Vindzore esančioje Frogmore rezidencijoje karalienės Viktorijos patikėtiniui Abdului Karimui – pirmajam iš Indijos kilusiam karališkosios šeimos patarnautojui – teko su širdgėla stebėti, kaip deginami jam skirti Viktorijos laiškai.

Tuomet vos prieš kelias valandas ji buvo palaidota netoliese esančiame Karališkajame mauzoliejuje.

Karalienės santykiai su Abdulu ilgainiui tapo gana artimi. Ji jį vadino mokytoju, mat indas mokė ją urdu kalbos. Karalienė mėgdavo šnekučiuotis su savo patikėtiniu ir dažnai leisdavo laiką jo draugijoje tiek apsistojusi Škotijoje, tiek Vaito saloje, tiek Vindzore.

Išgerti arbatos su A. Karimu ir jo žmona Khadija visiškai čia pat Vindzoro pilies esančiame name karalienė Viktorija siūlydavo ir kitų Europos šalių karališkųjų šeimų atstovams.

Deja, ši bičiulystė provokavo rasizmo persmelktas ir pavydžias nuotaikas tarp dvariškių ir kitų karališkosios šeimos narių. Aiškiausias jų neprielankumo įrodymas – sprendimas, priimtas praėjus tuoj pat po karalienės laidotuvių.

Frogmore rezidencija

Kai tik karalienė Viktorija buvo palaidota (tai įvyko 1901 metais), grupelė vyresnės kartos karališkosios šeimos atstovų bei dvariškių prisistatė į A. Karimo namus ir įsakė sunaikinti visus nuo monarchės gautus laiškus.

„Buvo ankstyvas rytas. Vos prieš kelias valandas baigėsi laidotuvės. Tenai stovėjo karalienė Aleksandra ir princesė Beatrice, taip pat daugybė sargybinių. Jo namuose buvo surengtas tikras reidas. Visi laiškai buvo konfiskuoti ir sudeginti“, – liudija Shrabani Basu.

2010 metais išleista šios autorės knyga „Victoria & Abdul: The True Story of the Queen‘s Closest Confidant“ (Viktorija ir Abdulas. Artimiausio karalienės patikėtinio istorija) tapo 2017 metais pasirodžiusio filmo su Judi Dench įkvėpimo šaltiniu.

„Tai buvo viena iš skausmingiausių akimirkų Abdulo gyvenime. Tai buvo užslaptintos istorijos dalelė“, – rašo knygos autorė.

Beveik 10 metų A. Karimas gyveno Frogmore rezidencijoje, o po Viktorijos mirties jis buvo išsiųstas atgal į Agrą Indijoje.

Karalienė leido savo patikėtiniui namus išdekoruoti taip, kaip šis norėjo. „Jie, matyt, buvo labai gražūs, pilni gražių daiktų, gautų iš Europos šalių valdovų. Jie taip pat turėjo būti pilni egzotiškų daiktų“, – svarsto Sh. Basu.

Karalienė Viktorija ir princas Albertas

„Su savimi atsivesdavo ir kitų Europos šalių didikų. Dažnai eidavo į tuos namus arbatos ir susitikdavo su mokytoju bei jo žmona. Užuominų apie tai apstu [karalienės Viktorijos] dienoraščiuose“, – sako knygos autorė.

Karalienė Viktorija buvo ne tik apsišvietusi, bet ir kitas rases bei tautas palankiai vertinusi monarchė. Sh. Basu ją pagrįstai vadina pralenkusia laikmetį.

O kalbant apie Frogmore, taip ir norisi užsiminti apie tam tikras paraleles. Argi ne nuostabu, kad buvusiuose indo mokytojo namuose apsigyvens M. Markle – pirmoji į britų karališkąją šeimą įsiliejusi mišrios rasės atstovė.

„Tai, kad pasirinko Frogmore, yra savotiškai prasminga“, – mano Sh. Basu.

Vis dėlto jokių apie A. Karimo gyvenimą liudijančių daiktų čia jau nebėra, mat namas vėliau buvo paverstas personalui skirtomis patalpomis.

Frogmore rezidencija buvo tik vienas iš namų, kuriuos karalienė Viktorija padovanojo A. Karimui. Be jo indas gavo ir Osbourne valdas Vaito saloje bei Karim apartamentus Škotijoje esančio Balmoralo dvaro teritorijoje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)