengers“) dalių režisieriai, broliai Anthony‘is ir Joe Russo. Žadama, kad tai bus gudriai sukaltas veiksmo trileris su labai netikėtais siužetiniais vingiais, kurie nustebins daug ką mačiusius žiūrovus. Ar taip bus iš tikrųjų? Atsakymą sužinome vasarą.

„Grobis“ (angl. „Prey“), „HULU“ – po to, kai studija „20th Century Fox“ pasišiukšlino su kultiniu „Grobuoniu“ (angl. „The Predator“), buvo nuspręsta imtis visai kitokios koncepcijos ir perkelti visą veiksmą į praeitį, į laikus, kada žmonės neturėjo galingų ginklų ir turėjo plikomis rankomis arba primityviais būdais kovoti su plėšrūnais. Toks ir bus naujasis filmas apie šį iš kosmoso atkeliavusį medžiotoją. Ar ši nauja taktika pasiteisins? Būtų gerai, kad pasiteisintų.

Filmas "Grobis"

„Kruvinosios skerdynės Teksase“ (angl. „Texas Chainsaw massacre“), „NETFLIX“ – po to, kai 2018 metais „Helovinas“ (angl. „Halloween“) atgimė, kitos kino studijos nusprendė padaryti tą patį su savo legendiniais maniakais. Vienu iš jų ir tapo Odaveidžio istorija, kuri šiais metais atkeliaus į „NETFLIX“. Ir taip, čia irgi bus padaryta lygiai taip pat – visi kiti po 1974 metų filmo pasirodę pratęsimai bus ignoruojami. Ar Odaveidžio sugrįžimas bus toks pat sėkmingas kaip ir Maiklo? Gal ir taip, nes filmas bus maksimaliai priartintas prie originalo stilistikos ir brutalumo.

Filmas „Kruvinosios skerdynės Teksase“

„Ištraukimas 2“ (angl. „Extraction 2“), „NETFLIX“ – stebinančiai gerai sukaltu, energingu ir brutaliu veiksmo trileriu tapęs 2019 metų „Ištraukimas“ dėl itin milžiniško populiarumo sulaukė tęsinio, kuriame vėl pamatysime Chrisą Hemsworthą. Ar tai bus priešistorė, ar tiesioginis pirmosios dalies pratęsimas, nežinoma, bet jeigu mes gausime bent tiek įtampos, kiek jos mums suteikė originalas, bus labai gerai.

„Pinokis“ (angl. „Pinocchio“), „NETFLIX“ – pamatyti vaikišką pasaką apie medinę lėlę, kuri norėjo pavirsti į gyvą berniuką, iš paties Guillermo del Toro yra bene daugelio kinomanų svajonė. Kodėl? Nes akivaizdu, kad gausime stilistiškai keistą ir net kažkiek šiurpų reginį su išskirtinio grožio vizija, kaip ir pridera šiam kino vizionieriui.

„Blondinė“ (angl. „Blonde“), „NETFLIX“ – legendinės Holivudo kino ikonos Marilyn Monroe gyvenimas yra apgaubtas paslapties šydu, todėl dažnai biografiniuose filmuose ar net dokumentinio pobūdžio pasakojimuose daug kas yra išgalvota ir savaip interpretuota. Ir šiais metais mes gausime dar vieną tam tikro jos gyvenimo laikotarpio interpretaciją, už kurią yra atsakingas nuostabus režisierius Andrew Dominicas, kurio darbai „Džesio Džeimso nužudymas, kurį įvykdė bailys Robertas Fordas“ (angl. „The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford“) ir „Kazino apiplėšimas“ (angl. „Killing Them Softly“) pasako apie jo talentą viską. Pagrindinius vaidmenis filme atliko Ana de Armas, Bobby‘is Cannavale‘is ir Adrienas Brody‘is. Galbūt filmas net pretenduos ir į apdovanojimus, kaip buvo su „7 dienos ir naktys su Marilyn Monroe“ (angl. „My Week With Marilyn“).

Žinoma, ką čia paminėjau, tai tik lašas jūroje ir bus žymiai daugiau įdomių projektų, kurie yra skirti kinui ar peržiūrai namuose. Bet visgi tai kol kas yra mano asmeninis sąrašas, kuris žinoma metams įsibėgėjus prisipildys festivaliniu ir rimtu kinu.