Toks leidėjų sprendimas galėtų pasirodyti keistas britų ar amerikiečių melomanams. Bet Lietuvoje jis atrodo visiškai logiškas: būtent „Depeche Mode“ čia yra viena įtakingiausių, jei ne pati įtakingiausia užsienio muzikos grupė.

Vyresni draugai nostalgiškai kalba, kaip „depešistai“ savo laiku šalyje buvo atskira subkultūra, greta pankų, metalistų ar „urlaganų“. Kitos subkultūros buvo apibrėžtos pagal madą, žargoną, požiūrį į visuomenę, žinoma, ir muziką, bet atliekamą įvairių grupių. Tuo tarpu „Depešistai“ buvo apibrėžiami pagal „Depeche Mode“. Visa kita – „tik detalės“.

Grupės fanų klubas – atskira istorija. Kai fanų klubų reiškinys Lietuvoje apskritai yra beveik išnykęs, „Depeche Mode“ gerbėjai organizuoja vietinių grupių koncertus, prieš vakar dienos savo dievukų šou surengė oficialų pre party, o po jo – after party. Sako, kad fanklubo prezidentas turi 176 (!) skirtingus grupės vinilus (!!). Ar kas nors Lietuvoje sturi nors šimtą „The Beatles“ įrašų? Ar susirinktų fanklubas, jei „The Rolling Stones“ savo atsisveikinimo turo koncertą sumanytų surengti ir Vilniuje?..

Kur tik pasisuksi į nors kiek pretenzingesnę Lietuvos elektroninę muziką – ten ir vėl „Depeche Mode“ įkvėpimai. Nuo veteranų SEL ir „Lemon Joy“ iki naujokų „Multiks“ ar „Electronic I“.

Vakar Vingio parke, trečiajame grupės koncerte Lietuvoje, įvyko patikrinimas, ar „Depeche Mode“ fenomenas Lietuvoje vis dar, po daugiau nei 30-ies grupės metų scenoje ir antrojo iš eilės vidutino albumo (atleiskit, „Delta Machine“ fanai – negi nejaučiate, kad grupė pradėjo kartotis?) yra gyvas.

Gyvas. Ir galbūt net nenusilpęs, nes dabar kartu su senaisiais yra ir nauja gerbėjų karta, gimusi jau gerokai po grupės susikūrimo. Vakar prie jų prisijungė ir solidus publikos skaičius iš Latvijos. Įprastai būna atvirkščiai: lietuviai važiuoja į Latviją, nes dauguma didžiųjų koncertų vyksta ten. Bet kai kalbama apie „Depeche Mode“ galioja kitos taisyklės.

„Apie 30 tūkstančių. Paskutiniai pardavimai dar neaiškūs. Gali prisidėti dar 3-4 tūkstančiai“, – iškart po koncerto apie parduotų bilietų skaičių informavo organizatoriai. 30 tūkstančių! Tai yra visa Utena ir dar daugiau vienoje parko estradoje.

Pirmieji bilietai į koncertą kainavo 150 Lt, vėliau iškart pabrango. O kur dar kelionė, automobilio stovėjimo vieta ir stiklinė alaus prieš koncertą. Sunku įsivaizduoti kitą grupę, kurios koncertas Lietuvoje atvertų širdis ir pinigines tokiam kiekiui žmonių, taip užblokuotų gatves aplink Vingio parką ir miesto barams dovanotų tiek turistų, vilkinčių mylimos grupės marškinėlius.

Taip, Ericas Claptonas šiemet įrašytas į Lietuvos muzikos istoriją, kaip dar vienas gyvas roko klasikas, aplankęs šią šalį. Taip, tą pačią dieną koncertavusios ir „Siemens“ areną užpildžiusios Lanos Del Rey gerbėjai įrodė, kad šiuolaikinės tarptautinės megažvaigždės Lietuvoje yra laukiamos. Taip „Editors“ spalį „Lofte“ turbūt surengs energingą ir intymų šou.

Tačiau tai, kokį rezonansą vakarykščiu savo pasirodymu sukėlė „Depeche Mode“, yra atskira dimensija.

Grupės pasirodymas nebuvo kitoks, nei jiems įprasta šiame karjeros etape: pakankamai ramus, bet vis dar saikingai provokuojantis; pristatantis naujausią albumą, bet duodantis ir esminius hitus. Viskas labai profesionalu, bet pakankamai mechaniška, be vietos improvizacijai.

Ar to pakanka „metų koncertui“? Ne. Tačiau koncerte veikia ne vien grupė, bet ir publika. Tokios meilės muzikantams, atsidavimo kiekvienai dainai ir supratimo „kodėl aš esu čia“ seniai, gal ir niekada neteko matyti didžiuosiuose koncertuose Lietuvoje.

Kodėl būtent „Depeche Mode“ pas mus įgijo tokį supergrupės statusą – gera tema tiek muzikologams, tiek sociologams. Bet reikia tik džiaugtis, kad įgijo. „Depešai“ yra laikomi viena svarbiausių visų laikų elektroninės muzikos grupių. Jie nustatė aukštą šio žanro muzikos standartą, išleido dešimtis fantastiškų singlų, visada rodė gerą skonį ir sugebėjo išlikti aktualūs net iki dabar, kai grupės nariai – jau šeštoje dešimtyje.

Klausytis tokios grupės reiškia klausytis geros muzikos. Tokioje šalyje kaip Lietuva, kur perkamiausias visų laikų albumas yra kažkelinto „Baliaus“ kasetė, „Depeche Mode“ buvo ir yra nuraminantis įrodymas, kad ne viskas mūsų popmuzikos supratime yra kreiva. Vakar tuo dar kartą buvo galima įsitikinti savo akimis. Buvusieji paliudys – tai yra be galo maloni patirtis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (99)