Jauna kūrėjų komanda pristato vienos dalies spektaklį-šou „#YOLO“, kuris skatina išlipti iš savo komforto zonos, apsižvalgyti aplinkui ir pagaliau nustoti meluoti sau, rašoma pranešime spaudai.

Spektaklis, kuris verčia galvoti

VDU teatro salėje gegužės mėnesį vykusioje premjeroje buvo sausakimša. Visų pirma turbūt dėl to, kad spektaklių jaunimui Lietuvoje nėra itin daug. Vienos dalies spektaklis „#YOLO“ iš esmės priminė vieną iš stereotipinių TV vakaro šou – daug šviesų, šiuolaikinė muzika, lengvas humoro jausmas, puiki nuotaika, tačiau už visų šių gražių šou elementų slypi intriguojanti spektaklio detalė – mirtis. Žiūrovas kartu su aktoriais išgyvena įvairiausias emocijas, kurios tik gali kilti paprastam žmogui. Tai tarsi pasivažinėjimas amerikietiškais kalneliais, po kurio supranti, kad labai dažnai žmonės skundžiasi smulkmenomis ir labai dažnai nevertina to, ką turi šalia.

„Aš gan skeptiškas. Tačiau išėjus po šio spektaklio net nesąmoningai, kažkaip kitaip pradėjau matyti pasaulį. Gal tai laikina, bet labai geras jausmas“ – po spektaklio premjeros mintimis dalinosi VDU studentas Paulius.

„Aš dažnai nevaikštau į teatrą, bet šį kartą aš negalėjau patikėti, kad spektaklis gali taip paveikti. Tai buvo pačios slapčiausios mano mintys išsakytos garsiai. Visą tą laiką atrodė, kad stebiu save iš šono“ – teigė po spektaklio kalbinta Goda.

Idėjos autorius ir režisierius Arnis Aleinikovas tikina, kad šis spektaklis privers susimąstyti.

„Pagrindinė šio spektaklio žinutė žmogui yra ta, kad viskas yra mūsų rankose. Labai daug dalykų gyvenime priklauso tik nuo mūsų požiūrio ir mūsų veiksmų. Tačiau dažnai mes susiduriame su baime kažką keisti, susiduriame su žmonėmis, kurie teigia, jog tu nieko nesugebėsi, susiduriame su stereotipais. Bet kai sustoji ir viską blaiviai apgalvoji, žengi pirmą žingsnį – supranti, kad viskas yra įmanoma“.

Iššūkis aktoriams

Tai nėra tradicinis spektaklis su išgalvotais personažais, pompastiška scenografija ar vaidyba, kuri dažnai neįtikina. Visa šio spektaklio medžiaga – autentiškos pačių aktorių istorijos. Dėl to ir aštuoniems jauniems aktoriams šis spektaklis yra nemažas iššūkis. „Visa spektaklio esmė yra leisti žiūrovui ir pačiam aktoriui, bent kelioms valandoms, pasinerti į visiškai autentišką nuoširdumą. Turiu pripažinti, kad statant šį spektaklį atradau naujų dalykų savyje. Galbūt tai skamba, kaip klišė, bet kai repeticijų metu turi pasinerti ne į vaidmenį, o į save, tai kitaip ir negali būti. Dalykai, kuriuos atrandu ne visada yra malonūs, bet visada nuoširdūs. Tiesa ne visada būna maloni“ patirtimi dalinasi spektaklio aktorė Dominyka Budinavičiūtė.

Lukas Alsys: „YOLO savyje iš esmės turi mažai teatro. Tai realybė. Galbūt vieniems tai groteskas, kitiems parodija, tretiems komedija, bet patiems aktoriams tai yra didelis iššūkis – kalbėti apie tai, ko tu nedrįsti pasakyti artimiesiems prieš šimtus svetimų – iššūkis.“

Taigi, jei rytoj mirtum – ar šiandien gali pasakyti, kad gyvenai taip, kaip iš tikrųjų norėjai?

Pasirodymai:

Rugsėjo 21 d. 18 val. Kauno miesto kameriniame teatre (KMKT)
Spalio 15 d. 18 val. VDU Teatro salė
Lapkričio 19 d. 18 val. VDU Teatro salė
Gruodžio 7 d. 18 val. Alytaus miesto teatras

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją