Atlikėjos, įskaitant Beyonce ir Taylor Swift per ceremoniją sekmadienį pasiekė naujas karjeros aukštumas.

Prestižiškiausi prizai atiteko keturioms moterims, įskaitant T. Swift, tapusią pirmąja atlikėja, tris kartus laimėjusia apdovanojimą už geriausią metų albumą. Tuo metu savo 28-ą gramofono statulėlę gavusi Beyonce tapo daugiausiai pripažinimo pelniusia moterimi „Grammy“ istorijoje.

Dainininkė H.E.R. laimėjo apdovanojimą už geriausią dainą, o Billie Eilish pelnė prizą už geriausią metų įrašą, bet pasakė auditorijai, kad šio apdovanojimo nusipelnė geriausia nauja atlikėja pripažinta Megan Thee Stallion.

Nors praeityje jau buvo atvejų, kai moterys pelnė pagrindinius keturis apdovanojimus – pavyzdžiui, pernai juos susišlavė B. Eilish – šiemet pagrindines statulėles pirmąkart gavo keturios skirtingos atlikėjos.

„Manau, kad šį vakarą buvo daug moterų įgalinimo, daugybė moterų laimėjo apdovanojimus. Buvo taip nuostabu tiesiog būti šalia viso to, jausti tą energiją“, – užkulisiuose kalbėjo prizą už geriausią popmuzikos vokalinį albumą laimėjusi Dua Lipa.

T. Swift laimėjo pagrindinį apdovanojimą už „folklore“ – karantino metu netikėtai išleistą albumą. Anksčiau geriausiais metų albumais buvo pripažinti šios atlikėjos išleisti „Fearless“ ir „1989“.

24 „Grammy“ prizus per savo karjerą gavusi Beyonce sekmadienį pelnė dar keturias statulėles: už geriausią ritmenbliuzo dainos atlikimą („Black Parade“), už geriausią klipą („Brown Skin Girl“), geriausią repo dainos atlikimą ir geriausią repo dainą („Savage“), atliktą kartu su Megan Thee Stallion.

„Būdama menininkė, manau, kad mano ir visų mūsų darbas yra vaizduoti laikus, ir tai yra labai sunki užduotis“, – scenoje sakė Beyonce, kai JAV minint vergų išlaisvinimo dieną išleista „Black Parade“ buvo paskelbta geriausiu ritmenbliuzo kūriniu.

Atlikėja pabrėžė, kad šią dainą sukūrė, siekdama pagerbti „gražius juodaodžius karalius ir karalienes“ visame pasaulyje.

Ji pridūrė: „Dirbau visą gyvenimą... Tai tiesiog stebuklingas vakaras.“

Beyonce dabar dalijasi su Quincy Jonesu antra vieta pagal didžiausią pelnytų „Grammy“ skaičių. Jiedu atsilieka tik nuo velionio kompozitoriaus Georgo Solti, laimėjusio daugiausiai „Grammy“ apdovanojimų istorijoje – 31.

Muzikos apdovanojimų „Grammy“ ceremonija, kuri paprastai būna labai įspūdinga, šiemet buvo kuklesnė, kaip ir visi kiti svarbių apdovanojimų įteikimo renginiai pandemijos metu. Laikantis muzikos industriją smarkiai paveikusios koronaviruso eros suvaržymų, viskas daugiausia vyko internetu, derinant „gyvus“ ir iš anksto įrašytus pasirodymus.

Atidėta 63-ioji „Grammy“ įteikimo ceremonija įvyko praėjus metams po to, kai Jungtinėse Valstijose plintant naujam virusui buvo uždarytos didelės ir mažos salės.

Prieš sekmadienio šou Beyonce, kurios pralaimėjimai svarbiose „Grammy“ kategorijose kėlė didelius ginčus, šiemet turėjo daugiausiai nominacijų – devynias. Po šešias nominacijas gavo Taylor Swift, Dua Lipa ir Roddy Ricchas.

Beyonce „Black Parade“, išleista birželį, kai šalyje vyko didžiuliai protestai prieš rasizmą po policijos smurto prieš juodaodžius bangos, pretendavo į „Metų įrašo“ ir „Metų dainos“ apdovanojimus.

Vis dėlto daug kritikų pergalę dar prieš ceremniją prognozavo Dua Lipai, kuri ėmėsi galiausiai pasiteisinusios rizikos ir pandemijai apėmus šalį išleido šokių muzikos albumą.

Ceremonijos metu apdovanojimas atiteko ir Beyonce bei Jay-Z 9-metei dukrai Blue Ivy Carter. Ji tapo antra jauniausia šios statulėlės laimėtoja istorijoje.

Pirmasis apdovanojimas mergaitei skirtas už bendradarbiavimą kuriant geriausią metų vaizdo klipą dainai „Brown Skin Girl.“ Blue Ivy buvo viena iš kūrinio teksto autorių.

Vis tik jai nepavyko tapti jauniausia „Grammy“ laimėtoja – ja išlieka Leah Peasall, kuri pirmąją statulėlę gavo 2001 metais, būdama vos aštuonerių.

„Karštos“ ir roko merginos

Buvusiai „Grammy“ numylėtinei T. Swift nominacijas pelnė netikėtas, kritikų išgirtas ir komercinės sėkmės sulaukęs „cottagecore“ stiliaus „karantininis“ albumas „folklore“.

Reperis R. Ricchas, kuris pernai gavo „Grammy“ už bendradarbiavimą su velioniu Nipsey Hussle'u , be kitų kategorijų, už savo hitą „The Box“ buvo nominuotas „Metų dainos“ apdovanojimui, skiriamam už dainų kūrybą.

Rokerė Brittany Howard, grupės „Alabama Shakes“ lyderė, išleidusi savo pirmąjį solinį albumą „Jaime“ pelnė penkias nominacijas.

Ji buvo ir tarp pagrindinių pretendentų į roko kategorijų, kuriose pirmą kartą dominavo beveik vien moterys, laimėtojus.

„Karštos merginos vasaros“ madą įvedusi Megan Thee Stallion buvo nominuota keturiose kategorijose, taip pat ir „Geriausio naujo atlikėjo“.

Jos itin populiarios dainos „Savage“ perdirbinys su Beyonce pretendavo į kelis apdovanojimus, įskaitant „Metų įrašo“. Šis bendras darbas padėjo Beyonce šiemetinėse lenktynėse dėl „Grammy“ išsiveržti į priekį.

„Geriausiu nauju atlikėju" pretendavo tapti ir kalifornietė Phoebe Bridgers, užėmusi tvirtas pozicijas roko kategorijose.

Fiona Apple, kurios albumą „Fetch The Bolt Cutters“ gerai įvertino kritikai, taip pat pasak kritikų turėjo nemažai galimybių po visų tų metų, kai įrašų akademijos balsuotojai skirdavo mažiau dėmesio moterims.

Be Beyonce „juodųjų galios“ himno, dvi nominacijas turėjo Lilo Baby „The Bigger Picture“, taip pat išleista per praėjusios vasaros BLM protestus.

23 metų H.E.R. „Metų dainos“ nominacijoje buvo nominuota už dainą BLM tema „I Can't Breathe“.

Na, o Mickey Guyton šiemet pateko į istoriją kaip pirmoji kantri muzikos kategorijose nominuota juodaodė. Tai ji pasiekė su daina „Black Like Me“.

Tačiau „Grammy“ be kontroversijos nebūna: dainininkas „The Weeknd“ po komerciškai sėkmingų metų netikėtai negavęs nė vienos nominacijos pažadėjo nebeteikti savo muzikos vertinti dėl apdovanojimų.

Kanadiečių superžvaigždė seka tokių atlikėjų kaip Frankas Oceanas ir Drake'as, nusigręžusių nuo juodaodžius atlikėjus ir moteris „nuviliančios“ institucijos, pėdomis.

Iš viso „Grammy“ šiemet buvo paskelbtos net 83 nominacijos. Apdovanojimų akimirkos:

Svarbiausios kategorijos ir jų nominantai (laimėtojai pažymėti ryškiau)

METŲ ĮRAŠAS

Black Parade – Beyoncé
Colors – Black Pumas
Rockstar – Dababy Featuring Roddy Ricch
Say So – Doja Cat
Everything I Wanted – Billie Eilish
Don't Start Now – Dua Lipa
Circles – Post Malone
Savage – Megan Thee Stallion Featuring Beyoncé

METŲ ALBUMAS

Chilombo – Jhené Aiko
Black Pumas (Deluxe Edition) – Black Pumas
Everyday Life – Coldplay
Djesse Vol.3 – Jacob Collier
Women In Music Pt. Iii – Haim
Future Nostalgia – Dua Lipa
Hollywood's Bleeding – Post Malone
Folklore – Taylor Swift

METŲ DAINA

Black Parade – Beyoncé
The Box - Roddy Ricch
Cardigan – Taylor Swift
Circles – Post Malone
Don't Start Now – Dua Lipa
Everything I Wanted – Billie Eilish
I Can't Breathe – H.E.R
If The World Was Ending – Jp Saxe Featuring Julia Michaels

GERIAUSIAS NAUJAS ATLIKĖJAS

Ingrid Andress
Phoebe Bridgers
Chika
Noah Cyrus
D Smoke
Doja Cat
Kaytranada
Megan Thee Stallion

GERIAUSIAS POPMUZIKOS SOLO PASIRODYMAS

Yummy – Justin Bieber
Say So – Doja Cat
Everything I Wanted – Billie Eilish
Don't Start Now – Dua Lipa
Watermelon Sugar – Harry Styles
Cardigan – Taylor Swift

GERIAUSIAS POPMUZIKOS DUETO, GRUPĖS PASIRODYMAS

Un Dia (One Day) – J Balvin, Dua Lipa, Bad Bunny & Tainy
Intentions – Justin Bieber Featuring Quavo
Dynamite – Bts
Rain On Me – Lady Gaga ir Ariana Grande
Exile – Taylor Swift Featuring Bon Iver

GERIAUSIAS TRADICINĖS POPMUZIKOS VOKALINIS ALBUMAS

Blue Umbrella – (Burt Bacharach &) Daniel Tashian
True Love: A Celebration Of Cole Porter – Harry Connick, Jr.
American Standard – James Taylor
Unfollow The Rules – Rufus Wainwright
Judy – Renée Zellweger

GERIAUSIAS POPMUZIKOS VOKALINIS ALBUMAS

Changes – Justin Bieber
Chromatica – Lady Gaga
Future Nostalgia – Dua Lipa
Fine Line – Harry Styles
Folklore – Taylor Swift

GERIAUSIAS ROKO MUZIKOS PASIRODYMAS

Shameika – Fiona Apple
Not – Big Thief
Kyoto – Phoebe Bridgers
The Steps – Haim
Stay High – Brittany Howard
Daylight – Grace Potter

GERIAUSIAS METALO STILIAUS PASIRODYMAS

Bum-Rush – Body Count
Underneath – Code Orange
The In-Between – In This Moment
Bloodmoney – Poppy
Executioner's Tax (Swing Of The Axe) – Live – Power Trip

GERIAUSIAS ROKO MUZIKOS ALBUMAS

A Hero's Death – Fontaines D.C.
Kiwanuka – Michael Kiwanuka
Daylight – Grace Potter
Sound & Fury – Sturgill Simpson
The New Abnormal – The Strokes

GERIAUSIAS REPO STILIAUS PASIRODYMAS

Deep Reverence – Big Sean Featuring Nipsey Hussle
Bop – Dababy
Whats Poppin – Jack Harlow
The Bigger Picture – Lil Baby
Savage – Megan Thee Stallion Featuring Beyoncé
Dior – Pop Smoke

GERIAUSIAS REPO ALBUMAS

Black Habits – D Smoke
Alfredo – Freddie Gibbs & The Alchemist
A Written Testimony – Jay Electronica
King's Disease – Nas
The Allegory – Royce 5’9"

GERIAUSIAS METŲ VAIZDO KLIPAS

"Brown Skin Girl" — Beyoncé, Saint Jhn & Wizkid Featuring Blue Ivy Carter
"Life Is Good" — Future Featuring Drake
"Lockdown" — Anderson .Paak
"Adore You" — Harry Styles
"Goliath" — Woodkid