Įprastai choro nariai koncertuoja savo „namuose“ – šventų Jonų bažnyčioje. Tačiau šiemet nuspręsta, jog chorui metas žengti už maldos namų ribų, pasikviesti į kompaniją būrį muzikantų, garsių vokalistų ir viltingą programą „Trouble soon be over“ klausytojams dovanoti nuo Vilniaus Vasaros terasos scenos jau rugsėjo 11 dieną.

Ilgametė choro vadovė Kristina Žaldokaitė sako, jog toks sprendimas priimtas dėl kelių priežasčių.

„Kiekvienais metais didžiausias ir šimtus klausytojų pritraukiantis choro koncertas vykdavo kalėdiniu laikotarpiu. Tačiau kelerius metus iš eilės turėjome susitaikyti su pandemijos apribojimais, todėl nusprendėme pasidalinti gospel muzika tuo metų laiku, kai dar galime laisvai būriuotis – juk šie laikai kupini netikėtumų. Kodėl gi didžiausio savo metų koncerto nesurengus būtent dabar?“ – pranešime spaudai sakė choro vadovė.

Gospelas – vilties ir džiaugsmo muzika

„Gospelo žanras pasižymi ritmingumu ir greitais tempais, kurių aidinčioje maldos namų erdvėje tekdavo vengti, o štai Vasaros terasoje bus galima atlikti visus stilius, kokius tik norėsime,“ – teigė K. Žaldokaitė.

Išėjus į muzikos mėgėjų vertinamą Vasaros terasą greičiausiai kai kurie klausytojai šio stiliaus muziką išgirs pirmą kartą. Kaip būtų galima apibūdinti šį stilių niekad jo negirdėjusiems?

„Trumpiausias apibūdinimas – gospelas yra JAV juodaodžių religinė muzika. Jei ir tai nieko nesako, pabandykite prisiminti muziką, skambėjusią legendiniame filme „Netikra vienuolė“ su Whoopi Goldberg, – sako K. Žaldokaitė. – Tai žanras, gimęs iš vergų dainų, tačiau drąsiai galiu teigti, kad tai pati džiaugsmingiausia ir viltingiausia muzika, kokią esu girdėjusi. Kažkokiu keistu būdu ji atidaro duris į jautriausias mūsų sielų kerteles, priverčia susimąstyti apie išties svarbius dalykus gyvenime ir patirti patį tikriausią džiaugsmą, nepaisant to, kokia sunki buvo diena. Ši muzika kažkokiu keistu būdu daro mus laimingus.“

Nors Švedijoje tai gana įprasta, Lietuvoje gospel muziką būgnai ir elektrinės gitaros papildo rečiau – apskritai šiuos instrumentus tradicinėje bažnyčioje išvysi nedažnai. Tačiau pasak K. Žaldokaitės, kvietimas naudoti įvairius instrumentus Dievui šlovinti net Šventajame Rašte užrašytas.

„Šventojo Rašto 150-oje psalmėje rašoma: „Šlovinkite jį ragų gaudesiu, Šlovinkite jį arfa ir lyra! Šlovinkite jį būgnelio žvangučiais ir šokiu, Šlovinkite jį stygomis ir dūdomis!“ Tą mes ir darome!“, – sako gospel choro vadovė.

Iššūkis ir malonumas: „Baltos varnos“ mėgaujasi gospelo daugiabalsiškumu

Šįkart gospel muziką papildys ne tik gausus būrys muzikantų, tačiau ir solistai – kai kuriems iš jų tai bus pirmas kartas dainuojant gospel stiliumi. Vienoje scenoje su Gospel choru jau dainavo vokalistės Girmantė Vaitkutė, Godo Yorke (Goda Sasnauskaitė), Paula Valentaitė, Petunija (Agnė Šiaulytė). Jas išgirsime ir šiame koncerte.

Tačiau kai kurioms vokalistėms sekmadienio koncertas bus naujas iššūkis – išbandyti gospelo stilių choras pakvietė grupę „Baltos varnos“ bei reperę Cheri (Viktoriją Vyšniauskaitę).

Grupės „Baltos varnos“ narė Teresė Andrijauskaitė sakė, jog jai ir sesei Mildai kūrinių daugiabalsiškumas visuomet atnešdavo didžiulį malonumą.

„Galbūt todėl iš pradžių mėgome būti pritariančiais balsais – tas psichologinis orgazmas, kuris užplūsta, kai sudainuoji tobulą trigarsį! – juokėsi T. Andrijauskaitė. – Gospelas yra daugiabalsis žanras. Todėl man tik išgirdus šią muziką jau smagu. Mes užaugome su folk stiliumi – nuo vaikystės ir su tėčiu mėgstame dainuoti keliais balsais. Ir gospel man yra ne tiek chorinė, o tokio susidainavimo ir suderėjimo muzika. Tai – be galo gražu!“.

Nors klausytojai šias seseris iki šiol girdėjo dainuojant praktiškai vien lietuviškai, gospelo koncerte „Baltos varnos“ atliks kūrinį anglų kalba.

„Kadangi dabar vis dažniau kalbame anglų kalba, man visai gražu, kai „išlenda“ kiekvienos šalies bent jau skirtingas anglų kalbos akcentas. Tikrai ir mes su Milda turime lietuvišką akcentą – bet turbūt dėl to nesinervinsime,“ – sakė T. Andrijauskaitė.

Viktorija Vyšniauskaitė-Cheri pasiryžo ne tik repuoti

Tuo metu Viktorija Vyšniauskaitė (Cheri) mėgaujasi repeticijomis ir tikina, kad choro pasiūlymas padainuoti kartu išpildė vieną iš jos svajonių.

„Tiesą sakant, nuo gospel stiliaus aš pradėjau mokytis vokalo – dar muzikos mokykloje. Visiškai susižavėjau giesme „Oh happy day“ ir galvojau, kad niekada jos neišmoksiu. Bet po metų jau mokėjau ir nuo to laiko tiesiog „pasinešiau“ gospelo link, – sako atlikėja. – Taip pat labai gerai atsimenu tą akimirką, kai konservatorijoje pirmą kartą uždainavau kartu su visu choru – net šiurpuliukai nubėgo per kūną.“

Nors širdyje ruseno meilė šiam stiliui, Cheri niekada neturėjo progos savo karjeroje sudainuoti gospel – todėl sulaukusi choro vadovės Kristinos Žaldokaitės pasiūlymo repuoti vienoje iš giesmių, pasiprašė sudainuoti ją visą.

„Nors labiau esu žinoma kaip reperė, ne kaip daininkė, esu dėkinga, kad choro vadovė ir visas choras manimi patikėjo. Koncertui atsakingai ruošiuosi, o gautas kūrinys, kuriame dar susimaišo ir bliuzo ar kantri stiliai tinka tiek pagal mano nuotaiką, tiek mano vokalui. Kita vertus, vesti chorą, su juo susiderinti man yra iššūkis, todėl dar jaudinuosi,“ – sako atlikėja.

Jos teigimu, dalis vilniečių galbūt dar nėra girdėję šv. Jonų bažnyčios choro, tačiau ji pati labai susižavėjo jo skambesiu.

„Šis choras skamba profesionaliai ir tikrai galingai, ne prasčiau, nei amerikiečiai. Man tai yra labai kokybiška muzika, garantuojanti, kad gerai praleisite vakarą, taip pat tikrai reta proga išgirsti tiek daug žmonių vienoje scenoje dainuojant vienu metu,“ – į koncertą kvietė atlikėja.

Gospel koncertas „Trouble soon be over“ įvyks rugsėjo 11 d. 19 val. Vilniaus Vasaros terasoje. Vilniau šv. Jonų bažnyčios gospel chorą apšildys tradicinę Amerikos liaudies muziką atliekantis kvartetas „Midnight special“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją