83 metų monarchė Naujųjų metų išvakarėse pranešė nuo sausio 14 dienos besitraukianti iš sosto – tokio sprendimo niekas nesitikėjo. Spėjama, kad galimai tokiu būdu karalienė bando sustiprinti sūnaus ir jo sutuoktinės ryšį.

2023 metų lapkritį pasklido gandai, kad 55 metų kronprincas užmezgė romaną su iš Meksikos kilusia visuomenės veikėja Geneveva Casanova, rašo People.com. Porelė buvo kartu nufotografuota per asmeninę kronprinco kelionę Madride. Moteris gandus apie romantinius ryšius su princu Frederiku paneigė, o karališkoji pora ir toliau demonstravo vienybę.

„Galimas dalykas, kad karalienė žengė tokį žingsnį, nes išsigando, jog griūva sūnaus šeima, ir monarchija gali prarasti Mary. Dėl to kiltų rimtų problemų. Karalienė marčią visada laikė didžiuliu šeimos turtu“, – teigia ilgametis rašytojas ir karališkųjų reikalų komentatorius Philas Dampier.

„The Telegraph“ pabrėžia, kad karalienė Margarita taps pirmąja Danijos monarche, atsisakiusia sosto per 500 metų istoriją, ir akcentuoja, kad monarchė seniau yra užsiminusi, kad valdys iki mirties – kaip ir trečiosios eilės jos pusseserė karalienė Elžbieta II, kuri iki mirties 2022 metų rugsėjį soste praleido daugiau nei 70 metų.

„Tiesiog atrodo neeilinis sutapimas, kad ji tokią netikėtą žinią pranešė praėjus vos porai mėnesių nuo tada, kai į viešumą iškilo galimas sūnaus romanas. Jau po dviejų savaičių princas ir princesė bus karūnuoti karaliumi ir karaliene, teks su tuo susitaikyti. Galbūt karalienė mano, kad tai padės nuryti nesutarimus ir išgelbės jų santuoką“, – samprotauja Ph. Dampier, kuris apie Danijos karališkąją šeimą rašo jau daugiau nei dvidešimt metų.

Naujųjų metų pokylyje Amalienborg pilyje Kopenhagoje karalienė Margarita, princas Frederikas ir 51 metų princesė Mary atrodė pakilios nuotaikos. Įeidama į rūmus, karalienė mojavo svečiams, o keturias atžalas auginantis princas su žmona atvyko kartu ir plačiai šypsojosi. Tai buvo pirmasis karališkosios šeimos pasirodymas viešumoje po karalienės sprendimo trauktis iš sosto.

Gruodžio pradžioje Mary kartu su vyru vyko į gimtąją Australiją, kur prieš Kalėdas aplankė savo šeimą. Kartu vyko du jaunesnieji poros vaikai. Rūmų teigimu, Frederikas planavo prie jos prisijungti vėliau.

Delfi jau skelbė, kad Danijos karalienė Margrethe II paskelbė apie pasitraukimą iš sosto. Ji 2024 m. sausio 14 d. paliks sostą, netikėtai pareiškė 83-ejų monarchė sekmadienio vakarą per televiziją transliuotoje Naujų metų kalboje. „Perleisiu sostą savo sūnui, kronprincui Frederikui“, – sakė karalienė.

Margrethe II nuo 1972 m. sausio 14 d. yra Danijos, Farerų Salų ir Grenlandijos karalienė. Savo pasitraukimo dieną ji bus praleidusi soste lygiai 52 metus.

Savo kasmetinėje, danų įdėmiai klausomoje kalboje Naujųjų išvakarėse, Margrethe užsiminė apie šiais metais jai atliktą nugaros operaciją. Medicinos personalo dėka operacija esą praėjo gerai, tačiau paskatino ją pagalvoti apie savo, kaip karalienės, ateitį. Ji norinti Naujųjų išvakarėse pirmiausiai padėkoti – už šilumą ir paramą, kurios sulaukė per savo valdymo metus, kalbėjo monarchė.

Danų žiniasklaida pareiškimą apie pasitraukimą pavadino „istoriniu“. Tarp smalsuolių, susirinkusių aikštėje prie Amalienborgo rūmų, kilo spontaniški aplodismentai. Margrethe visad pabrėždavo, kad nori likti soste iki mirties. Po britų karalienės Elžbietos II mirties 2022 m. rugsėjo 8 d. Margrethe yra ilgiausiai soste sėdinti karalienė moteris.

Margrethe paveldėjo sostą po savo tėvo Frederiko IX mirties 1972 m. sausio 14 d. Visad švytinti ir rūkyti nevengianti valdovė yra mylima gyventojų. Ji itin kūrybinga, domisi menu, laikoma pragmatiška ir kartais šiek tiek netradicine.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją