„Paskutinę taurę lig galo – iki dugno ir veidu į samanas“, – savo dainoje „Purpurinis vakaras“ dainavo Vytautas Kernagis. Kalėdinėje dainoje alkoholį mini ir Marijonas Mikutavičius: „Jei laiku parėjai, pasitinka namai ir ateina kaimynas su dideliu buteliu vyno“. Dainoje apie jūreivį į taurę vyno įsipila ir Andrius Mamontovas.

Tačiau kur kas daugiau alkoholio galima rasti lietuvių liaudies dainose, kur ne tik raginama kartu išgerti po stiklelį, jose apdainuojamos plačios alaus upės.

Vestuvių muzikantai „Golden Wax“ savo dainose istorijas piešia tarmiškai: „Vyra, vyra, būket tekri vyra. Leiskit monei didle skane alaus atsigert. Vyra, vyra, būket tekri vyra. Leiskit monei nu tuos buobas tvuora apsitvert. O apsitvierus būtom gera alaus atsigert. Išdiečiau puora čerkų ruginėkės. Ir alaus viedra gera būt išgert“.

Tuo metu grupė „Skyders“ dainuoja taip: „Bet prieš tai užsuksime į barą, išlenksime dar po bokalą. Ir gyvenimas nušvis gražiom spalvom. Ar kas nors galëtu pasakyt kas yra geriau?“

O ką apie tai, jog dainose „reklamuojamas“ alkoholis, mano Lietuvos atlikėjai ir dainų kūrėjai?

M. Mikutavičius: nematau bėdos

„Nelabai įsivaizduoju, kas galėtų uždrausti kūrėjui reikšti save taip, kaip jis nori, – kalbėjo Marijonas Mikutavičius. – Manau, kad su tais žurnalais buvo nusišnekėjimas. Valdantieji turi suvokti, kad tai buvo nusišnekėjimas ir daugiau tokių klaidų nedaryti. Netikiu, kad kas nors laisvoje šalyje gali kištis į literatūrą, filmus ar, pavyzdžiui, muziką.“

Kiekvieną dainą Marijonas vertina kaip meno kūrinį, kuriame išreiškiama vienokia ar kitokia tema, mintis. „Vieni dainuoja apie Dievą, kiti kuria apie laimę ir meilę, o kas nors gali padainuoti ir apie alkoholį, nematau bėdos“, – savo nuomonę dėstė pašnekovas.

Marijonas Mikutavičius

„Pirmiausia, daina yra kažkieno kurtas kūrinys, liaudies ar kažkieno. Tai reikia gerbti. Na, išgėrimas dar nėra prilygintas žmogžudystei. Nematau problemos, kodėl neturėtų būt apie tai dainuojama, – kalbėjo M. Mikutaičius. – O normalūs tėvai juk nedainuoja dainų apie alų prie vaikų, dainuoja apie viščiukus ir paukštytes. Suaugę savo suaugusiųjų pasaulyje turi teisę dainuoti apie ką nori.“

Stano: palaikau šituos draudimus ir matau juose prasmę

Dainų kūrėjas bei atlikėjas Stanislavas Stavickis-Stano palaiko valdančiųjų pastangas riboti alkoholio pasiekiamumą, nors pats prisipažįsta: „Neatsisakau esant galimybei ar jei yra proga“.

„Mano nuomone, vienas reiškmingiausių dalykų, kuriuos daro valstiečiai – kova su akoholiu. Su savo kolega Deivydu Zvonkumi šiuo klausimu esame absoliučiai skirtingose pozicijose nepaisant to, kad jis apskritai penkerius metus nebegeria, o aš neatsisakau esant galimybei ar jei yra proga, bet aš palaikau. Palaikau šituos draudimus ir matau juose prasmę, – kalbėjo Stano. – Buvau susidūręs: nuo benamių iki šeimyninių aplinkybių. Manau, kad tai didžiausia Lietuvos problema.“

Stanislavas Stavickis-Stano

Pokalbio metu Stano pažymėjo, jog džiaugiasi visuomenės reakcijomis į valdžios veiksmus: „Tai reiškia, kad visuomenė bręsta, žmonėms „nebeįkiši“ bet ko. Nebegali tiesiog sugalvoti kažkokį įstatymą ir per jėgą jį „prastumti“. Tai neįmanoma, Lietuva jau įprato būti nepriklausoma ir tai yra be galo gerai“, – šyptelėjo Stano ir pažadėjo, kad netrukus pasirodys dar viena jo ir D. Zvonkaus dueto daina būtent apie naujus alkoholio ribojimus.

„Kalbėti reikia, pasakoti reikia, o riboti prieinamumą ir prekybą – tiesiog būtina“, – pokalbio pabaigoje pabrėžė Stano.

Lietuviškos dainos, kuriose dainuojama apie alkoholį:

„Išjunk šviesą“ – „Mes šiandien geriam“

„Geriam degtinę

Alų, vyną ir naminę“

Vytautas Kernagis – „Purpurinis vakaras“

„Paskutinę taurę lig galo –

Iki dugno, ir veidu į samanas“

Marijonas Mikutavičius – „Degančios rankos“

„Mes juk esam tik dulkės dulkėtos.

Vynas baigias, jausmas išsenka…“

„G&G Sindikatas“ – „Vokiečių gatvė“

„Po darbo sunkios dienos po mokslų sunkios dienos

einu į miestą alaus išgerti neprisigerti“

Aleksandras Makejevas – „Tėveli“

„Grįžau namo, kai saulė jau nusileido

Ir vos pataikiau i duris

Man motina pasake: aš tavęs taip laukiu, laukiu

O tu vėl girtas parėjai.“

Lietuvių liaudis „Alaus alaus“

„Alaus, alaus, duos Dievas daugiau,

Per visą naktelę alum lijo.

Alum lijo, apyniais snigo,

Tekėjo upeliai brang vynelio.“

„Išjunk šviesą“ – „Su gimtadieniu“

„Prisipilsim pilnas čierkas

Ir sušuksime visi – su gimtadieniu“

Marijonas Mikutavičius – „Velnias, man patinka Kalėdos“

„Jei laiku parėjai, pasitinka namai

Ir ateina kaimynas su dideliu buteliu vyno“

ŽAS – „Palanga močiučių“

„O 5 ryto kas antras girtas,

Štai penkiolikmetis į balą nuvirtęs

Kaskart važiuodamas žinau bus tas pats

Bet geresnio poilsio niekas neras“

Liaudies daina „Po stikliuką“

„Po stikliuką ir po mažiuką

Mes išgersime draugai“

Kastytis Kerbedis „Pienių vynas“

„Pienių vynas, pienių vynas

Vėl svaigina, mane svaigina“

Andrius Mamontovas – „Jūreivio daina“

„Kai viena tu merginų prieina

pajuntu jos aistringas rankas

dar įsipilu vyno į taurę

nes niekad nieks nemylėjo manęs“

Dar daugiau dainų, kuriose minimas alkoholis:



Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (100)