Pozuodama „Playboy”, M. Garcia jautėsi turinti galios ir pasiryžusi kilti karjeros laiptais galingoje kompanijoje. Vis dėlto jos trumpa šlovė, santykiai su H. Hefneriu ir vėlesnė „Playboy“ reklamos direktorės karjera kainavo labai daug.

Atsisakius permiegoti su H. Hefneriu, moteriai nebuvo suteiktas žadėtas „Playmate of the Year“ titulas, ji taip pat tvirtina, kad buvo du kartus išprievartauta „Playboy” gerbėjo ir liko psichologiškai sužalota „kultiniu“ vadinamo „Playboy“ pasaulio, kuriame kolegos modeliai kentėjo dėl priklausomybės nuo narkotikų, savižudybių ir net žmogžudystės.

Kai 1985 m. per pornografijos tyrimą M. Garcia drąsiai atkreipė dėmesį į H. Hefnerio elgesį, sulaukė kolegų grasinimų, teigė gyvenusi baimėje dėl savo gyvybės.

Praėjus penkiasdešimčiai metų, prieš dokumentinį filmą „Playboy paslaptys“, kuris bus rodomas kovo 23 d., ji „The Sun“ pasakojo, kad H. Hefneris ir jo komandą viską beatodairiškai kontroliavo.

„Moterims buvo išplautos smegenys, jos tikėjo, kad yra jo šeimos dalis, o jis buvo įsitikinęs, kad jam priklauso šios moterys. Kai kurios jų perdozavo, kai kurios nusižudė. Daugelis jų pradėjo vartoti narkotikus, kad išsigelbėtų. Jos įėjo pro prakeiktas „Playboy“ duris ir išėjo siaubingu, siaubingu būdu“, – pasakojo M. Garcia.

Jennifer Saginor, kurios tėvas buvo geriausias H. Hefnerio draugas ir gydytojas, užaugo „Playboy“ dvare ir atskleidė, kad nuo 11 metų patyrė narkotikų kurstomas orgijas.

„Mačiau nuogas moteris, su vyrais aplink jas, matydavau juos vartojančius narkotikus. Tai mane išgąsdino. Prisimenu, galvojau, kad niekada nenoriu būti tokia, kaip šios merginos“, – sakė J. Saginor.

M. Garcia, įmonėje dirbusi nuo 1973 iki 1982 m., teigia, kad seksualinė prievarta buvo įprasta „Playboy“ dvare gyvenusių moterų gyvenimo dalis, tai buvo nuslepiama grasinimais ir prievarta.

„Moterims sakyta, kad joms pasiskundus niekas nepatikės, nes jos nešioja garsųjį „Playboy“ zuikio simbolį“, – pasakojo moteris.

Hughas Hefneris su šėšiomis „Playboy” merginomis

Seksas su H. Hefneriu buvo „duotybė“

Kai M. Garcia buvo pažadėtas „Playmate of the Year“ titulas, ji nuvyko į „Playboy“ dvarą susitikti su H. Hefneriu.

„Labai jaudinausi, žinojau, jei nemiegosiu su juo, negausiu to titulo“, – pasakojo pašnekovė.

Teigiama, kad „Playboy“ vadovas dar tris kartus bandė permiegoti su M. Garcia, bet ji visada atsisakydavo.

„Tai nebuvo fizinė prievarta, labiau duotybė jo pasaulyje. Kelios merginos, žinau, nepakluso jo reikalavimams, bet dauguma vis dėlto tai padarė“, – sakė ji.

Moterys buvo apsvaigusios nuo narkotikų ir verčiamos užsiimti seksu

„Playboy“ dvaras buvo gražus, jame viskas puikiai išdėstyta – bufetas, baras, o jaunos merginos neprivalėjo būti vyresnės nei 21 metų, kad galėtų vartoti alkoholį, narkotikus. Mačiau moteris, apsvaigusias nuo kvaišalų, kuriuos joms davė H. Hefneris“, – pasakojo M. Garcia.

Anot „Playboy“ pasaulį mačiusios moters, visą tai dariusios jaunos merginos įgydavo H. Hefnerio palankumą.

„Jis sugebėjo jas suvaldyti ir priversti miegoti su vyrais. Jie galėjo su moterimis daryti ką tik norėjo – net ir tai, kas buvo už „normalaus“ sekso ribų“, – toliau pasakojo M. Garcia.

M. Garcia pasakojo, kad ją du kartus išprievartavo vienas vyras, kurio vardo nenorėjo atskleisti. Jis, anot M. Garcia, įsiveržė į viešbučio kambarį, pasakė, kad ji negali tam sutrukdyti.

„Aš žinojau, kad tai tiesa“, – sakė ji.

Anot M. Garcia, vyras privertė ją nusiprausti po dušu prieš antrą kartą išprievartaudamas, norėjo, kad ji būtų „švari“.

Moteris nepranešė apie išžaginimą savo „Playboy“ viršininkams, nes nenorėjo būti vertinama kaip „žmogus, kuris nepajėgia atlikti savo darbo“.

„Tai buvo aštuntasis dešimtmetis ir labai sunkus metas bet kuriai jaunai merginai. Jos negalėjo pasakyti, kad buvo išprievartautos svarbaus žmogaus“, – sako ji.

Baimė dėl savo gyvybės

„Kai išėjau iš šio verslo, papasakojau, kas daroma su moterimis, kad jos verčiamos baisiems dalykams. Liudijau apie narkotikus, prievartavimą, ko jauna mergina neturėtų patirti“, – sakė M. Garcia.

Kelių organizacijos narių perspėta filmo herojė pasisamdė asmens sargybinį.

„Daugelį metų bijojau dėl savo gyvybės. H. Hefneris norėjo, kad nieko nepasakočiau. Jis melavo apie mane, kad pakenktų mano reputacijai“, – pasakojo pašnekovė.

„Vienam jo kolegai pasakiau, kad jei kas nors nutiktų man, mano šeimai ar artimiesiems, visą turimą informaciją ir dokumentus perduosiu policijai. Manau, kad tai šgelbėjo mano gyvybę. H. Hefneris bijojo, jog visa tai paaiškės“, – pasakojo M. Garcia.

Dabar ji džiaugiasi, kad žmonės pamatys naujausią dokumentiką, kurioje moterys pagaliau nutraukė tylą apie tikrovę, slypinčią už „Playboy“ prekės ženklo.
*Seksualinio pobūdžio prievartą patyrusios moterys iš visos Lietuvos gali kreiptis tel. +370 65500775, el. paštu kmd.asoc@gmail.com (teikiama profesionali teisininko, psichologo pagalbą bei atstovavimas bylose)*
Pagalbą smurtą artimoje aplinkoje patyrusiems asmenims visoje Lietuvoje teikia Specializuotos pagalbos cendivai (SPC). Patyrėte fizinį, psichologinį, seksualinį, ekonominį smurtą? Nedvejodami kreipkitės nurodytais kontaktais pagal savo gyvenamąją vietą:
Regionas Specializuotos pagalbos centras Telefonai, el.paštas
Pagalba teikiama visoje Lietuvoje ir užsienyje Kovos su prekyba žmonėmis ir išnaudojimu centras +370 679 61617
www.anti-trafficking.lt
Konsultacijos ir pagalba visoje Lietuvoje ribologija.lt pagalba@ribologija.lt
Vilniaus m. (be Naujininkų, Naujosios Vilnios, Grigiškių seniūnijų) Asociacija Vilniaus moterų namai +370 5 2616380
vmotnam@vmotnam.lt
Vilniaus m. Naujininkų, Naujosios Vilnios, Grigiškių seniūnijos, Vilniaus r., divakų r., Širvintų r., Šalčininkų r., Švenčionių r. Asociacija Moterų informacijos centras +370 650 95216
spc@lygus.lt
Kauno m. Asociacija Kauno apskrities moterų krizių centras +370 679 31930
kaunoaspc@kamkc.lt
Kauno r., Prienų r., Birštono Asociacija Kauno moterų draugija +370 37 262773,
+370 603 89833
kmd.asoc@gmail.com
Klaipėdos m., Neringos, Palangos m. Viešoji įstaiga Klaipėdos socialinės ir psichologinės pagalbos centras +370 46 350099,
+370 618 01464
kmn@moteriai.lt
Klaipėdos r., Kretingos r., Šilutės r., Skuodo r. Asociacija Kretingos moterų informacijos ir mokymo centras +370 445 78024,
+370 605 82331
kmimc@kretvb.lt
Šiaulių m., Šiaulių r., Akmenės r., Joniškio r., Pakruojo r., Radviliškio r. Asociacija Moterų veiklos inovacijų centras +370 41 520239,
+370 652 24232
mvic@splius.lt
Panevėžio m., Panevėžio r., Biržų r., Kupiškio r., Rokiškio r., Pasvalio r. Asociacija Lietuvos agentūros "SOS vaikai" Panevėžio skyrius +370 685 65540
paramosnamai@gmail.com
Kalvarijos, Marijampolės r. Asociacija Marijampolės apskrities moters veiklos centras +370 343 59525,
+370 633 55007
spc.mar@gmail.com
Šakių r., Vilkaviškio r., Kazlų Rūdos, Jurbarko Asociacija Marijampolės apskrities moterų namai +370 617 23130
Moteru.namai@gmail.com
Alytaus m., Alytaus r., Varėnos r., Lazdijų r., Druskininkų Asociacija Alytaus miesto moterų krizių centras +370 611 54342
ammkc@aktv.lt
Jonavos r., Kaišiadorių r., Elekdivėnų, Ukmergės r., Kėdainių r., Raseinių r. savivaldybės VšĮ Moters pagalba moteriai +370 618 40044
info@moters-pagalba.lt
Telšių r., Plungės r., Rietavo, Mažeikių r. Viešoji įstaiga Telšių krizių centras +370 68 229459
kriziucentras@gmail.com
Visagino m., Ignalinos r., Zarasų Asociacija Visagino šeimos krizių centras +370 686 60657
viltisvskc@gmail.com
Utenos r., Molėtų r., Anykščių r. Asociacija Anykščių moterų užimtumo ir informacijos centras +370 615 45464
anyksciumoterys@gmail.com
Kelmės r., Tauragės r., Šilalės r., Pagėgių Tauragės moters užimtumo ir informacijos centras +370 446 61565
taurage@moterscentras.w3.lt
Patikslinta 2014 08 17, remiantis oficialia LR SADM informacija. Parengė Asociacija Kauno moterų draugija (+370 65052858)